A műszaki vizsga buktatói*

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2014.07.11. 06.00

Sokan azt gondolják, hogy az érvényes forgalmi engedély egyúttal közlekedésre műszakilag alkalmas autót is jelent. Pedig az csak a szükséges, de egyáltalán nem elégséges

Sokan azt gondolják, hogy az érvényes forgalmi engedély egyúttal közlekedésre műszakilag alkalmas autót is jelent. Pedig az csak a szükséges, de egyáltalán nem elégséges feltétele a forgalomban való részvételnek. Nagyon kevés autós számára triviális, hogy a mindenkori megfelelő műszaki állapotért elsősorban ő, mint üzembentartó felel!


Tekintettel arra, hogy a szervizek elvégeztetése ajánlott, de nem kötelező, így az állam nem lehet biztos abban, hogy minden üzembentartó megteszi a tőle elvárhatót a megfelelő műszaki állapot elérése, megtartása érdekében. A “kényszert”, az államilag előírt szemlét ezen ok miatt vezette be, rendszeres kötelező műszaki felülvizsgálat képében. Így, ha máskor nem is, a műszaki vizsgák során biztosan látja szakember az autót.

De mit is vizsgálnak egy “műszakin”? A legegyszerűbb válasz: arra kíváncsiak a vizsgabiztosok, hogy a megjelent autó nem sérült-e, hogy a főbb részegységei tudják-e produkálni azokat az értékeket, peremfeltételeket, melyekkel a gyártás során rendelkeztek, illetve, melyek minimumként elő vannak írva. Azaz, a műszaki állapota jelenthet-e balesetveszélyt az utasaira, vagy egyéb közlekedőre?

Tehát, semmi olyan extra elvárás nincs, melyet ne teljesítene egy rendszeresen karbantartott autó. Mégis, akkor miért buktatnak meg autókat a vizsgán?

Az elégtelen teljesítés legfőbb okai rendszerint a nem megfelelő műszaki állapot, valamint az engedély nélküli átalakítás.

Az el sem végzett, vagy éppen rossz minőségű alkatrész beépítésével eszközölt karbantartások, javítások eredményeként az autó nem tudja produkálni az előírt fékerőt, több káros anyaggal szennyezi a levegőt, nagyobb lógások jelentkeznek a futóműben, a kormányberendezésnél, mely bizonytalanná teszi az úttartatást.

Az autóalkatrészeknek is létezik minősítésük, és közel sem mindegyik üti meg azt a mércét, amit az autó gyártója elvár, és a jogszabályok előírnak. A legegyszerűbb módja a gondok, a gyatra minőségű, hamis alkatrészek miatti balesetveszélyes műszaki állapot elkerülésének az, ha legalább a műszaki vizsga előtt, szakműhelyben átvizsgáltatjuk az autót, és elvégeztetjük a szükséges beavatkozásokat. Számlára. Szakszerűen. Garanciával.


Utóbbiba, az engedély nélküli átalakítás hibájába is könnyen beleeshet az autós. Elég csak kicserélni a kormányt egy sportosabbra, felszerelni egy “dögös” hangú kipufogót, vagy éppen mozdonykeréknek látszó “peres” gumit és felniket, esetleg lesötétíteni az üvegeket.

Amikor egy autógyártó megkapja a forgalmazás jogát, akkor pontosan rögzítik a jármű számos fontos paraméterét. Így, a kerék/felni méretét, a kipufogórendszer zajkibocsátását, a sötétített üvegek mértékét, stb., illetve, megadják a lehetséges eltérések rátáját is. Ha az eredetitől valaki eltér (például a kormánykerék esetén), akkor csak a gyár/a jogszabályok által megadott mérettartományon belül teheti azt meg, és ráadásul csak olyan cseredarabbal, mely maga is rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel, műbizonylattal.

Egyszóval, a műszaki vizsgának egy fő buktatója van, ha az autó elhanyagolt műszaki állapotú, ha szakszerűtlen javítást végeztek rajta ismeretlen eredetű és minőségű alkatrésszel. Lehet persze próbálkozni, megtalálni azt a valakit, aki némi extra bevétel ellenében szerez egy pecsétet a forgalmiba, de attól az autó még nem fog megállni egy veszélyhelyzet során, és a bíróság szemében sem ad feloldozást az “érvényes” forgalmi a közlekedési bűncselekmény alól?

További információk!

Kommentek

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

F1: 15-ször sírta el magát Rosberg

Négy nap alatt tizenötödször sírta el magát, mondta a Forma-1 visszavonuló bajnoka, majd olyat tett a trófeával, mint előtte soha, senki.

A bizarr nő hat órán keresztül rongálta válogatott módszerekkel az utcán álló autót

Los Angelesben egy térfigyelő kamera rögzítette a meglehetősen bizarr esetet.

Megmérték a halálút szélességét

Sorra történnek halálos balesetek a Győrt Pápával összekötő 83-as főút lakott területen kívüli részén, amiben az ott lakók szerint benne van az út is.

F1: Rosberg átvette a bajnoki kupát – videó

Pénteken este Bécsben megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség díjkiosztó gáláját, amelyen a visszavonuló Forma-1-es világbajnok, Nico Rosberg is átvette a kupáját. Képek és videó az eseményről.

Meglepte a világot a leghíresebb tévés

Rosberg megdöbbentő bejelentéséig leginkább az foglalkoztatta a sajtót, hogy megérdemelte-e a vébécímet, és, hogy Hamilton miként taktikázott ellene. Jeremy Clarkson meglepő választ adott a kérdésre: kinek kellett volna nyerni a vébét?

Menekülő halálos gázolót fogtak a zsaruk

Egy gyalogos halálra gázolása után megállás nélkül menekült az az autós, akit pár órával később elfogtak a rendőrök.

Bevezetik a szürke rendszámot

Külön rendszámtáblát lehet igényelni tavasztól a kerékpárszállításhoz a kormány tervei szerint.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.