Így spórolhatsz az üzemanyagon

ECO driving*

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2014.07.14. 06.00

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein.

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein. Ilyenkor gyakran egészen szélsőséges “megoldások” is szóba kerülnek. Misztikus, átláthatatlan elven működő (?) fogyasztáscsökkentő szerkezetek, és adalékok képében. S, noha ezek között talán tényleg akad olyan, amelyik valóban képes kis mértékben apasztani az autó étvágyát, az egyik legkézenfekvőbb és egyben leghatékonyabb megoldás csak keveseknek jut eszébe. Nevezetesen, megtanulni gazdaságosan vezetni.

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein. Ilyenkor gyakran egészen szélsőséges "megoldások" is


Az autósok túlnyomó többsége szinte kikéri magának azt a feltételezést, miszerint ő nincs tisztában a takarékos vezetési technika alapjaival, ugyanakkor, egy speciálisan erre a témakörre kifejlesztett tréning elvégzése során szinte minden résztvevő szembesül a “jobb láb erejével”. A gazdaságos vezetés nem egyenlő a lassú haladással. A lényeg, hogy a forgalmi szituációkhoz való megfelelő igazodással, bizonyos manőverek helyes végrehajtásával csak annyira gyorsítsunk, lassítsunk, kanyarodjunk, amit a helyzet megkíván. Mindezek eredménye pedig – az addigi vezetési stílustól függően – 5 – 25 % üzemanyag megtakarítás is lehet.

Az ECO-drive vezetéstechnikai tréningek során a résztvevők elméletben is megismerik azokat az alapvető fizikai összefüggéseket, melyek alapvetően hatnak a jármű fogyasztására, megtanulhatják a gyors helyzetfelismerést és a lehetséges megoldások közül a helyes kiválasztásának logikáját. Azt követően pedig instruktor irányítása mellett történik meg az addig tanultak gyakorlatba való átültetése, kifejezetten arra a célra kialakított – forgalomtól elzárt, biztonságos – tanpályán.

A Magyar Autóklub azon túl, hogy maga is rendszeresen szervez ilyen gazdaságos vezetést oktató tréningeket, üzemanyagár kedvezmény biztosításával is hozzájárul az autózás költségeinek csökkentéséhez. Partnerünk, a MOL támogatásával literenként 8 – 12 Ft kedvezménnyel tankolhatnak tagjaink – a díjmentesen igényelhető MOL – MAK Green üzemanyag kártya kiváltásával – az ország több mint 330 MOL törzskúti töltőállomása bármelyikén

Kommentek

Így sprólol a gázolajjal a Škoda

Négy gázüzemű teherautót állított munkába a Škoda a Mladá Boleslav-i gyárában. Ily módon nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a gázolajra fordítandó összegek is csökkenhetnek.

F1: A jövő héten visszatérhet a sérült pilóta

Sajtóértesülések szerint az első barcelonai tesztet nyaksérülés miatt kihagyni kényszerülő Pascal Wehrlein a jövő héten már beülhet a Sauberbe.

F1: Máris elromlott a McLaren és a Red Bull

Alig kezdődött meg a Forma-1-es tesztelés, két nagycsapat máris komoly műszaki hibákba futott bele. A Red Bullt tréleren kellett a garázsba szállítani.

Melyik a legszebb 2017-es Forma-1-es autó? Szavazz!

Új idény, radikálisan új Forma-1-es autók – de melyik csapat volt a legügyesebb, már ami az esztétikát illeti?

Jön az ingyenes magyar KRESZ-vizsga

A tervek szerint ingyenessé teszik a KRESZ-vizsgát a diákok számára.

F1: Ki vezeti először az új autókat?

Ma délelőtt Barcelonában megkezdődik a 2017-es Forma-1-es idény első hivatalos tesztje, 10 csapat küld pályára új autót. Itt a hét beosztása.

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.