Autonóm autók? Terroristaveszély!

...és még a környezetet is szennyezik!

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.07.22. 16.15

Még nem kaphatók, de az FBI már retteg az önjáró autókról, amelyek szerintük a merénylők kedvencei lesznek majd, és ez még nem minden…

Egy hónap múlva megkezdődnek a Google autonóm autójának (amelyről ebben a cikkben számolt be a Vezess.hu – KATT) a nyilvános tesztjei, a Volvo, az Audi, a Nissan, a Ford és mások jó ideje folytatnak már közúti próbákat saját önjáró technológiáikkal. Ha meg nem is vásárolhatjuk őket, és a jogszabályok kereteit feszegetik is, a robotautó ma már valóság. 

Pontosan ez aggasztja az FBI kutatóit: szerintük ugyanis felmérhetetlen lehetőségeket nyit meg a bűnözők előtt a vezető nélkül közlekedő gépkocsi megjelenése. 

Távirányítással parkolható autók? Kiváló alapanyag a merényletekhez...

Hogy nagyon ne erőltessük meg a képzelőerőnket: képzeljünk el egy autós üldözést, ahol a bűnöző robotpilótára kapcsol, majd hátrafordul, és tüzet nyit a rendőrökre. Vagy megpakolja bombával az autót, beprogramozza a navigációs rendszert, és bumm…! 
Persze ugyanezekkel az előnyökkel a rendőrök is élhetnének: megkönnyíthetné a felderítést, de akár a védett személyek biztonságára ügyelő erők munkáját is, ha magát vezethetné az autó. Kivéve persze, ha a rendszert feltörik a bűnözők, és éppen a rendőrök kocsiját változtatják távirányított fegyverré…
Mindez persze nem kell, hogy aggassza az autógyártókat, hiszen ilyen erővel a lovaskocsikat, robogókat, görkorcsolyákat is be lehetne tiltani. Mégsem ez az egyetlen társadalmi probléma, ami felmerül az autonóm gépkocsik kapcsán: a Toyota észak-amerikai részlegének jövőkutató részlege szerint egyáltalán nem reális az a fogyasztáscsökkenés, amit a robotautók megjelenésétől várunk. 
Amint a részleg vezetője elmondta ugyanis, az emberek (mármint Amerikában) hagyományosan mindig messzebb költöznek munkahelyüktől, amikor egyszerűbbé (olcsóbbá, gyorsabbá, biztonságosabbá) válik a személyes közlekedés. “Ahelyett, hogy annak örülnénk, hogy a rövidebb ingázásnak köszönhetően többet lehetünk együtt családunkkal, azt fogjuk mondani: ‘Hurrá, végre messzebb költözhetünk a várostól!'” – figyelmeztet Ken Laberteaux.

Kommentek

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.