Biztosítások külföldi autós nyaraláshoz

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.18. 15.30

Bár a legszélesebb körű védelmet külföldön is a casco nyújtja az autósoknak, egy felmérés szerint a külföldre induló autók kétharmada nem rendelkezik ilyen védelemmel.

A Genertel biztosító elmúlt hetekben végzett kutatása szerint a megkérdezettek 32 százaléka tervezi, hogy az idei évben külföldre utazik, jobbára turisztikai célból. A kiutazók 66 százaléka autóval indul útnak (főként Németországba, Ausztriába, illetve Romániába, de nyáron Horvátország is kiemelt célpont), ám a felmérésből az is kiderült, hogy a határt átlépő autóknak mindössze 34 százaléka rendelkezik casco-biztosítással.
 
Pedig ahogy belföldön, úgy határon túl is kizárólag a casco nyújthat teljes körű védelmet az autónak. A kötelező biztosítás ugyanis csak az általunk másoknak okozott károkat téríti meg helyettünk. Az ilyenkor keletkező saját kárt ugyanúgy nem téríti meg, ahogyan például az ellopott autó pótlása során sem számíthatunk rá.
 
A casco csakis a szükségjavítást téríti külföldön, vagyis azokat a műveleteket, amelyekkel az autó szabályszerűen és biztonságosan üzemeltethető. Egyébként csak a Magyarországon végzett helyreállításra nyújt anyagi fedezetet.
 
Az olcsón elérhető lopáscasco biztosítások csak az országhatárokon belül kínálnak védelmet, ám a minicasco például egész Európában fedezetet nyújt a figyelmetlenségből, illetve a helyismeret hiányából fakadó kisebb koccanásos balesetekre. Ez a fedezet ráadásul önrész nélkül, évjárat szerinti korlátozás nélkül jár az autósnak. Mivel ez a biztosításfajta már néhány ezer forintos éves díjért is elérhető, megkötése már akár a külföldi út miatt is célszerű lehet.
 
Kevesen tudják, hogy akár egy-két hétre is köthető úgynevezett határozott idejű casco. Nem csoda, hogy nem túl ismert, hiszen díja általában az éves casco időarányos díjának három-négyszerese, és további hátrány, hogy csak néhány biztosítónál vehető igénybe külön utánajárással.
 
A nem balesetből eredő mechanikai vagy műszaki meghibásodás esetén már egyes, komplex szolgáltatást kínáló lakásbiztosítások is nyújtanak közúti segélyszolgálatot. ami a hibaelhárítás költségeit is téríti. Bár az utasbiztosítások is egyre szélesebb körű szolgáltatásokat kínálnak, az autóval kapcsolatos problémák esetén legfeljebb assistance-szolgáltatások nyújtásában számíthatunk rájuk.

A napi száz forint körül köthető kiegészítő assistance-biztosítás baleset vagy nagyobb műszaki hiba esetén fontos segítség lehet. A javítás költségeit ugyan nem téríti, de önhiba következtében működésképtelenné vált autóhoz (üzemanyaghiány, kulcs bezárása vagy elvesztése stb.) is igénybe vehető.

Kommentek

F1: Rosbergből filmszínész lesz?

A Forma-1 váratlanul visszavonult világbajnoka csendes karácsonyt tervez, de később akár filmszínészettel is megpróbálkozna. Tucatnyi utódot is szeretne.

A nap videója: észt nem osztottak a Bentleyhez

A hölgy túlszaladt a jegyautomatán, de ez bárkivel előfordulhat, ez a kisebbik gond.

Melyik a jobb zöld rendszámos luxus-SUV?

400 lóerő körül rendszerteljesítmény, kényeztető felszereltség és papíron 2 liter körüli átlagfogyasztás: az Audi Q7 e-tron 3,0 TDI quattro vagy a Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD egyesíti hatékonyabban két világ előnyeit?

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.