Fogyasztás: benzinesek, dízel-étvággyal

Miért nincs a Mazdának turbós benzinese?

Szerző: Hirdetés levél küldés 
Dátum: 2014.06.25. 11.15

Európában egyértelmű a trend, hódítanak a kis hengerűrtartalmú turbós benzinesek. Mi az oka, hogy a Mazda mégis a szívómotorokra tett?

Kiveszőben vannak a szívómotorok az európai autógyártók kínálatából. A turbós benzinesek térhódításának fő oka az EU által az autógyártókra kirótt környezetvédelmi büntetőadó, amit csak a fogyasztás drasztikus csökkentésével kerülhetnek el.

Furcsán mér a szabvány

Mivel több meghatározó európai piacon a gépjárműadó a CO2-emisszión alapul, a fogyasztás és az ebből fakadó szén-dioxid értékek leszorítása létkérdés az autó tulajdonosának és az autógyártóknak is.

2011-ben egy kifutó Mazda6-ba építve a gyár megmutatta, mire készül új fejlesztéseivel. Azóta a Skyactiv-technika az összes új generációs Mazdában megtalálható, a takarékosságnak nem feltétele egy feláras kivitel megvásárlása

Itt jönnek a képbe a kisebb hengerűrtartalmú és hengerszámú turbómotorok. A kevesebb henger illetve a kisebb motor könnyebb és kisebb alkatrészei csökkentik a súrlódást. Ha még a kipufogógázzal veszendőbe menő energia egy részét is hasznosítjuk a feltöltő forgatására és a motor “etetésére”, a turbós motor hatásfoka magasabb az atmoszférikus motorénál.

Reális? 184 lóerős BMW, 4,7 l/100 km

Nagyon ráérősen autózva ez az elv a gyakorlatban is igazolódik, de nem ezért szorítják ki a turbós motorok a legtöbb európai autógyártó kínálatából a nagyobb hengerszámú és lökettérfogatú szívómotorokat. Hanem azért, mert a jelenlegi hivatalos európai fogyasztásmérési szabvány erősen szedált vezetési stílusnál vizsgálja a motorok emisszióját, majd a kipufogógáz mennyisége alapján számolja vissza az elfogyasztott üzemanyagot. Tehát papíron a turbós autók fogyasztanak keveset, aminek örül az autógyár és a kevesebb adót fizető tulaj is. Hol itt a baj?


Az a probléma, hogy a feltöltött, de kicsi motorok valós fogyasztása sokszor erősen elüt a laborban mérttől. Amikor egy 998 kilós és 90 lóerős Dacia Logan 0,9 TCe nem hozza a 4,3 literes városon kívüli gyári fogyasztást, akkor az 1,6 tonnás és 184 lóerős BMW 520i hogyan tudna 4,7 literrel megtenni 100 kilométert országúton?

Eközben a Mazdánál

A Mazda más utat választott, nemet mondva a kicsi és feltöltött benzines motorokra. A CX-5, az új Mazda3 és a Mazda6 legizgalmasabb motorja egy kétliteres szívó egység. Mivel a fogyasztáscsökkentés kényszere az ő vevőiket és ezt a márkát is érinti, atmoszférikus gépből hoztak ki a turbósokéhoz mérhető szabványos fogyasztást, de normál használatban is megőrizve motorjaik takarékosságát.

Skyactive G: forradalmi és apróbb fejlesztések

Könnyű és különleges kialakítású a Skyactiv benzines dugattyúja

Könnyű és különleges kialakítású a Skyactiv benzines dugattyúja


A Skyactiv G (gasoline, azaz benzines) motorcsalád legfontosabb jellegzetessége a rekordmagas sűrítési viszony. Emeletes képletekbe nem bocsátkoznánk, de a magas sűrítés javítja a hatásfokot. A jobban elősűrített üzemanyaggal jobban ég el a benzin és a magasabb sűrítési végnyomással kevesebb nafta elég azonos teljesítmény eléréséhez.

