Kávéból készülhet a jövő üzemanyaga

Maradék és kávézacc

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.06.19. 11.15

Sajnálod kiönteni a reggeli kávéd maradékát? Felmelegítve pocsék, de biodízelnek még pont jó lesz!

A gombamód szaporodó kávéházak literszámra dobják ki nap közben a vendégek csészéjének alján ott maradt kortynyi kávékat. Brit kutatók szerint ha ezt összegyűjtenék, bioüzemanyagot lehetne belőle készíteni. 

A tudósok nem részletezték a folyamatot, azt viszont ismét kifejtették, hogy az elhasznált őrleményből (azaz a zaccból) isteni bioüzemanyag nyerhető ki. Ez az eljárás nem új, viszont most a kávégyártás egy újabb, pazarló fázisáról derült ki, hogy hulladékából biogázolaj nyerhető ki. 
“A nyers kávénak igen magas, mintegy 20 százalékos az olajtartalma. Ha csupán a pörkölés során eldobott, selejtes szemeket vesszük, azokból is jelentős mennyiségű üzemanyagot lehetne kinyerni – évente nyolcmillió tonna kávét termelünk világszerte.” – emlékeztettek a kutatók, akik azt is megvizsgálták, hogy melyik az üzemanyag előállítására leginkább alkalmas kávécserje. 
Kávéból készülhet a jövő üzemanyaga 1
Az eredmény: mindegy, minden fajtának ugyanaz az alapvető összetétele, így bármilyen kávét dolgoznak is fel, legyen az akár koffeinmentes, a hátrahagyott szerves hulladék egyformán alkalmas az üzemanyag előállítására. 
“A kávé-dízel nagy előnye, hogy míg a kávéőrleményben található olaj tulajdonságait tekintve megegyezik a jelenleg bioüzemanyag céljára termesztett növényekével, a kávé esetében hulladékot dolgozunk fel, ahelyett, hogy külön termesztenénk azt, így még jobb az energiaegyensúlya.”
Amerikai kutatók egyébként már 2008-ban egészen hasonló következtetésekre jutottak; az, hogy hat év elteltével még mindig újdonságszámba megy a technológia, nem sok jót ígér a fosszilis üzemanyagok kiváltása szempontjából.

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.