Szavazott a nép: napelemes utakat akarnak!

Hatalmas a társadalmi érdeklődés

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.06.24. 17.00

Egy közösségi finanszírozó oldalon a kért összeg kétszeresét dobták össze az érdeklődők, így megkezdődhet az áramot termelő, világító útburkolat gyártása

Képzelj el egy utat, amelyet nem aszfalt, díszkő vagy járólap borít, hanem újrahasznosított, törésálló üveglappal fedett, hatszögletű panelek. Ezek a panelek a beépített szolárcelláknak köszönhetően a rájuk eső napfényből elektromos áramot fejlesztenek, amivel aztán ahhoz kezdünk, amihez akarunk, feltölthetünk egy villanyautót vagy táplálhatjuk a háztartási berendezéseket. 

Az amerikai feltaláló házaspár, Scott és Julie Brusaw által megalkotott Solar Roadways paneljei azonban ennél is többet tudnak: beépített, programozható LED-jeikkel dinamikusan változó fényjelzések adhatók – átvariálhatók a sávkiosztások, biztonságos útterelések valósíthatók meg, az út figyelmeztethet a dugóra vagy a balesetre, de akár időszakos zebrákat is megjeleníthetünk az aszfalton, illetve az azt kiváltó útfelületen. Vagy a Solar Roadways paneljei fűtőelemmel is felszerelhetők, ilyenkor a megtermelt áram egy részét arra fordítják, hogy felületük mindig fagypont fölött legyen, így megelőzhető a jegesedés. 
A lehetőségek korlátlanok, az alábbi, kissé hosszú és helyenként idegesítő, de alapvetően informatív videó jó néhányat bemutat. 
De most nem is ez a lényeg, hiszen hasonló megoldások voltak is, lesznek is bőven. Ennél jóval izgalmasabb, hogy a feltalálók által egy közösségi finanszírozó oldalon igényelt, egymillió dolláros támogatás néhány nap alatt összejött, a program végére pedig összesen 2,2 millió dollárt dobtak össze az emberek. 
Ráadásul nem ötdolláros adományokról van szó: tizenketten tízezer dollárt, azaz 2,2 millió forintot adtak bele a közösbe, és nem kevesebb mint 122 ember (vagy cég) adományozott ezer dollárt, ami szintén nem kis összeg egy olyan projekt esetében amit bármikor megfojthatnak az olaj- és energiacégek. 
Nem indokolatlan az aggály, hiszen az alkotók szerint ha az USA teljes úthálózatát napelemes felülettel burkolnák le, az ország energiafelhasználásának háromszorosát lehetne megtermelni – de ha csak a kocsibeállóját építi meg az ember, ilyenből, és töredékére csökkenti az áramszámláját, akkor is van oka az energiaszolgáltatóknak az aggodalomra. 
Szerinted van jövője a napelemes utaknak, vagy porhintés az egész?

Kommentek

  • Stinson2394

    Hihetetlen fejlődés. Országoknak észhez kéne térniük és mihamarabb kiépíteni.
    Télen motorozni?:D
    űberkirájság :D

F1: Pilótaszavazást a fejvédőről?

A Toro Rossó-s Danyiil Kvjat szerint az őszi tesztek után a versenyzőknek kellene szavazniuk arról, bevezessék-e a Forma-1-ben 2018-ben a fejvédő gyűrűt.

Autópályadíj-botrány: nem a korrupt hivatalnok veszített, hanem mi

Lefokozták az osztályvezetőt, aki elengedte a tesójának a későn vett matrica miatt kapott pótdíjat. Pedig ez volt a leghelyesebb döntése, amióta dolgozik!

F1: Bátor döntést fontolgat a Mercedes

A Mercedes-főnök szerint Pascal Wehrleinnak jót tenne még egy-két szezon egy középcsapatnál, de előfordulhat, hogy Rosberghez hasonlóan a csapat is “bátor döntést hoz” és az ifjoncot ültetik az autóba.

F1: Újsághirdetésben keresik Rosberg utódját

A Mercedes-csapat próbálja vicces oldaláról megfogni Nico Rosberg váratlan távozását: a világbajnok megüresedett pozíciójának betöltésére újsághirdetést adtak fel.

Hangosan felröhögött az autószerelő, ilyet még nem látott

A tulaj biztos nem röhögött ilyen jót, amikor közölték vele, hogy kuka a motor.

Oroszlánszívű Jaguar, kicsit molyrágta belsővel

Évek óta nem néztek meg annyira autót alattam, mint most ezt a hatalmas, kék Jaguart a 22-es felniken. Egyszerűen mindenki odavolt érte, fiatal-idős, férfi-nő, mindegy.

Elguruló autóval indul a videó, de várd ki a végét

Ennek a kínai autósnak biztos hogy rosszabb napja volt, mint közülünk sokaknak. Csak hajszálon múlott, hogy megmentse gurulásnak induló autóját, de rossz döntést hozott.

Négyüléses roadstert fontolgat a Mercedes

Német lapértesülések szerint túrakocsivá hizlalná büszke luxusroadsterét a Mercedes: az SL következő generációjában állítólag négyen fognak elférni.

Napelemmel ilyen magasra még nem repültek

Napelemes repülőgéppel akar feljutni a sztratoszféráig egy svájci kalandor, mindössze pár hónappal azután, hogy két honfitársa a világon elsőként megkerülte a Földet egy energiáját kizárólag napelemekből nyerő repülővel.

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

Ennyien vezetnek ittasan itthon

Több mint tízezren csatlakoztak a felelős járművezetés fontosságát hangsúlyozó, “Soha ne igyál, ha vezetsz!” elnevezésű kampányhoz, amelyet húsvétkor hirdetett meg az Országos Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési bizottsága és a Diageo Kft.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.