Mától változik a mobilparkolás menete

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.07.01. 07.00

Hat viszonteladó partnerrel indul július 1-jén az országosan egységes mobilparkolás. Új számra kell küldeni az SMS-eket, alacsonyabb lesz a tranzakciós díj.

Július 1-jén, kedden a törvényi szabályozásnak eleget téve a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. elindítja a közterületi parkolás országosan egységes mobilfizetésének rendszerét. Az eddigi 42 helyett 70 közterületi parkolási társaság területén lesz elérhető a mobilparkolás – az eddigiektől eltérően az autósok az ország minden közterületi parkoló övezetében hét mobilparkolási szolgáltató megoldásai közül választhatnak, a legtöbbek által használt SMS- és hívószám 810-ről 763-ra változik.

Azok a szolgáltatók, amelyek nem csatlakoztak a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez – köztük az EME Zrt. -, a törvényi szabályozás szerint július 1-től nem nyújthatnak közterületi mobilparkolási szolgáltatást. A mobilparkolás átlagos napi tranzakciószámának kiszolgálására alkalmas informatikai kapacitás többszörösével indul el kedden az új rendszer.

A három mobilszolgáltatón (Telenor, Telekom, Vodafone) keresztül továbbra is elérhető lesz az alkalmi mobilparkolás, azonban a három mobilszolgáltató közös behívószáma 810-ről 763-ra változik. Július 1-től az a mobilparkoló autós, aki a 810-es számon kívánja elindítani parkolását, SMS-t kap, amelyben értesül róla, hogy ezen a számon mobilparkolási szolgáltatás nem elérhető, valamint a 763-as új behívószámról is.

Július 1-től az ország minden közterületi parkolási övezetében választhatunk mobilparkolási szolgáltatót: a három mobilszolgáltató mellett az Evopay, az Mpark, a Barion és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. is kínál különféle mobilparkolási szolgáltatásokat. Július 1-re virradóra az ország kb. 13 ezer darab, főképp a parkolóautomatákra kihelyezett tájékoztató matricája lecserélésre kerül, az autósok az új matricákon minden mobilparkolási szolgáltató elérhetőségét megtalálják.

A Nemzeti Mobilfizetési Rendszer július 1-én 98,5 százalékos készültségű, mert a közterületi parkolási területek nem egészen másfél százalékát kitevő zárttéri parkolók integrálása, tekintettel azok egyedi és egymástól is eltérő műszaki specifikációjára, még folyamatban van. Az új rendszer legnagyobb előnye, hogy az eddig 75 forintos tranzakciós díj 50 forintra módosul.

Próba

Kollégánk, aki gyakran egyenlíti ki a parkolási díjat mobiltelefonnal ma reggel már ki is próbálta az új rendszert. Az eddig megszokott 75 forint helyett 115 forint tranzakciós díjat számolt fel neki a Vodafone.

Kipróbálta, hogy egyszerre indított egy parkolást a régi és az új rendszerben, különböző járművekre. A régi, elvileg már nem működő rendszer küldött visszajelzést a parkolás elindításáról, az új azonban nem. Majd a leállításkor a régi azt válaszolta, hogy nincs megkezdett parkolása, az újra nyilván nem küldött a leállító SMS-t a kollégánk.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.