Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól!

Akiknél hagyomány a súlycsökkentés

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2014.07.02. 06.01

A Mazda durván egy évtizede ugrott neki úgy igazán a súlycsökkentésnek, az igazi, minden részletre kiterjedő fogyókúra azonban csak a Skyactiv-korszakkal köszöntött be.

Azt, hogy a könnyű autók nagyobb élvezetet nyújtanak, még viszonylag kisebb teljesítményű motorral is, azt nagyjából az első MX-5-ös óta tudja a világ. De miért csak egy sportkocsi tulajdonosai örülhessenek a könnyű, fürge és járgány kínálta élvezeteknek? 
Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól! 1
Egy pillekönnyű MX-5-ösben érti meg igazán az ember, mennyire szörnyen sokat ront az élvezeten a túlsúly

Skyactiv

Új motorok, sebességváltók, karosszéria és futómű. Nagyjából erről szól a Mazda Skyactiv programja, amelynek lényege, hogy az alapoktól mindent, de mindent megvizsgáltak, újragondoltak, ami csak egy autóban megtalálható. Bár minket most a nagy autó újratervezési varázslatból leginkább a drasztikus fogyókúra érdekel.
Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól! 2
A Skyactiv rendszer összetevőit itt még a régi 6-os kasztnija takarja
A Mazda durván egy évtizede feküdhetett neki úgy igazán a tömegcsökkentésnek, azonban az igazi, minden részletre kiterjedő fogyókúra csak a Skyactiv korszakkal köszöntött be a márkánál. A japán gyártó még sosem költött el annyi pénzt fejlesztésre, és sose figyeljen jobban egyetlen, bár sok részletre kiterjedő feladatra, mint a 2008 táján indult Skyactiv fantázianevű programra. Még olyan, a kitartás miatt szimpatikus, de pénz- és erőforrásigényes projekteket is félresöpörtek miatta, mint a maga nemében varázslatos, bár több sebből vérző  Wankel-motor reszelgetés.
Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól! 3
Tiszteletet érdemel, ahogy a hirosimai mérnökök jó ideig szabadidejükben reszelgették a problémás, de remek szórakozást nyújtó Wankel-motort
Az egyre dagadó és az egyre bővülő extralista illetve biztonsági arzenál miatt nehezedő kis autó kategóriában a 2007-ben bemutatott Mazda2-es volt az első, amelynél határozottan sokat sikerült lefaragni a saját tömegből és figyelemre méltó módon ezer kilogramm alatti kisautót tudtak a piacra dobni. Ez akkoriban durván két mázsás előnyt jelentett a konkurencia modelljeihez képest, ami elég komoly különbség, így jóval fürgébb, takarékosabb és élvezetesebb lehetett versenytársainál a Mazda kisautója. 
Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól! 4
Könnyebb lesz a legújabb Mazda2-es is
Sőt, amint kollégánk interjújából kiderül, a hamarosan érkező legújabb Mazda2-esnél a fejlettebb acélfajtáknak köszönhetően a méretnövekedés dacára is sikerült csökkenteni a fém karosszéria lemezvastagságát, ezért az autó könnyebb lesz a jelenlegi modellnél. 

Az elsők

A legelső olyan Mazda modell, amely már minden, korábban, prototípusokban már általunk is kipróbált Skyactiv fejlesztést megkapott, az a 2011 legvégén bemutatott CX-5-ös szabadidő-autó. Remek érzékkel választotta ezt a modellt a márka, hiszen a többé kevésbé elődnek tekinthető CX-7-est alaposan át kellett gondolni. (A CX-7 után a Mazda rájött, hogy bár igen csinos a lapos szélvédőjű, sportos szabadidő-autó, de a vásárlóknak mégis más elképzelésük van arról, hogyan is kell kinéznie egy SUV-nak. Ezek után megcsinálták a CX-5-öst olyanra, mint amilyet a vevők szerettek volna.) A szabadidő-autó sikere után a Mazda legfontosabb modellje, a 6-os is megkapta a több éves fejlesztőmunka gyümölcsét, végül a 3-as következett a sorban. 
Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól! 5
A Mazda6-os is megkapta az összes Skyactiv fejlesztést, így nemcsak szép, hanem okos is lett:

Min lehet könnyíteni?