Ám a kompresszió emelésének határt szab a benzin öngyulladása, a kopogásos égés megjelenése. A túl korán meggyulladó, a sűrítés által okozott hőmérsékletnövekedéstől berobbanó keverék a detonációkkal károsítja a motort. Észak-Amerikában, ahol a regular 87 oktános, a Skyactiv G benzines motorcsalád tagjainak csak 13,0:1 arányú a sűrítése, mert az ottani benzin ezt bírja el.

Érdekes látvány a hangolt kipufogóagancs

Érdekes látvány a hangolt kipufogóagancs


Az újszerű motor működésének további feltétele, hogy a benzin-levegő keverék hőmérséklete minél alacsonyabb legyen. Ezt az értéket nagyon megdobja az égéstérben rekedt forró kipufogógáz, ezért ennek minél tökéletesebb kiöblítésén sokat dolgoztak a Mazda mérnökei. Az öblítésbe besegít a változó szelepvezérlés és a különleges hangolású kipufogórendszer.

A Mazda3 és a Mazda6 orra nemcsak azért annyira hosszú, mert így néz ki jól. A megnyújtott orr-részre a különleges kipufogórendszer miatt van szükség. A hosszú, 4-2-1-es kialakítású, hangolt kipufogó-leömlővel elkerülhető, hogy a gázoszlopok akadályozzák egymást. A gázlengések ügyes hangolásával a hengerből távozó gáz kvázi megszívja az éppen kipufogásba váltó henger gázait.

Az elméleti üzemanyag-spórolás a mindennapi közlekedés rögvalóságában is igazolást nyert. A Mazdák rendre meglepik az újságírókat takarékosságukkal, ami még hajszolt üzemben is igaz, nemcsak pianóban suhanva. A Vezess.hu tesztjében a CX-5, egy kifejlett aszfaltterepjáró 8,0 literrel beérte százon. 8 liter egyszerűen parádés egy 165 lóerős, négykerék-hajtású SUV-tól, pláne, hogy a sajtóautókban elég sokszor süllyed a gáz a padlóig. A Skyactiv-technika a kétliteres Mazda3-ban is remekelt a szaksajtó próbáin. A dekoratív kompakt autó mért tesztfogyasztása rendre inkább a 6, mint a 7 literhez állt közel vegyes üzemben.

Szervizköltségek: a bonyolultabb ritkán olcsóbb

A fogyasztás azonban csak az egyik szempont. A kétféle konstrukció közül a szívó benzines tartósabbnak ígérkezik, várhatóan kevesebb szervizelést igényel majd az évek során. Nem csupán azért, mert nincs hozzá feltöltő. A Mazda3-ban a 120 lóerős szívó benzines 4000-es fordulaton mérhető 210 Nm nyomatéka megfelel a hasonló teljesítményű feltöltős motorokkal elértnek, ám egészen máshogy terheli a négyhengerest. A hasonló teljesítményű feltöltős benzinesek többnyire 1250-1800 közötti fordulaton elérik a nyomatékmaximumot. Ez nagyon kellemes karakterisztikát eredményez és sok váltást megspórol a vezetőnek, ám igénybe veszi a mechanikát.

Kisebb terheléssel működik a feltöltés nélküli motor a turbós erőforrásoknál

Gondoljunk bele, hogy nagyon leegyszerűsítve a hengerben nem annyi levegő és üzemanyag van, amennyit a motor magától el tudna égetni, hanem feltöltéssel teletuszkoljuk a hengert az éghető eleggyel.

Ez erősebb robbanásokkal terheli a motor mechanikus alkatrészeit és az sem véletlen, hogy a turbós kis benzinesekben gyakori a jó drágán cserélhető kettős tömegű lendkerék, hogy a vezető ne érezze a váltón az égésfolyamat ütéseit. Tény, hogy a feltöltött motorok hőterhelése eleve magasabb, mint az atmoszférikus motoroké, amire persze a mai technológiai szinten jól fel lehet készíteni az erőforrásokat.

