Fizetős lesz a német autópálya!

Két év múlva indul a kassza

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.07.09. 06.00

Németország közlekedési minisztere fizetőssé tenné a teljes Autobahn-hálózatot. Mindenki fizetne, de a németek visszakapnák a díjat, ez pedig nem tetszik az Uniónak.

Már többször felmerült a gondolat, hogy a haszonjárművekhez hasonlóan a személygépkocsik számára is díjfizetéshez kössék a német autópályák használatát, ám egészen mostanáig megúszta a kontinens a voltaképpen nagyon is logikus lépést: a világon a maga 12 879 össz-kilométerével a negyedik leghosszabb (a Wikipédia szerint csak Kínában, az USA-ban és Spanyolországban nagyobb az autópályák hossza), ráadásul az egyik legsűrűbb hálózat ingyenessége szinte példa nélküli gyakorlat a világon.

Ha Alexander Dobrindt közlekedési miniszter tervezetét elfogadja a szövetségi parlament, 2016-tól tíz napra 10 eurót, vagy egy évre mintegy 100 eurót kell majd fizetnie minden autósnak a szélvédőre felragasztandó matricáért. 
Eddig ezzel nincs is baj, csakhogy a németek kivételeznének saját honfitársaikkal: a német állampolgárok adójóváírás formájában visszakapnák a befizetett díjat, így gyakorlatilag csak a külföldi autósokat érinti majd a változás. Ez viszont várhatóan nem fog tetszeni az EU-nak, így elképzelhető, hogy Dobrindt elképzelését még megfúrják. 
Teljes egészében viszont aligha vetik el a németek az útdíj gondolatát: az előzetes kalkulációk szerint négy év alatt mintegy 2,5 milliárd euró (750 milliárd Ft) bevételt hozna a matrica a kormánynak.

Kommentek

  • Vérmacy

    Mekkora ötlet ez az adójóváírás! Németek építenek vmit, majd egész Európa ingyen (el)használja. Támogatom az ötletet, itthon is erre volna szükség, hacsak addig az eső el nem mossa az autópályáinkat…

  • subtotal

    Vérmacy, egy kicsi probléma, hogy nekünk a német minta alapján az összes EU állampolgárnak adójóváírást kellene adnunk, mert az ő pénzükből épült :D

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.