Egy autóban szinte bárminek a tömegén lehet spórolni, de ennek ára van. A karosszériánál a spéci, különlegesen erős acélok használata nem olcsó, de hosszú távon mindenképpen kifizetődő mulatság, de bizonyos kompromisszumok árán a belső berendezési tárgyak, anyagok újragondolásával is lehet a súlyból faragni. 
Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól! 6
A CX-5 után a 6-os is megkapott minden jót
A Skyactiv karosszériában több nagy szilárdságú acélt használtak, amely természetesen jóval merevebb – többek között az új, kereszt alakú profiloknak, a több ponthegesztésnek – valamint könnyebb is lett. Emellett leginkább egyenes szakaszok alkotják, amelyek képesek jobban elvezetni az ütközésnél jelentkező erőket. Nem elhanyagolható apróság az sem, hogy egyenes darabokból könnyebb többféle méretű karosszériát gyártani, amely költséghatékony megoldás.
Szabaduljunk meg a felesleges kilóktól! 7
Könnyebb és merevebb is az új karosszéria

Felesleges? Hagyjuk ki!

De nemcsak a kasztninál sikerült a tömegcsökkentés, hanem többek között a váltót is miszlikbe szedték, és minden darabját megvizsgálták, hogy kiderüljön, hol lehetne még újabb dekákat megspórolni. És mivel a japánok szorgalmas és találékony népek, sikerült is a küldetés. A modernizálás után  7-16 százalékos tömegcsökkentést értek el, amelyet a rövidebb előtéttengelynek, illetve a hátrameneti fokozat külön tengelyének elhagyásával valósították meg. Azonban a kisebb váltótömeg elérése mellett még arra is maradt energiájuk, hogy érzésre is jobb legyen a frissen átdolgozott szerkezet, így rövidítettek a váltóúton, és a váltókar járása is kisebb ellenállású lett. Szép munka.

Kommentek

 • v_Petya25

  Jó lett volna ha adnak konkrét számokat, hogy ennyi volt ennyi lett mert így csak egy nagy markating duma. Nekem a C3-as Citroenem 970kg, akkor miért nagy szám kisautót gyártani tonna alatt? A súlyosnak mondott D Corsánk meg 1070 kg…

 • Kempelen

  Olvasd el a szerzőt Petya?

 • v_Petya25

  Láttam, hogy az egész cikk csak egy reklám a portékának, ezért is írtam, hogy ettől nem fog hanyattesni a nép…

 • Kempelen

  Ha belemész a menürendszerbe, ott külön fül van a Mazdának. Semelyik másik márkának nincs ilyen.
  Nyilván egy vastag, szabad szemmel jól látható és a mindenkori pártatlanságot garantáló megállapodás áll a háttérben, amivel egyébként nekem semmi bajom. Az is lehet, hogy strucc politika, de szerintem egy kicsit diszkrétebben stílusosabb lenne.

 • piritkarcsi

  Új Mazda 3 tömege alapmotorral: 1265 Kg

  Új Peugeot 308 tömege alapmotorral: 1075 Kg

  Ezért nem adtak meg számokat… Ha a PUG esetleg nem számolta be a vezetőt (75 Kg) még akkor is 115 kilóval könnyebb.

  Kábé ennyi igaz a többi skyactív blablából is!

 • piritkarcsi

  Amúgy a súlycsökkentés tényleg nagyon jó dolog, csakhát a Mazda ebben nem alkotott semmi kiemelkedőt, a Mazda 2 valóban könnyű, csakhát jóval kisebb is néhány konkurensénél.

 • MetroGoldwinMayer

  piritkarcsi

  Némileg rontja az összeasonlítást, hogy az alap Mazda 2 literes benyás, az alap PUG meg 1,2es…..

  Na mind1, 2 hasonló teljesítményü modell a Mazda 3 (2 liter szívó 120le) 1150 kg, a PUG 1.6 turbó 125 le 1140 kg.

  A Mazda 9 alatt van 100on, a PUG 10,5 alatt. Úgyhogy akkor a PUG hazudik a súlyról. Simple as that.

  http://www.cars-data.com/en/peugeot-308-allure-1.6-thp-125-specs/63145

 • MetroGoldwinMayer

  piritkarcsi

  tehátakkor

  Az összeasonlítható modellek közül a PUG a nagyobb teljesítményü és könnyebb, és a rosszabbul gyorsuló és többet fogyasztó.

  Tudtok követni?

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.