A pumpálási veszteségeket a sűrítési ütem közben is nyitva tartható szívószelep csökkenti, amit a megszokottnál jóval szélesebb tartományban változó szelepvezérlés biztosít. Ezzel a Mazda olyasfajta megtakarítást ér el, mint a Toyota az Atkinson-ciklussal a hibridekben


Kevesebb a tapasztalat

Ám a szívómotorral egyszerűen sokkal több a tapasztalat, mint a turbósokkal. Hiába akadnak közel 40 éve turbófeltöltős benzinmotorok személyautókban, régen a primér teljesítménynövelés volt a cél a Colt és Uno Turbóktól a Porsche 911 Turbóig, nem pedig a takarékosság.

30 százalékkal alacsonyabb a kétliteres szívó benzines belső súrlódása, mint elődjéé, a fogyasztáscsökkenés mintegy 15 százalékos

Természetesen az autógyártók mindent megtesznek, hogy jobb anyagok használatával, alapos teszteléssel elejét vegyék a tartóssági problémáknak. Ám az atmoszférikus motorok méretezésében olyan tapasztalatuk van, ami az új technika esetében hiányzik. Nehezen vitatható, hogy a feltöltős kis motorok elterjesztésében élen járó márkáknál az újfajta motorok első öt-tíz éve nem volt diadalmenet megbízhatósági szempontból.

A szívómotor előnye, hogy képes jól együttműködni az alapjárati motorleállító rendszerekkel, mivel nem kell külön elektromos szivattyúval megoldani a motor kenését vagy különösen bő olajozással áthidalni azokat az időszakokat, amikor a motor áll és a feltöltő nem kap kenést. Persze a többi autógyár sem ma kezdte, űzött autókban a motor eleve nem is áll le a lámpához érve, amikor a turbó épp 180-250 ezres percenkénti fordulatszámmal pörög.

Nagyobb motor, kisebb fogyasztás

Volt idő, midőn a BMW nem a szívó sorhatok turbós négyhengeresre váltásával csökkentette autói fogyasztását. 1983-tól a BMW 525e és 1985-től a 325e modellekben dolgoztak az éta-motorok, nevükben a hatásfok jelével. Az E30-as 3-asból és a cápa, E28-as 5-ösből elérhető eta-modellek a dízelek alternatívái voltak, elsősorban higgadt úrvezetőknek.

Automata váltóhoz különösen jól illett a kis fordulaton jól húzó, 240 Nm nyomatékú motor. EfficientDynamics helyett elég volt egy e betű

Automata váltóhoz különösen jól illett a kis fordulaton jól húzó, 240 Nm nyomatékú motor. EfficientDynamics helyett elég volt egy e betű


A nevezetes motor a hathengeres M20 növelt furatú és löketű változata, de 2693 köbcentijéből csak 125 lóerőt hozott ki, amennyit az 520i. A kétliteres sorhatból kifejlesztett motorral a fogyasztáscsökkentés volt a cél. A lefojtott hathengeres gazdaságosságát 9,8:1 helyett 11,0:1 arányú sűrítés, eltérő szelepvezérlés és a nagyobb nyomaték érdekében hosszabb szívócső szolgálta. A nagy sűrítés a Mazda Skyactiv benzineseinek is alapvonása, ám ma már a fejlett technika 14,0:1 arányú sűrítést is elvisel. Az eta motorok súrlódási veszteségeit lágyabb szeleprugó és hét helyett négy helyen csapágyazott vezérműtengely csökkentette. Kézi váltóval az 525e 160-nál 3300-at forgott ötödikben, nagyjából annyit, mint egy mai középkategóriás dízel hatodik fokozatban. Korabeli teszten használattól függően 0,2 és 1,2 liter közötti megtakarítást mértek a kollégák az 525e-ben az 520i ellenében. Érdekes párhuzam a mai korral, hogy az eta-korszak előtt a BMW is elhitte, hogy egy feltöltött motor mindenképp takarékosabb a nagyobb hengerűrtartalmú, nagyobb hengerszámú szívómotornál. Ám a 3,5 literes sorhat tényleges étvágya az E23-as 745i Turbóban olajsejkeket is megőszített, így a BMW a 7-es következő generációjában bevetette átállt szívó 6-8-12 hengeres motorokra.

