Biztonságosabb autópályák Magyarországon

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.05.05. 11.15

Az elmúlt fél évben több közlekedésbiztonsági fejlesztést is végrehajtottak az autópálya-hálózaton. Tovább csökkenhet a balesetek száma és súlyossága.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. európai uniós támogatásból tavaly ősszel kezdett olyan fejlesztésekbe az állami kezelésű autópályákon, amelyek célja a balesetek számának és súlyosságának csökkentése. A 13,5 milliárdos fejlesztési programon belül már számos beruházás befejeződött, amelyeknek köszönhetően tovább csökkenthető a balesetek száma.


A program keretein belül az M3-as autópályán 140 kilométer hosszúságban a vadvédő kerítések magasítását, illetve sűrű szövésű háló földbe süllyesztését végezték el a szakemberek. Ezen kívül 40 darab új vadkiugró rámpát és 80 darab új vadkibúvó kaput is kialakítottak, amelyeken keresztül az állatok könnyebben visszatalálnak az autópályáról a saját környezetükbe.

Az M3-as, M30-as, M6-os, M7-es és M70-es autópályákon, összesen 17 helyszínen burkolatrovátkolást (grooving) végeztek el a kivitelezők, amelynek köszönhetően a jövőben ezeken a szakaszokon csökkenhet a vízátfolyások kialakulása.

A közlekedésbiztonsági program keretében 29 darab változtatható jelzésképű táblát és 30 darab térfigyelő kamerát telepítettek az M1-es, M3-as, M43-as, M6-os, M7-es és M70-es autópályák legforgalmasabb szakaszaira. Az esetek döntő többségében új tartószerkezet kiépítését is igényelte a fejlesztés.

A korábbiakban több baleset adódott abból, hogy a mobil terelést az autósok a kamionok takarásában nem, vagy csak későn vették észre. Ennek megszüntetésére újfajta, jobban látható, összesen 20 darab eszközt szerez be a Magyar Közút. Az egytengelyes pótkocsikon elhelyezhető, állítható jelzésképű fénytechnikai berendezések a talajszinttől 6,5 méterre emelhetők, így a vezető időben észlelheti a forgalomkorlátozást.

A program keretében az M3-as, M5-ös és M7-es autópályák egyes szakaszain korszerű elválasztó falat építenek ki a szakemberek, a megvalósítás 2015 júniusára várható. Ennek köszönhetően csökkenhet annak az esélye, hogy a betonelemnek ütköző jármű áttolja azt a szemközti sávba, tovább súlyosbítva a baleseti helyzetet. A nemrégiben megvalósult üzemi átjárók korszerűsítésének köszönhetően a fentieken túl a baleseti helyszínek környékén – az egyszerűsödött, könnyebb megnyitásnak köszönhetően – csökkenhet a kialakult torlódás mértéke is.

Kommentek

Élőben barátságosabb a törtszemű Skoda Octavia

Menetrend szerint érkezett a harmadik generációs Skoda Octavia időközi ráncfelvarrása, ami leginkább két, alig pár centi hosszú lemezdarab miatt igazán érdekes a szokásos új színek, digitális funkciók, vezetéssegédek mellett.

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

F1: Gyönyörű autót tervezett a Red Bull

Christian Horner csapatfőnök szerint a Red Bull 2017-es autója az egyik “legcsinosabb”, amit valaha tervezett a csapat.

Minden benne van az új Volkswagen Golfban

Kipróbáltuk a felfrissített Golfot! A jóból még jobb lett, a vezetői asszisztensek és a műszaki megoldások száma és fajtája luxusautókat idéz.

F1: A sztármérnök is kevesebb előzést jósol

A Red Bull sztártervezője, Adrian Newey szerint a 2017-es Forma-1-es szabályok továbbra is egészségtelen mértékben jutalmazzák majd a motorerőt, emellett az előzések számát is csökkentik.

A múltba megy előre a kínai szupersportkocsi 

Olasz formatervvel érkezik a kínai Techrules fantasztikus sportautója. A múltidéző vonalak mögött fejlett elektromos hajtáslánc-technológia rejlik.

F1: Hamilton magyarázkodni kényszerült

Lewis Hamilton hétfőn tisztázta a hétvégén a csapaton belüli adatmegosztással kapcsolatos nyilatkozatát. Nincs baja a Mercedesszel és Valtteri Botasszal.

F1: Minden ellenféltől fél a Mercedes

Hiába nyertek zsinórban három világbajnoki címet, a Mercedes csapatfőnöke azt mondja, a 2017-es idény előtt majdnem ugyanúgy tart minden riválistól, mint amikor először munkába állt.

Elegáns lett a legújabb Forma-1-es autó

A Sauber-csapat megmutatta 2017-es Forma-1-es modelljét, a C36-ost. A svájci alakulat jubileumi festéssel ünnepli 25. F1-es idényét.

A Lada nyugati hódításának nyomát fotózták Magyarországon

Ha ez a Zsiguli mesélni tudna! Biztos kalandos út vezetett a szovjet gyárból Angliába, majd valahogy a magyar utakra.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.