Balesetmegelőzési tippek motorosoknak

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.03.20. 18.00

Csak tavaly ezernél is több motorbaleset történt Magyarországon. Néhány egyszerű tanács betartásával is sokat tehetünk a balesetek ellen.

A jó idővel a motorosok is visszatérnek a közlekedésbe, ám ekkorra sok autós elszokik a kétkerekű közlekedőktől, nem figyel oda kellőképpen, valamint a motorosok sem minden esetben tartják be a közlekedési szabályokat. Magyarországon folyamatos növekedést mutat a motorkerékpárok száma: 2013-ban már közel 160 000 nagymotor és robogó volt forgalomban. A statisztikák szerint 2013-ban 1333 olyan közúti baleset történt itthon, amelyben motorkerékpárosok is érintettek voltak, ami 2001-hez képest közel 37 százalékos növekedés.

A motorosok 658 alkalommal szerepelnek a baleset okozójaként az elmúlt év adataiban, amely csaknem 33 százalékkal több, mint tizenhárom évvel ezelőtt. A két keréken közlekedőket nem védi karosszéria és az autóknál megszokott biztonsági elemek, így az ő esetükben a baleseti kockázat kiemelten magas: egy uniós vizsgálat szerint 18-szor nagyobb a halálos baleset kockázata, mint az autósoknál.

Balesetmegelőzési tippek motorosoknak 1
Az Europ Assistance szakemberei azt javasolják, hogy az első használat előtt mindenképpen ellenőrizzük a motort. Az alábbi egyszerű tanácsok betartásával sokat tehetünk a károk megelőzéséért.

Motorozás előtt

1. Mielőtt az első útra elindulnánk, vizsgáljuk át a kerekeket esetleges sérüléseket keresve, ellenőrizzük a nyomást, az abroncsok futófelületének állapotát: az abroncsok a sokszor még hideg, nyirkos aszfalton másképp viselkednek, az elkopott gumik pedig balesetveszélyesek.
2. Ellenőrizzük az olajszintet, a fékek, a lámpák működését és az akkumulátor állapotát!
3. Ha olyan hibát találunk, amelyet nem lehet egyszerűen javítani, forduljunk szakszervizhez, ne próbáljuk egyedül megjavítani!
4. Minden úton viseljünk megfelelő, protektoros motorosruhát! Az indulás előtt ellenőrizzük a felszerelés, a védőruha, a bukósisak állapotát, megfelelő-e a méretük, kényelmesen tudunk-e mozogni bennük – a védőfelszerelés egy baleset, esés alkalmával életmentő lehet.
5. Nem csak a járműnek, de a sofőrnek is ajánlott “bemelegítenie” az első motorozás előtt. Ne élesben kezdjünk, tegyünk rövidebb próbautakat kevésbé forgalmas utakon. Tudásunkat felfrissíthetjük vezetéstechnikai tréninggel, amely különösen hasznos, ha még kezdők vagyunk, vagy hosszú kihagyás után ülünk újra motorra. A rendőrség például az egész országban szervez ingyenes tréningeket.
6. Közlekedés közben minden esetben tartsuk be a KRESZ szabályait, és az előírt sebességet ne lépjük túl!
7. Akár külföldön, akár az országon belül indulunk hosszabb vagy rövidebb túrára, mindenképpen ajánlott biztosítást kötni.

Kommentek

  • Guevara

    Széles utat minden motoros társamnak!

  • husky

    Kedves Motorosok! A probléma sajna ott kezdődik, hogy már tegnap ugyanolyan hangokat hallottam az M5 bevezetőjén, mert elég közel lakom, mintha Moto GP-n lettem volna. Szerintem nem fontos 200-zal menni külvárosban, sem durrogtatni a 30-as táblás kis utcákban. Megy az a moci normálisan is, szerintem. Vannak kisgyerekek meg beteg öregek is. Nekem tök mindegy ki mivel és hány keréken halad, csak kulturáltan tegye és figyeljünk egymásra! Ilyen egyszerű.

  • hova

    Szeretem őket, mert mindíg élményszerűen bukannak elő, lehetőleg a max. meg. seb. duplájával, éjjelente hallgatom az “oroszlán üvöltését” a városom hosszú egyeneséről:néha szólok,hogy a lakótelepen ne a járdára állítsák a motorot,mert meleg és a pici gyerek megégeti a kezét, nem kellene az úttest közepén menni, mert jobbra tartás van, nem kellene a járdán menni,mert nem kerékpár- de kellene gondolkodni, mint több ezer autós társamnak is. Mindíg!! elengedem őket, még villantok is, hogy mehetsz!-inkább előttem, mint mögöttem. Valamiért szeretem őket, vigyázok rájuk, de ők is vigyázzanak magukra!.

Így spórol a gázolajjal a Škoda

Négy gázüzemű teherautót állított munkába a Škoda a Mladá Boleslav-i gyárában. Ily módon nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a gázolajra fordítandó összegek is csökkenhetnek.

F1: A jövő héten visszatérhet a sérült pilóta

Sajtóértesülések szerint az első barcelonai tesztet nyaksérülés miatt kihagyni kényszerülő Pascal Wehrlein a jövő héten már beülhet a Sauberbe.

F1: Máris elromlott a McLaren és a Red Bull

Alig kezdődött meg a Forma-1-es tesztelés, két nagycsapat máris komoly műszaki hibákba futott bele. A Red Bullt tréleren kellett a garázsba szállítani.

Drága a magyar üzemanyag, ennyiért adják a szomszédok

Szétnéztünk, hogy a szomszédos országokban mennyibe kerül az üzemanyag, és a müzlibe vágtuk a kanalat.

Melyik a legszebb 2017-es Forma-1-es autó? Szavazz!

Új idény, radikálisan új Forma-1-es autók – de melyik csapat volt a legügyesebb, már ami az esztétikát illeti?

Jön az ingyenes magyar KRESZ-vizsga

A tervek szerint ingyenessé teszik a KRESZ-vizsgát a diákok számára.

F1: Ki vezeti először az új autókat?

Ma délelőtt Barcelonában megkezdődik a 2017-es Forma-1-es idény első hivatalos tesztje, 10 csapat küld pályára új autót. Itt a hét beosztása.

Chevy Camaro ZL1 1LE: csak véletlenül kap rendszámot

Egyedi komponensekkel és hangolással tette versenypálya-kompatibilissé a Camaro eleve legsportosabb kivitelét a Chevrolet.

Minden második autós kártérítést kap

500 millió forintból javítják ezekben a hetekben a kátyúkat országszerte, de a Magyar Közút szerint az általuk használt anyag csak ideig-óráig jó, a tartóssága változó. Akinek megsérült az autója, jelentkezzen, jár a pénz.

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.