Mi kell, hogy átjussunk Horvátországba?

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.06.26. 14.00

Lassan elkezdődik a nyári főszezon, és az igazi invázió a magyar-horvát határon. Egy kis okosítás.

Lassan elkezdődik a nyári főszezon, és az igazi invázió a magyar-horvát határon. Tavaly 2,412 millió ember és 720 ezer személygépkocsi lépte át a határt Letenyénél, minimum ennyi az idén is várható, úgyhogy nem árt tudni, hogy pontosan milyen okmányokkal lehetséges a határátlépés.


Horvátország uniós csatlakozásával csak a vámellenőrzés szűnt meg, a határforgalom ellenőrzését a rendőrség folytatja, mivel a magyar-horvát államhatár továbbra is schengeni külső határ marad Horvátország schengeni csatlakozásáig.

Egy új szabály szerint aki egy éven belül lejárt magánútlevél vagy személyazonosító igazolvány valamelyikével jelentkezik kilépésre, annak a kiléptetését végrehajtják bírság nélkül. De tudni kell, hogy Magyarország által az említett lejárt okmányok elfogadása nem jelent garanciát arra, hogy a célországban a belépés a lejárt okmánnyal biztosított.

A kiskorúak utazásához az érvényes útlevél vagy személyazonosító igazolvány mellett a gondviselő hivatalos (legalább két tanúval ellátott) írásbeli hozzájárulása ajánlott, amennyiben a szülő vagy a gondviselő nincs a kiskorúval.

A határátlépésre a következő személyi okmányok jogosítanak fel:

  • – útlevél
  • – személyi igazolvány (az 1991. április 1. előtt kiállított személyi igazolvánnyal – amely még kemény borítójú, népköztársasági címerrel ellátott, átlépheti a határt, de nem utazhat vele Albániába, Bosznia Hercegovinába, Macedóniába, Montenegró és Szerbia területére)
  • – személyi igazolvány (az 1991. április 1. után kiállított személyi igazolvánnyal – amely puha borítójú, köztársasági címerrel ellátott, de nem utazhat vele Albániába, Bosznia Hercegovinába, Macedóniába, Montenegró és Szerbia területére)
  • – személyazonosító igazolvány (a 2000. január 1. után kiállított személyazonosító igazolvánnyal, amely kártya formájú, műanyag)
  • – ideiglenes személyazonosító igazolvány (a 2000. január 1. követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal átlépheti a határt, azonban nem utazhat vele Albánia, Bosznia Hercegovina, Macedónia, Montenegró és Szerbia területére)

 

Nem jogosítanak fel a határ átlépésére a következő személyi okmányok:

  • – külföldiek részére kiadott személyazonosító igazolvány
  • – születési anyakönyvi kivonat
  • – vezetői engedély
  • – diákigazolvány

Kommentek

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes úja autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

Pórázon tartott Tiguan

Megfontolta, kitalálta, elvetette, újra kitalálta, legyártotta. 22 évvel a RAV4 után egy komoly konkurenst állított a SEAT az Ateca modellel a kompakt SUV-oknak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.