Tévhitek az alkohol hatásairól

Az akció neve: "Józan Húsvét"

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.04.17. 16.45

Az országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése az ittasan okozott balesetek megelőzése.

Bár a statisztikák szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csökken az ittas vezetők száma Magyarországon, a közúti baleseti adatok között még mindig gyakori ok az alkoholos befolyásoltság. 
A legfrissebb felmérések szerint 2014 első negyedévében nőtt az ittasan okozott balesetek száma: a tavalyi 268 esettel szemben az év első három hónapjában 307 ember okozott személysérüléses közúti balesetet szeszes ital fogyasztása után. Szomorú tény, hogy többnyire nem az elkövetők az áldozatok, hanem sok esetben ártatlan emberek. 
Tévhitek az alkohol hatásairól 1
A Nemzeti Közlekedési Hatóság kiemelt feladatának tartja a prevenciót, így a “Józan Húsvét” országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése a megelőzés, ezen belül is a tévhitek eloszlatása talán az egyik legmeghatározóbb feladat.
“Egy pohár az semmi.”
Nem igaz, hiszen már 5-6 ezrelékes véralkoholszint mellett is észlelhetők az alkohol hatásai. (a koncentrációs képesség gyengülése, a reakcióidő növekedése, kiszámíthatatlan viselkedés)
“Egy korsó sör kevésbé árt meg, mint egy feles.” 
Nem igaz, hiszen egy korsó átlagos sör 20 g alkoholt tartalmaz, ezzel szemben pedig fél dl tömény ital 16 g-ot. 
“A kávé, a hideg zuhany és a mozgás kijózanít.”
Előbbiek nem gyorsítják fel a szervezetünkben a lebontást, mindezek csak pillanatnyi felfrissülést okozhatnak, amely azt a téves érzést kelti bennünk, hogy kijózanodtunk, ez azonban közel sincs így!
A felszívódás időtartamára vonatkozóan szintén kevés információval rendelkeznek a gépjárművezetők. Az alkohol erőteljesen befolyásolja az emberi képességeket és készségeket a gépjárművezetés során, ezeknek a tényezők pedig éppolyan lényegesek az autó irányításához, mint a jármű hibátlan műszaki állapota.
Érzékszervek 
Beszűkült látótér, szemmozgás és a szem alkalmazkodásának lassulása a változó fényviszonyokhoz, a különféle távolságokhoz.

Észlelés 
Figyelmi problémák, környezeti ingerek érzékeléséhez szükséges idő hosszabbodása, a sebesség- és a távolságbecslés romlása.
Mozgás 
A vezetéshez szükséges kéz- és lábmozgások összehangolásának és a finommozgások végrehajtásának nehézsége.
Gondolkodás 
Az ingerek és információk nem megfelelő módon történő érzékelése és feldolgozása, valamint a döntési és végrehajtási folyamatok elégtelensége.
Az akció során nemcsak a gépjárművekre, hanem a biciklisekre is gondoltak, hisz az utóbbi időben a kerékpározás igencsak elterjedt hazánkban. Mivel a kétkerekű közlekedési eszközök használatában is sok rizikó rejlik, fontos a szabályok megfelelő szintű ismerete és a KRESZ előírásainak betartatása az ő esetükben is.
 
A szezonális jelenlét, és az utakra való kivonulás tehát elengedhetetlen közlekedésbiztonsági szempontból. Április 17-én és 18-án a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek munkatársai az adott megyei (fővárosi), illetve helyi rendőri szervekkel, és a helyi polgárőr szervezetekkel együtt összesen 67 helyszínen lesznek megtalálhatóak az országban.

A Renault Clio vajon tényleg tud mindent amit a nagyok? Online, márkatörténeti áttekintés a legigényesebb formában. 
KATTINTS A KÉPRE!

Tévhitek az alkohol hatásairól 2

Kommentek

  • Guillotinee

    Nem inkább húsvét hétfőn kéne kivonulni?

  • NaSándor

    Aki egy sör hatásától neki megy a fának, az sörmentesen is nekimegy. Kell a bevétel.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.