Milliós kiadás fenyegeti a nyaralókat

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.07.15. 14.15

Nyáron jelentősen megnő a vadgázolás veszélye. A nyaralni indulók ügyeljenek a vadveszély-táblákra, mert drága balesetbe torkollhat az utazás.

Nyáron a párzási időszakban megnő a vadon élő állatok elgázolásának veszélye. Egy kiló körüli súlyával a fácán nem tesz nagy kárt az autóban, de egy szerencsétlenül elgázolt nyúl és menyét már megsértheti a hűtőt, pláne egy őz, nagytestű kutya, nem is beszélve a szarvasokról.

Ha megesett a baj, a területileg illetékes vadásztársasággal szemben az autós nagyon nehezen tudja érvényesíteni kárát, ha pedig kint van a vadveszélyt jelző tábla, akkor végképp kevés erre az esélye. Annyit tehet, hogy a vadgázolás után azonnal kihívja a rendőrséget, minél több fotóval rögzíti a baleset körülményeit és nem bolygat semmit a helyszínen. A vadásztársaságot a rendőrség munkatársainak kell értesítenie a balesetről.

A vadgázolásokról a képre kattintva olvashattok egészen pompás cikket. Földes Attila kollégám azt derítette ki Dr. Farkas Jánostól, az ELTE Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékének munkatársától, hogy mitől hatástalanok a vadriasztók és miért az autópálya-felhajtók a legveszélyesebbek

Mivel a vadgázolást körültekintő vezetéssel sem mindig lehet elkerülni, a casco biztosítás megkötésével enyhíthető az autóst sújtó kár. Ám a casco csak az autó sérülésének – önrésszel csökkentett – részét fedezi, az esetleges személyi sérülésekre és a vad értékének megtérítésére nem terjed ki. Ezekre kiegészítő biztosítást köthetünk, ami a PBA Praeventio Zrt. kínálatában is szerepel 5700 forintos éves díjtól.

Többszörösen jó, ha az állat elszalad

Bármilyen abszurdnak tűnik is autós szemmel, az elgázolt vad értékét a gázolón követelheti a vadtársaság, akinek a jószága amúgy lebombázta az autós vagyontárgyát. Jelentős összegekről van szó! Egy őzbakért 600 000, egy szarvasbikáért akár 3,75 millió forintot is követelhet a vadásztársaság a vezetőn. Az autósnak akkor van szerencséje, ha a vad az ütközést követően elbotorkál és később, másutt leheli ki a lelkét. Így az autós arra hivatkozhat, hogy a vad elillant, és ha el is pusztul, nem bizonyítható egyértelműen, hogy az ő autójával történt ütközés következtében hullott el. Ezzel azonban semmiképp nem arra kívánjuk biztatni olvasóinkat, hogy cibálják arrébb a tetemet az autójuktól, tüntessék el valahová és csak akkor jelentsék a balesetet, amikor a vad már nincs fent a lökhárítón!

A témában érdemes tájékozódni alábbi cikkeinkből:


Börtön járhat az elütött szarvasért!

 Jogi esetek – Ki fizeti az autós kárát?

Érdemes tudni, hogy a biztosítónak az érvényes casco ellenére sem kell megfizetnie a saját autónkban esett kárt, ha a vadveszély táblával ellátott útszakaszon a vezető megszegi a KRESZ előírásait, például túllépi a megengedett legnagyobb sebességet.

Dr. Vass Gábor, a PBA szakmai vezetője arra is felhívja a figyelmet, hogy a kék-sárga kárbejelentő kitöltésekor az “A” járműhöz írjuk a vadásztársaság adatait, “B” jármű alá pedig a kárt szenvedett autó adatai tartoznak.

Kommentek

 • husky

  Kedves András! A fácán az fácán és nem grillcsirke! 80-100 között simán beütheti a szélvédőt, pókhálósra, úgy hogy nem is tudsz tovább menni. típustól függen kicserélik úgy 100-150 ezer között.

 • Vorserie

  Szörényi féle aranyköpések:

  “akinek a jószága amúgy lebombázta az autós vagyontárgyát.”

  Még minidg nem a vad üti el az autóst hanem az autós a vadat meg amugy minden mást is!Gyalogost,békát,kutyát,macskát másik autóst stb..
  Gondolom egy kisbiciklin gurulgató kisgyermek és egy autós ütközésekor is a mit sem sejtő és szabályokra fittyet hányó, elgázolt kisgyermek tesz kárt az autós vagyontárgyában és nem az autós annak életében.

  Na ezért kell fizetni a vadgázolásért,a gyalogos gázolásért meg sittre menni. Jobb esetben.

 • Kempelen

  :-) Csók!

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.