Itt a világ leggyorsabb dízel autója

Trident Iceni

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.04.29. 14.25

Több mint 300 km/órával hasít, és 3200 kilométert tesz meg egy tankkal: a brit Trident Iceni sci-fi regénybe illő autó. Mégis létezik, sőt, megvásárolható.

Nyomatéksokszorozó – szemünk sem rebbenne, ha az Ezeréves Sólymot szerelő Han Solo egy ilyen eszközt kérne Csubakkától a Csillagok háborúja valamely konzervből előásott epizódjában. A brit Trident motor szerint azonban szó sincs fantasztikumról: egy olyan, természetesen titkos, nyomatékfokozó berendezést építettek be autóikba, amelynek köszönhetően a motor jobb hatásfokon, ezáltal takarékosabban üzemelhet: a megtakarítás 20 százalék körüli. 

És hogy ez miért fontos egy sportkocsinál? Mert a 96 ezer angol fontért, azaz 36 millió forintért kínált, dízelmotoros kupé, a Trident Iceni ennek köszönhetően több min 3000 kilométert képes megtenni egyetlen tank üzemanyaggal. Pontosítok: egyetlen tank gázolajjal. Akár színtiszta biodízellel. 
Bizony, a Trident Iceni orrában egy 6,6 literes, V8-as dízelmotor forog. Ez alaphangon 400 lóerőt és 950 Nm nyomatékot tud; ilyen paraméterek mellett kizárólag a hatfokozatú automata hosszú végáttétele és az imént említett, rejtélyes nyomaték-multiplikátor tehető felelőssé az állítólag 305 km/óra végsebességért. 
A Trident Iceni eredetileg roadsternek épült (ld. lent), ám most, az előrendelés megnyitásakor a cég két új variánst is bemutatott: az egyik a kupé Iceni Magna, a másik az Iceni Venturer shooting brake. Mindegyikhez megrendelhetők a kiegészítő csomagok: kettő kényelmi pakk, egy utcai sportcsomag 436 lóerővel és 1290 Nm-rel, diffúzorral és átdolgozott differenciálművel, valamint a versenypályára felkészítő szett, amelyben a motor észveszejtő átalakuláson megy át: teljesítménye 670 lóerőre nő, forgatónyomatéka meghaladja az 1420 Nm-t. Ehhez új turbófeltöltő, nagyobb fékek, és állítható futómű is tartozik. 
Erős a gyanúnk egyébként, hogy a 305 km/óra csak a megnövelt teljesítményű, még nem rendelhető kivitel sajátja, de ha így is van, akkor is elismerésre méltó, amit a Trident elért. Már ha persze az utolsó pillanatban nem üt be valami előre nem látható gikszer, és az egészet lefújva nem lépnek meg az ügyfelek előlegeivel. De most alaptalanul gonoszak voltunk, gyorsan vissza is vonjuk.

Kommentek

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.