Laetita Casta és a Renault Clio

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.04.14. 12.00

Sabrina-poszterek lepték el a fiúszobákat, zajlott a rendszerváltoztatás és elkészült az első world wide web oldal. A Renault pedig bemutatta az R5 utódát, a Cliót.

Lassan megfeledkezünk róla, hogy két-három évtizede az átlagos kiskocsik minimálautók voltak. Általában jópofa, de alapjában véve primitív és olcsó darabok. A teljes értékű, kényelmes, biztonságos, belül is igényes kisautók felé az 1980-as években a Peugeot 205, az 1990-es évektől a Renault Clio, az ezredfordulón pedig a Škoda Fabia tett döntő lépést. Kiemelt cikkünkben most a Clio történelmét dolgoztuk fel.

A Clio az első Renault, amely a számjelzések évtizedei után visszatért a valódi nevekhez. Az autógyártók azért szeretnek igazi szavakat használni a modellek megkülönböztetésére, mert egy számnál vagy szám és betű kombinációnál sokkal erősebb érzelmi kötődést vált ki egy jól eltalált név. Idővel alighanem a kínai autógyártók is átállnak erre a struktúrára, ahol most még előfordult egy-egy Lifan LF7130A.

Kleió, a névadó

Stephen G. Lyons, a Ford konszern korábbi alelnöke nyilatkozta egyszer, hogy az új autókat nehezebb elnevezni, mint saját gyermekének nevet találni. Nagyon igaza volt, mert az autók esetében sokkal több szempontra kell ügyelni. A legtöbb célország nyelvén könnyen kiejthető névre van szükség, amelyet nem foglalt le klotyópapíros cég, parfümmárka vagy autógyártó és legfőképp ne legyen pejoratív jelentése. A Clio telitalálat, bár Japánban tilos volt használni.

Maga a név a görög mitológiából ered, ahol Kleió formában használatos. Feleségén kívül Zeusz halandókat és más istennőket is megajándékozott szerelmével. A híresen nagytermészetű főisten Mnémoszünét, az emlékezés istennőjét is elcsábította. Nászukból kilenc leány született, ők lettek a művészetek pártfogói, a múzsák. Minden művészeti ágnak külön múzsája van, Thaleia például a komédiaírásé, Erató a szerelmi költészeté, Kleió pedig a történetírásé.


Milyen volt a Clióból a középmotoros fenevad és mi köze az autóhoz Laetitia Castának? A Porsche 911 és a Ford Mustang után a Renault Clio történelmét dolgoztuk fel. A cikkért kattintsatok a képre!

AJÁNLÓ


Milyen volt a Clióból a középmotoros fenevad és mi köze az autóhoz Laetitia Castának? A Porsche 911 és a Ford Mustang után a Renault Clio történelmét dolgoztuk fel. A cikkért kattintsatok a képre!

Ajánló


Milyen volt a Clióból a középmotoros fenevad és mi köze az autóhoz Laetitia Castának? A Porsche 911 és a Ford Mustang után a Renault Clio történelmét dolgoztuk fel. A cikkért kattintsatok a képre!

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.