Így spórolhatsz az üzemanyagon

ECO driving*

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2014.07.14. 06.00

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein.

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein. Ilyenkor gyakran egészen szélsőséges “megoldások” is szóba kerülnek. Misztikus, átláthatatlan elven működő (?) fogyasztáscsökkentő szerkezetek, és adalékok képében. S, noha ezek között talán tényleg akad olyan, amelyik valóban képes kis mértékben apasztani az autó étvágyát, az egyik legkézenfekvőbb és egyben leghatékonyabb megoldás csak keveseknek jut eszébe. Nevezetesen, megtanulni gazdaságosan vezetni.

Ahogyan egyre drágul az üzemanyag, úgy merül fel az autósban a kérdés, hogyan lehetne spórolni a tankolás költségein. Ilyenkor gyakran egészen szélsőséges "megoldások" is


Az autósok túlnyomó többsége szinte kikéri magának azt a feltételezést, miszerint ő nincs tisztában a takarékos vezetési technika alapjaival, ugyanakkor, egy speciálisan erre a témakörre kifejlesztett tréning elvégzése során szinte minden résztvevő szembesül a “jobb láb erejével”. A gazdaságos vezetés nem egyenlő a lassú haladással. A lényeg, hogy a forgalmi szituációkhoz való megfelelő igazodással, bizonyos manőverek helyes végrehajtásával csak annyira gyorsítsunk, lassítsunk, kanyarodjunk, amit a helyzet megkíván. Mindezek eredménye pedig – az addigi vezetési stílustól függően – 5 – 25 % üzemanyag megtakarítás is lehet.

Az ECO-drive vezetéstechnikai tréningek során a résztvevők elméletben is megismerik azokat az alapvető fizikai összefüggéseket, melyek alapvetően hatnak a jármű fogyasztására, megtanulhatják a gyors helyzetfelismerést és a lehetséges megoldások közül a helyes kiválasztásának logikáját. Azt követően pedig instruktor irányítása mellett történik meg az addig tanultak gyakorlatba való átültetése, kifejezetten arra a célra kialakított – forgalomtól elzárt, biztonságos – tanpályán.

A Magyar Autóklub azon túl, hogy maga is rendszeresen szervez ilyen gazdaságos vezetést oktató tréningeket, üzemanyagár kedvezmény biztosításával is hozzájárul az autózás költségeinek csökkentéséhez. Partnerünk, a MOL támogatásával literenként 8 – 12 Ft kedvezménnyel tankolhatnak tagjaink – a díjmentesen igényelhető MOL – MAK Green üzemanyag kártya kiváltásával – az ország több mint 330 MOL törzskúti töltőállomása bármelyikén

Kommentek

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.