Tévhitek az alkohol hatásairól

Az akció neve: "Józan Húsvét"

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.04.17. 16.45

Az országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése az ittasan okozott balesetek megelőzése.

Bár a statisztikák szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csökken az ittas vezetők száma Magyarországon, a közúti baleseti adatok között még mindig gyakori ok az alkoholos befolyásoltság. 
A legfrissebb felmérések szerint 2014 első negyedévében nőtt az ittasan okozott balesetek száma: a tavalyi 268 esettel szemben az év első három hónapjában 307 ember okozott személysérüléses közúti balesetet szeszes ital fogyasztása után. Szomorú tény, hogy többnyire nem az elkövetők az áldozatok, hanem sok esetben ártatlan emberek. 
Tévhitek az alkohol hatásairól 1
A Nemzeti Közlekedési Hatóság kiemelt feladatának tartja a prevenciót, így a “Józan Húsvét” országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése a megelőzés, ezen belül is a tévhitek eloszlatása talán az egyik legmeghatározóbb feladat.
“Egy pohár az semmi.”
Nem igaz, hiszen már 5-6 ezrelékes véralkoholszint mellett is észlelhetők az alkohol hatásai. (a koncentrációs képesség gyengülése, a reakcióidő növekedése, kiszámíthatatlan viselkedés)
“Egy korsó sör kevésbé árt meg, mint egy feles.” 
Nem igaz, hiszen egy korsó átlagos sör 20 g alkoholt tartalmaz, ezzel szemben pedig fél dl tömény ital 16 g-ot. 
“A kávé, a hideg zuhany és a mozgás kijózanít.”
Előbbiek nem gyorsítják fel a szervezetünkben a lebontást, mindezek csak pillanatnyi felfrissülést okozhatnak, amely azt a téves érzést kelti bennünk, hogy kijózanodtunk, ez azonban közel sincs így!
A felszívódás időtartamára vonatkozóan szintén kevés információval rendelkeznek a gépjárművezetők. Az alkohol erőteljesen befolyásolja az emberi képességeket és készségeket a gépjárművezetés során, ezeknek a tényezők pedig éppolyan lényegesek az autó irányításához, mint a jármű hibátlan műszaki állapota.
Érzékszervek 
Beszűkült látótér, szemmozgás és a szem alkalmazkodásának lassulása a változó fényviszonyokhoz, a különféle távolságokhoz.

Észlelés 
Figyelmi problémák, környezeti ingerek érzékeléséhez szükséges idő hosszabbodása, a sebesség- és a távolságbecslés romlása.
Mozgás 
A vezetéshez szükséges kéz- és lábmozgások összehangolásának és a finommozgások végrehajtásának nehézsége.
Gondolkodás 
Az ingerek és információk nem megfelelő módon történő érzékelése és feldolgozása, valamint a döntési és végrehajtási folyamatok elégtelensége.
Az akció során nemcsak a gépjárművekre, hanem a biciklisekre is gondoltak, hisz az utóbbi időben a kerékpározás igencsak elterjedt hazánkban. Mivel a kétkerekű közlekedési eszközök használatában is sok rizikó rejlik, fontos a szabályok megfelelő szintű ismerete és a KRESZ előírásainak betartatása az ő esetükben is.
 
A szezonális jelenlét, és az utakra való kivonulás tehát elengedhetetlen közlekedésbiztonsági szempontból. Április 17-én és 18-án a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek munkatársai az adott megyei (fővárosi), illetve helyi rendőri szervekkel, és a helyi polgárőr szervezetekkel együtt összesen 67 helyszínen lesznek megtalálhatóak az országban.

A Renault Clio vajon tényleg tud mindent amit a nagyok? Online, márkatörténeti áttekintés a legigényesebb formában. 
KATTINTS A KÉPRE!

Tévhitek az alkohol hatásairól 2

Kommentek

  • Guillotinee

    Nem inkább húsvét hétfőn kéne kivonulni?

  • NaSándor

    Aki egy sör hatásától neki megy a fának, az sörmentesen is nekimegy. Kell a bevétel.

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Bődületes kasszasiker a Halálos iramban 8

A Halálos iramban 8. megint lekörözte a mezőnyt az észak-amerikai mozikban a hétvégén. Az autós akciófilm globális bevételei a csillagok közé repítik a filmet.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.