Befellegzett a Toyota Avensisnek

Nem terveznek hibridet

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.06.20. 09.45

Legfeljebb öt éve lehet hátra a Toyota népszerű középkategóriás típusának. Globális termék veszi át az európai modell helyét.

“Tervezünk Avensis hibridet? Nem. Tervezzük, hogy öt-hét éven belül bevezetünk egy középkategóriás hibridet? A válasz egyértelműen igen” – idézte Didier Leroy-t, a Toyota európai vezetőjét az Automotive News Europe. Ez pedig a Toyota kontextusában egyenértékű a halálos ítélettel, hiszen korábban meghirdetett terveik szerint 2020-ra minden, Európában forgalmazott típusukból kínálnak majd részlegesen elektromos hajtásút. 

A Toyota előtt két út áll: vagy folytatja a kizárólag Európában forgalmazott, Angliában gyártott Avensis fejlesztését, vagy dobja a regionális modellt, és áttér egy globális termékre. Az autóiparban manapság egyértelműen az utóbbi a trend, és a jelek szerint még a Toyota sem engedheti meg magának, hogy ez alól kihúzza magát. 
Persze talán kevésbé volna kritikus a helyzet, ha pörögne a középkategória, de Európában jelenleg ez az egyik legkevésbé keresett méretosztály: 2011-ben még 800 ezer darabot adtak el a szegmensben, idén pedig félmillió sem fog összejönni a IHS Automotive elemzése szerint. Az ügyfelek ugyanis felfelé váltanak: vagy prémium termékekbe ülnek át, vagy szabadidőjárművet vásárolnak. Hogy mekkora a baj, jól jelzi, hogy a Ford két évvel elhalasztotta a Mondeo bevezetését, a Nissan pedig még 2008-ban beszüntette a Primera forgalmazását, és ezzel kivonult a piacról, emlékeztet az IHS elemzője, Tim Urquhart. 

Itt van a gond: hiába a dízel, hibrid nélkül nincs jövője az Avensisnek

Ami az Avensist illeti, a németországi vevőelégedettségi felmérés idei bajnoka ugyancsak nagy bajban van: 2010-ben még több mint 55 ezer példányban fogyott, idén viszont alig több mint 29 ezerre becsülik a forgalmat. Tim Urquhart szerint a Toyota 2018-ban végleg lezárja az Avensis-aktát. 
A Toyota az alsó-középkategóriában tavaly csaknem 143 ezer Aurist adott el, ennek több mint 40 százaléka hibrid volt. A márkának már van egy hibrid középkategóriás modellje, a Camry, amely 2013-ban az Egyesült Államok legnépszerűbb személygépkocsija volt.

Kommentek

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.