Saját fejlesztés: i-ELOOP

A Mazda alapjárati motorleállítása, az i-Stop okos rendszer. A 2009-től bevezetett, a közvetlen befecskendezéses autókban működőképes szisztéma speciális indítómotor helyett a megfelelő pozícióban megállított dugattyú fölötti levegő-üzemanyag keverék berobbantásával indítja újra a motort. Így nem kell a szokásosnál nagyobb kapacitású és nehezebb akkumulátor illetve a megerősített önindító. A rendszer finoman és gyorsan dolgozik, mindössze 0,35 másodperc alatt beindítja az álló motort.

Így épül fel a kondenzátoros energia-visszanyerés. Lassításkor és gázelvételkor a rendszer feltölti a kondenzátort, majd az árammal működteti az elektromos fogyasztókat

A Skyactiv G motorcsalád gazdaságosságát az i-ELOOP (intelligent Energie Loop) fékenergia visszanyerő rendszer is javítja. A név kicsit megtévesztő, mert nem csak fékezéskor, de tolóüzemben, gázelvétellel gurulva is aktív a 165 lóerős kétezres és a 2,5 literes, 192 lóerős benzineshez elérhető rendszer.

A kondenzátoros megoldás a Mazda saját fejlesztése, nem a nagy autóipari beszállítók egyikénél vették le a polcról sokadik ügyfélként. Ez az energia-visszanyerő rendszer elektromos energia formájában, egy gyorsan tölthető és kisüthető kondenzátorban tárolja az elveszített mozgási energia egy részét és erről a töltéstárolóról. üzemeltet számos fogyasztót, a klímától a hifin át a navigációs rendszerig. Ám az új generációs Mazdák magyar fejlesztésű navigációsrendszere már egy másik cikk témája lesz.

Kommentek

  • oszkopeter

    “A kondenzátoros megoldás a Mazda saját fejlesztése, nem a nagy autóipari beszállítók egyikénél vették le a polcról sokadik ügyfélként.”

    Ez érdekes mert a Peugeot, Citroen (e-HDI) és a Renault márkáknál biztosan van ilyen, viszonylag régóta, de szerintem máshol is létezik

    Másrészt a csoda i-Stop rendszer falja az akkumulátort, már új autóknál is, ami azért is gáz mert a hozzá való különleges akkumulátor 3-4x annyiba kerül mint a hagyományos.

  • ötvencent

    A Peugeotnak illetve Citroennek tényleg volt ilyen megoldása csak ott ezt mikró hybridnek nevezték el . Nem az I-stop rendszer falja ” az szinte nem is használ fel áramot mivel nem indítómotor indítja újra az autót hanem az egyik henger sűrítési fázisban áll le amiben már ott a benzin levegő keverék és csak egy szikra kell a berobbantáshoz ezáltal beindul a motor ” az aksit hanem a kondi folyamatosan szívja ez olyan mint egy autóhifinél az 1.000.000 mikrofarados kondi ami a tápellátást biztosítja nagy teljesítményű erősítőknél folyamat szopja az aksit és ha nem használod a kocsit jobb esetben 2 hónap alatt leszívja teljesen a powert. Sokkal jobb lett volna , ha betesznek egy relét vagy valamilyen megszakítót az akku és a kondi közé így csak akkor lenne aktív a kondi ha már fel van töltve a fékenergiától és vissza tud táplálni valamennyi energiát és mikor üres nem szívná feleslegesen magába a rendszerből az áramot… nem közvetlenül rákötve .

