Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.04.07. 14.00

Ismét bővült a magyar használtautó-piac, mert semmi nem tudja megállítani a külföldi használt autók áradatát, emellett az új autók értékesítése is elindult felfelé.

Egy teljes éve tart a Használtautó-index folyamatos emelkedése: az idei első negyedévet fémjelző 113,2 százalékos érték több mint 17 százalékponttal haladja meg a tavalyi hasonló időszakban regisztrált szintet. Az élénkülést közvetlenül a másfélszeresére duzzadt használtautó-import, míg közvetetten az újautó-eladások 22 százalékos növekedése idézte elő.
 
A Használtautó-index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt autók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék felettii állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete immár kezdi meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét.

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 1
 
Március végéig 20 735, többségében kilenc évnél idősebb használt személyautó áramlott be külföldről, csaknem 50 százalékkal több, mint 2013 első három hónapjában, Az újautó-eladások év eleji 22 százalékos bővülése ugyanakkor leginkább a fiatal, néhány éves autók adásvételét serkentette, mivel főként az e korosztályba tartózó autókat cserélték új járműre tulajdonosaik.

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 2
 
Bár a piacon kínált használtautó-állomány egyelőre folyamatosan öregszik, az első negyedéves átlagár (1 535 000 forint) közel öt százalékkal magasabb, mint egy éve ilyenkor. Ebben egyértelműen szerepet játszik az a változás is, hogy január elsejétől a külföldön vásárolt használt gépjárművek után vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Mivel ezáltal az alternatív beszerzés lehetősége megdrágult, a belföldi kínálat átlagára is felfelé mozdult.
 
A használtautó-behozatal hatása érezhető abban, hogy 2 százalékponttal nőtt mind a közép- és felső-középkategóriába (jelenleg 29 százalék), mind az egyterűek kategóriájába (jelenleg 11 százalék) tartozó autók aránya a teljes piaci forgalmon belül. Az átlagárak valamennyi kategóriában nőttek az elmúlt év során.

Elképesztő a pörgés a használtautó-piacon 3
Az év elején a hat leggyakrabban gazdát cserélő autótípus sorrendben az Opel Astra, a Suzuki Swift, a Volkswagen Golf, a Ford Focus, a Volkswagen Passat és az Opel Corsa voltak: az adásvételi szerződések csaknem negyede e típusok egyikére köttetett. Ez a sorrend tavalyhoz képest annyiban változott, hogy mindkét népszerű Volkswagen egy hellyel előrébb lépett.

Kommentek

F1: Érdekes számot választott a McLaren-újonc

A Nemzetközi Automobil Szövetség kiadta a 2017-es Forma-1-es idény ideiglenes nevezési listáját. Nico Rosberg helye még üres.

Hétezerért viheted az év karácsonyi ajándékát

Mostantól nincs gyorshajtás a gyerekszobában, a rend őrei lecsapnak a szabályszegő matchboxokra.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

Már osztják az új rendszámokat az autósoknak

Megkezdték a meglepetésbetűs új azonosítók kiosztását az okmányirodák.

Átnevezték az összes budapesti metrómegállót

Az anagrammavonatról nincs leszállás.

F1: Kiderült, miért volt kavarás Hamilton öccsével

Lewis Hamilton sok kritikát kapott amiatt, hogy nem ment el az Autosport Awards díjátadóra. Itt az oka.

A Ferrari nem ad el több Forma-1-es autót

A Ferrari a 2014-es modellévtől már nem adja el régi Forma-1-es autóit a veteránprogramjában.

Használt Audi, kegyetlenül őszintén eladó

“Vidd el mert hányingerem van tőle ha meglátom!”

Elektromos buszokkal járhatnak iskolába a gyerekek

Egy kanadai cégnek köszönhetően immáron a gyereknek sem kell füstokádó buszokon utazni.

Mazda3: nem csak szép, okos is

Látszólag alig változott, technológiailag azonban sok újdonságot hordoz a Mazda3 megújult változata. Kipróbáltuk a Golf japán konkurensét.

F1: A miniszter sem tudott az új Francia Nagydíjról

Hétfőn hivatalossá vált, hogy 2018-ban visszatér a versenynaptárba a Francia Nagydíj. Még a sportminiszter sem tudott a dologról.

Ingyen tankolás bevásárlás mellé: itt teheted meg

Két fővárosi áruházánál épített ki elektromosautó-töltőállomást a Lidl.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.