Biztosítások külföldi autós nyaraláshoz

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.18. 15.30

Bár a legszélesebb körű védelmet külföldön is a casco nyújtja az autósoknak, egy felmérés szerint a külföldre induló autók kétharmada nem rendelkezik ilyen védelemmel.

A Genertel biztosító elmúlt hetekben végzett kutatása szerint a megkérdezettek 32 százaléka tervezi, hogy az idei évben külföldre utazik, jobbára turisztikai célból. A kiutazók 66 százaléka autóval indul útnak (főként Németországba, Ausztriába, illetve Romániába, de nyáron Horvátország is kiemelt célpont), ám a felmérésből az is kiderült, hogy a határt átlépő autóknak mindössze 34 százaléka rendelkezik casco-biztosítással.
 
Pedig ahogy belföldön, úgy határon túl is kizárólag a casco nyújthat teljes körű védelmet az autónak. A kötelező biztosítás ugyanis csak az általunk másoknak okozott károkat téríti meg helyettünk. Az ilyenkor keletkező saját kárt ugyanúgy nem téríti meg, ahogyan például az ellopott autó pótlása során sem számíthatunk rá.
 
A casco csakis a szükségjavítást téríti külföldön, vagyis azokat a műveleteket, amelyekkel az autó szabályszerűen és biztonságosan üzemeltethető. Egyébként csak a Magyarországon végzett helyreállításra nyújt anyagi fedezetet.
 
Az olcsón elérhető lopáscasco biztosítások csak az országhatárokon belül kínálnak védelmet, ám a minicasco például egész Európában fedezetet nyújt a figyelmetlenségből, illetve a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre. Ez a fedezet ráadásul önrész nélkül, évjárat szerinti korlátozás nélkül jár az autósnak. Mivel ez a biztosításfajta már néhány ezer forintos éves díjért is elérhető, megkötése már akár a külföldi út miatt is célszerű lehet.
 
Kevesen tudják, hogy akár egy-két hétre is köthető úgynevezett határozott idejű casco. Nem csoda, hogy nem túl ismert, hiszen díja általában az éves casco időarányos díjának három-négyszerese, és további hátrány, hogy csak néhány biztosítónál vehető igénybe külön utánajárással.
 
A nem balesetből eredő mechanikai vagy műszaki meghibásodás esetén már egyes, komplex szolgáltatást kínáló lakásbiztosítások is nyújtanak közúti segélyszolgálatot. ami a hibaelhárítás költségeit is téríti. Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance-szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk.

A napi száz forint körül köthető kiegészítő assistance-biztosítás baleset vagy nagyobb műszaki hiba esetén fontos segítség lehet. A javítás költségeit ugyan nem téríti, de önhiba következtében működésképtelenné vált autóhoz (üzemanyaghiány, kulcs bezárása vagy elvesztése stb.) is igénybe vehető.

Kommentek

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.