Megépítette, amit a BMW nem mert

A tökéletes családi autót építette meg magának, amihez fogott egy BMW 540i Touringot és mindent belepréselt az M5-ösből. Megszületett a 400 lóerős kombi, aminek apa örülhet a legjobban.

Első helytől lökték el Micheliszt

A harmadik körben már az első helyért küzdött Michelisz Norbert a WTCC monzai futamán, Bennani azonban ráhúzta az autót, így mindketten feladták a versenyt.

Ezt a BMW reklámot betiltották Angliában

Az angolok szerint veszélyes közúti huligánkodásra buzdít a BMW plakátja, ezért gyorsan be is tiltották.

Ismét csökkent az üzemanyagok ára

A benzin literenkénti árát 4 forinttal, a gázolajét pedig 3 forinttal csökkentette a Mol.

Fényképezz lyukkal!

Lehet-e fóliába szúrt lyukkal és egy dobozzal fényképezni? Kipróbáltuk

F1: Hamilton ezen a hétvégén csak statisztált

Lewis Hamilton a tavalyi bakui szerepléséhez hasonlította idei szocsi teljesítményét, a Mercedes angolja a 4. helynek is örülhetett az Orosz Nagydíj végén.

F1: Alonso szeretne legalább a rajtig jutni

Továbbra is vergődik a McLaren-Honda, az Orosz Nagydíjon a Fernando Alonso alatt már a futam előtt megállt az autó.

F1: A kocsmából gratuláltak Bottasnak

A kétszeres világbajnok Mika Häkkinen egy kocsmából küldött üzenetet immár futamgyőztes honfitársának, Valtteri Bottasnak.

F1: Vettel a középső ujjával üzent Massának – videó

Sebastian Vettelnek a legkevésbé sem tetszett, hogy az utolsó körön Felipe Massa feltartása miatt nem volt lehetősége, hogy megpróbálkozzon a végül az első helyen beérő Valtteri Bottas megelőzésével.

F1: A Ferrari-főnök nem volt csalódott, csak pisilnie kellett

Vicces közjáték zajlott a brit Sky Sports riportere és a Ferrari csapatfőnöke között az Orosz Nagydíj leintése után.

Bottas: Elképesztő érzés az első Forma-1-es győzelem!

Valtteri Bottas lett a nap versenyzője, miután megszerezte élete első F1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. Mögötte Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen állhatott a dobogóra. Futam utáni interjúk Szocsiból.

F1: Szocsiban Bottas a nagyok közé került

A mercedeses Valtteri Bottas óriási rajt után magabiztos vezetéssel szerezte meg első Forma-1-es futamgyőzelmét az Orosz Nagydíjon. A Ferrarinak be kellett érnie a 2-3. hellyel Szocsiban.

Spéci pótkocsikat vásárol a Waberer’s

100 darab spéci pótkocsival bővíti flottáját az egyik legnagyobb magyar fuvarozótársaság, a Waberer’s.

F1: Bottas nyerte az Orosz Nagydíjat

Behúzza Sebastian Vettel az idei harmadik futamgyőzelmét? Nyerhet Kimi Räikkönen? Mire lesz képes Lewis Hamilton a 4. helyről rajtolva? Élő szöveges közvetítés a Forma-1-es Orosz Nagydíjról.

F1: Mégsem lesz éjszakai futam Szocsiban

Az Orosz Nagydíj szervezői meggondolták magukat, Szocsiban nem szeretnének villanyfényes Forma-1-es versenyt.

Meglépett az autóval a kisfiú, kecskét is vitt magával

Ennek a fiúnak az apja szerint a vezetést nem lehet elég korán elkezdeni. A csomagtartóban utazó kecske ennek tükrében már nem is olyan meglepő.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.