Így spórolhatsz az üzemanyagon

ECO driving*

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2014.07.14. 06.00

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein.

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein. Ilyenkor gyakran egészen szélsőséges “megoldások” is szóba kerülnek. Misztikus, átláthatatlan elven működő (?) fogyasztáscsökkentő szerkezetek, és adalékok képében. S, noha ezek között talán tényleg akad olyan, amelyik valóban képes kis mértékben apasztani az autó étvágyát, az egyik legkézenfekvőbb és egyben leghatékonyabb megoldás csak keveseknek jut eszébe. Nevezetesen, megtanulni gazdaságosan vezetni.

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein. Ilyenkor gyakran egészen szélsőséges "megoldások" is


Az autósok túlnyomó többsége szinte kikéri magának azt a feltételezést, miszerint ő nincs tisztában a takarékos vezetési technika alapjaival, ugyanakkor, egy speciálisan erre a témakörre kifejlesztett tréning elvégzése során szinte minden résztvevő szembesül a “jobb láb erejével”. A gazdaságos vezetés nem egyenlő a lassú haladással. A lényeg, hogy a forgalmi szituációkhoz való megfelelő igazodással, bizonyos manőverek helyes végrehajtásával csak annyira gyorsítsunk, lassítsunk, kanyarodjunk, amit a helyzet megkíván. Mindezek eredménye pedig – az addigi vezetési stílustól függően – 5 – 25 % üzemanyag megtakarítás is lehet.

Az ECO-drive vezetéstechnikai tréningek során a résztvevők elméletben is megismerik azokat az alapvető fizikai összefüggéseket, melyek alapvetően hatnak a jármű fogyasztására, megtanulhatják a gyors helyzetfelismerést és a lehetséges megoldások közül a helyes kiválasztásának logikáját. Azt követően pedig instruktor irányítása mellett történik meg az addig tanultak gyakorlatba való átültetése, kifejezetten arra a célra kialakított – forgalomtól elzárt, biztonságos – tanpályán.

A Magyar Autóklub azon túl, hogy maga is rendszeresen szervez ilyen gazdaságos vezetést oktató tréningeket, üzemanyagár kedvezmény biztosításával is hozzájárul az autózás költségeinek csökkentéséhez. Partnerünk, a MOL támogatásával literenként 8 – 12 Ft kedvezménnyel tankolhatnak tagjaink – a díjmentesen igényelhető MOL – MAK Green üzemanyag kártya kiváltásával – az ország több mint 330 MOL törzskúti töltőállomása bármelyikén

Kommentek

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.