Elkészült az első autóstoppos robot

Ha Douglas Adams ezt megérhette volna...

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.06.18. 16.15

Kanadai egyetemi kutatók megépítették HitchBotot, a világ első stoppos robotját. Egy hónap múlva útnak indul, hogy átszelje az országot.

Legalább annyira társadalmi, mint robotikai jelentőségű az a projekt, amelynek keretében HitchBot, a világ első autóstoppos robotja útnak indul, hogy átkeljen Kanadán. A Csizmás Kandúrra emlékeztető külső még nem végleges, bár alkotói szerint a grafika “nagyon hasonlít a végleges robotra”. 

A robot július végén indul útnak Kanada keleti partvidékéről, Új-Skóciából, és alkotói bíznak abban, hogy egy hónap alatt, mintegy 6000 kilométert megtéve, eljut Brit Columbiába, a Csendes-óceán partjára. Hogy kellemesebben teljen az útja, HitchBotot felszerelték beszédszintetizátorral, továbbá az emberi beszédet értelmezni képes programokkal és csevegőszoftverekkel, így a wikipédiából gyűjtött szókincsével akár társalogni is képes lesz azokkal, akik felveszik. 

Autóval is kalandos vállalkozás volna a HitchBot útja

Beépített kamerájával felvételeket készít útjáról, amiket a twitteren keresztül tesz közzé, GPS modulja révén pedig alkotói mindig tudhatják majd, hogy merre jár. 
A nagy kérdés nem is az, hogy a technológia képes lesz-e végigmenni a hosszú úton, hanem hogy csupa becsületes emberrel találkozik-e út közben, vagy robotrablók áldozatául esik. Ebben a kérdésben “mérsékelten bizakodók” az egyetemi kutatók, akik azt szeretnék felmérni, hogy miként boldogul egymással két, merőben eltérő kultúra: a robotoké és az embereké.
Egy gondolat foglalkoztat különösen: mi lesz, ha HitchBot találkozik egy autonóm autóval? Vajon a sofőr nélkül robotautó képes lesz felvenni mesterséges intelligenciájú stopposát?

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.