Tévhitek az alkohol hatásairól

Az akció neve: "Józan Húsvét"

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.04.17. 16.45

Az országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése az ittasan okozott balesetek megelőzése.

Bár a statisztikák szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csökken az ittas vezetők száma Magyarországon, a közúti baleseti adatok között még mindig gyakori ok az alkoholos befolyásoltság. 
A legfrissebb felmérések szerint 2014 első negyedévében nőtt az ittasan okozott balesetek száma: a tavalyi 268 esettel szemben az év első három hónapjában 307 ember okozott személysérüléses közúti balesetet szeszes ital fogyasztása után. Szomorú tény, hogy többnyire nem az elkövetők az áldozatok, hanem sok esetben ártatlan emberek. 
Tévhitek az alkohol hatásairól 1
A Nemzeti Közlekedési Hatóság kiemelt feladatának tartja a prevenciót, így a “Józan Húsvét” országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése a megelőzés, ezen belül is a tévhitek eloszlatása talán az egyik legmeghatározóbb feladat.
“Egy pohár az semmi.”
Nem igaz, hiszen már 5-6 ezrelékes véralkoholszint mellett is észlelhetők az alkohol hatásai. (a koncentrációs képesség gyengülése, a reakcióidő növekedése, kiszámíthatatlan viselkedés)
“Egy korsó sör kevésbé árt meg, mint egy feles.” 
Nem igaz, hiszen egy korsó átlagos sör 20 g alkoholt tartalmaz, ezzel szemben pedig fél dl tömény ital 16 g-ot. 
“A kávé, a hideg zuhany és a mozgás kijózanít.”
Előbbiek nem gyorsítják fel a szervezetünkben a lebontást, mindezek csak pillanatnyi felfrissülést okozhatnak, amely azt a téves érzést kelti bennünk, hogy kijózanodtunk, ez azonban közel sincs így!
A felszívódás időtartamára vonatkozóan szintén kevés információval rendelkeznek a gépjárművezetők. Az alkohol erőteljesen befolyásolja az emberi képességeket és készségeket a gépjárművezetés során, ezeknek a tényezők pedig éppolyan lényegesek az autó irányításához, mint a jármű hibátlan műszaki állapota.
Érzékszervek 
Beszűkült látótér, szemmozgás és a szem alkalmazkodásának lassulása a változó fényviszonyokhoz, a különféle távolságokhoz.

Észlelés 
Figyelmi problémák, környezeti ingerek érzékeléséhez szükséges idő hosszabbodása, a sebesség- és a távolságbecslés romlása.
Mozgás 
A vezetéshez szükséges kéz- és lábmozgások összehangolásának és a finommozgások végrehajtásának nehézsége.
Gondolkodás 
Az ingerek és információk nem megfelelő módon történő érzékelése és feldolgozása, valamint a döntési és végrehajtási folyamatok elégtelensége.
Az akció során nemcsak a gépjárművekre, hanem a biciklisekre is gondoltak, hisz az utóbbi időben a kerékpározás igencsak elterjedt hazánkban. Mivel a kétkerekű közlekedési eszközök használatában is sok rizikó rejlik, fontos a szabályok megfelelő szintű ismerete és a KRESZ előírásainak betartatása az ő esetükben is.
 
A szezonális jelenlét, és az utakra való kivonulás tehát elengedhetetlen közlekedésbiztonsági szempontból. Április 17-én és 18-án a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek munkatársai az adott megyei (fővárosi), illetve helyi rendőri szervekkel, és a helyi polgárőr szervezetekkel együtt összesen 67 helyszínen lesznek megtalálhatóak az országban.

A Renault Clio vajon tényleg tud mindent amit a nagyok? Online, márkatörténeti áttekintés a legigényesebb formában. 
KATTINTS A KÉPRE!

Tévhitek az alkohol hatásairól 2

Kommentek

  • Guillotinee

    Nem inkább húsvét hétfőn kéne kivonulni?

  • NaSándor

    Aki egy sör hatásától neki megy a fának, az sörmentesen is nekimegy. Kell a bevétel.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Pórázon tartott Tiguan

Megfontolta, kitalálta, elvetette, újra kitalálta, legyártotta. 22 évvel a RAV4 után egy komoly konkurenst állított a SEAT az Ateca modellel a kompakt SUV-oknak.

Ilyen munkát sem végeztettek még F1-es pilótával

A Renault felújítja enstone-i bázisát, és valószínűleg nem talált a munkára rendes melósokat.

F1: Hivatalos, a Ferraritól kölcsönöz pilótát a Sauber

A Sauber hivatalosan is megerősítette, hogy a sérült Pascal Wehrlein helyett a Ferrari tartalékosa, Antonio Giovinazzi vezet majd náluk a hétfőn kezdődő első barcelonai teszten.

Bajban van az Aston Martin

Jelentősen, 27 százalékkal nőtt az Aston Martin sportautógyártó tavalyi adózás előtti vesztesége, és ezzel már a hatodik egymást követő évet zárta mínuszban.

F1: Alonsót is felhívta a Mercedes

Fernando Alonso azt mondja, Nico Rosberg visszavonulása után nála is érdeklődött a Mercedes. A spanyol akkor le volt kötve, de szeptemberben átgondolja majd, marad-e a McLarennél tovább is.

Fotón, ahogy az új Ladák Budapestre érkeznek

Begurult az első két kamion. Rakományuk friss, ropogós Lada Vesta.

F1: A Mercedes szerint műbalhét csinált a sajtó

Valtteri Bottasnak nincs baja azzal, hogy adatokat kell megosztania új csapattársával, Lewis Hamiltonnal.

Prémium Peugeot? Már majdnem igen!

A legtöbb népautós gyártó két kézzel kapar a prémium jelzőért, az új 5008 GT kétharmada ki is érdemli.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.