Dániában elkobozzák az ittas sofőrök kocsiját

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.06.24. 10.00

Júliustól Dániában az ittas vezetőktől – a jogosítvány elvétele és a tetemes összegű pénzbírság mellett – a gépkocsit is elkobozzák.

Az Európai Unió tagállamai eltérő módszerekkel küzdenek az egyik legnagyobb kockázatú szabályszegés, az ittas vezetés ellen: eltérhetnek az engedélyezett határértékek, az ellenőrzési módszerek, a szankciók és az egyéb jogi intézkedések – számol be a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. 

Az ittas vezetés jogszabály által engedélyezett felső értéke Dániában jelenleg 0,5 gramm/liter ezrelék, amely megegyezik az EU tagállamok többségével. Ugyanakkor elmondható, hogy a skandináv térségben – így Dániában is – az alkalmazott szankciók, büntetések magasabbak az átlagnál. Jövő hónaptól pedig még szigorúbban járnak el, mert minden negyedik közúti tragédiát bódult vezető okoz.

Július elsején lép hatályba az a dán jogszabály, mely szerint a 2,0 gramm/liter ezrelékes véralkoholszintet meghaladó járművek vezetőitől – a jogosítvány elvétele és a tetemes összegű pénzbírság mellett – a gépkocsit is elkobozzák. Az így elkobzott járművet aukcióra bocsátják, s az eladási érték az államkasszába kerül.

A törvény, melyet a dán parlament április végén fogadott el, természetesen a külföldieket sem kíméli, ők is hasonló eljárásra számíthatnak, amennyiben alkohol fogyasztása után közlekednek az országban. Az ittas vezetők mellett a kábítószer hatása alatt vezetők gépjárműveit is elkobozzák.

A járműelkobzás más országok gyakorlatából is ismert. Franciaországban a megengedett sebességet jelentősen túllépőkkel, míg a szomszédos Szlovéniában a rendszeres, notórius gyorshajtókkal szemben alkalmazzák ezt a rendkívüli visszatartó hatásáról ismert szankciót.

Forrás: ORFK-OBB

Kommentek

  • husky

    És idehaza?? Támogatom!!!

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.