Dániában elkobozzák az ittas sofőrök kocsiját

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.06.24. 10.00

Júliustól Dániában az ittas vezetőktől – a jogosítvány elvétele és a tetemes összegű pénzbírság mellett – a gépkocsit is elkobozzák.

Az Európai Unió tagállamai eltérő módszerekkel küzdenek az egyik legnagyobb kockázatú szabályszegés, az ittas vezetés ellen: eltérhetnek az engedélyezett határértékek, az ellenőrzési módszerek, a szankciók és az egyéb jogi intézkedések – számol be a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. 

Az ittas vezetés jogszabály által engedélyezett felső értéke Dániában jelenleg 0,5 gramm/liter ezrelék, amely megegyezik az EU tagállamok többségével. Ugyanakkor elmondható, hogy a skandináv térségben – így Dániában is – az alkalmazott szankciók, büntetések magasabbak az átlagnál. Jövő hónaptól pedig még szigorúbban járnak el, mert minden negyedik közúti tragédiát bódult vezető okoz.

Július elsején lép hatályba az a dán jogszabály, mely szerint a 2,0 gramm/liter ezrelékes véralkoholszintet meghaladó járművek vezetőitől – a jogosítvány elvétele és a tetemes összegű pénzbírság mellett – a gépkocsit is elkobozzák. Az így elkobzott járművet aukcióra bocsátják, s az eladási érték az államkasszába kerül.

A törvény, melyet a dán parlament április végén fogadott el, természetesen a külföldieket sem kíméli, ők is hasonló eljárásra számíthatnak, amennyiben alkohol fogyasztása után közlekednek az országban. Az ittas vezetők mellett a kábítószer hatása alatt vezetők gépjárműveit is elkobozzák.

A járműelkobzás más országok gyakorlatából is ismert. Franciaországban a megengedett sebességet jelentősen túllépőkkel, míg a szomszédos Szlovéniában a rendszeres, notórius gyorshajtókkal szemben alkalmazzák ezt a rendkívüli visszatartó hatásáról ismert szankciót.

Forrás: ORFK-OBB

Kommentek

  • husky

    És idehaza?? Támogatom!!!

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

Alonso: A célba érés már nagy eredmény lenne

Fernando Alonso 2017-ben Forma-1-es versenyen még nem jutott el a kockás zászlóig, reméli, hogy a frissített Honda-motorral Szocsiban legalább a célba érés összejön végre.

F1: Szocsiban annyi a kanyarlevágós trükknek

Az FIA fekvőrendőröket szereltetett fel a szocsi pálya 2. kanyarjának bukóterébe, mostantól nem lehet ügyeskedni.

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.