Lista a szeszesitalok kiürülési idejéről

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.04.18. 13.00

Zéró tolerancia ide, fokozott közúti ellenőrzések oda, sajnos várhatóan idén húsvétkor is rengetegen ülnek majd ittasan a volán mögé. A következmények súlyosak.

Bár a zéró tolerancia elvét immár évek óta alkalmazzák a hazai utakon, a KSH adatai szerint tavaly is több mint 1600 járművezető okozott balesetet ittasan, csupán két százalékkal kevesebb, mint 2012-ben. Szintén lesújtó adat, hogy ugyanebben az időszakban több mint 4 százalékkal több, 459 volt az ittas kerékpárosok által okozott balesetek száma.

Húsvét napjaiban – dacára az átfogó közúti ellenőrzéseknek – még mindig sokan ülnek ittasan a volán mögé: a tavalyi a fokozott rendőri ellenőrzés eredményeként 324 esetben mutattak ki emelt véralkoholszintet, 52 esetben emiatt azonnal bevonták a jogosítványt is. Az alkoholos állapotban biciklizőket ugyan nem fenyegeti ez a veszély, ám mivel ez is súlyos szabálytalanságnak számít, ők is szigorú pénzbüntetésre számíthatnak.

Lista a szeszesitalok kiürülési idejéről 1
Figyelem! Feltételezhetően elírás történt és nem 0,5 deciliter, hanem fél liter sör lebontási ideje három óra

A rendőrök mellett a biztosítók sem tolerálják, ha ügyfelük ittasan vezet. A casco esetében, amely a károkozó gépkocsiban keletkező kárt térítené, az ittas vezetés eleve kizáró ok. A legtöbb biztosítónál a szolgáltatás kizárását 0,8 ezrelékes véralkoholszinthez kötik.

A kötelező biztosítás másképp működik, hiszen ott a legfontosabb a vétlen károsult védelme. Így a biztosító mindenképpen fizet a károsultaknak. Ha azonban bebizonyosodik, hogy a károkozó ittasan vezette az autót, a biztosító a kifizetés után a károkozón hajtja be ezt az összeget, vagy annak másfél millió forint alatti részét.

Forrás: Genertel

Kommentek

 • vigil

  A táblázatban a sör űrmértékét elrontotta az OBB.
  Az 5 dl lenne, de hívjuk nyugodtan “korsó”-nak. :)

 • Pityek

  Szerintem mindegy a mérték és a kiürülési idő is. Aki piásan vezet attól egy életre húznám be a jogsit.Meg a headset nélkül telefonálóktól is.

 • cddexter

  Ilyen hamar? 3 óra egy sörnél? Ez most komoly?? Óriási tévedésben voltam akkor idáig, 6-8 órát számoltam eddig ivás után… Nem is kerestem rá eddig ilyenre, annyira biztos voltam ebben a 6-8 órában….

 • geotrinus

  Ezek az értékek nagyon egyénfüggőek. Fillérekért lehet már venni digitális szondákat, azokkal lehet kísérletezni.

  Nekem egy korsó sört egy óra elteltével már semelyik sem mutatja ki…

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Jelentős forgalomkorlátozások Budapesten

A kerékpáros közlekedésre hívja fel a figyelmet minden évben az I Bike nevű hatalmas bringás felvonulás, amely minden évben megbénítja útvonala mentén az autós közlekedést.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

Ilyen, amikor bosszút áll egy fa

Sivatag, közel-kelet, és egy útban lévő fatuskó. Utóbbit mifelénk is szokás autóval kirángatni, de mielőtt valaki neki állna a telken, nézze meg az alábbi videót.

Olyan kis drága!

Tolatókamera is van benne. TOLATÓKAMERA! Három méter hetvenhez! Meg sávelhagyás-jelző. És színre fújt ajtóbehúzó. Hát csoda, hogy több mint ötmilliót kérnek érte?

A hibrid összkerekes, online F1 versenyautóké a jövő

A Renault elképzelte, milyen lesz 10 év múlva a Forma-1. Merészet álmodott, de van benne ráció.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.