Az ittas vezetés drámai hatásai!

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.03.19. 13.45

Egy speciális öltözék segít abban, hogy józanon megtapasztalhassuk, milyen ittas állapotban a volán mögé ülni.

Egy új, a Ford által finanszírozott felmérés szerint a legtöbb fiatal európai autós vezetett már ittasan, vagy látta barátait alkohol hatása alatt vezetni. 
Az ittas vezetés drámai hatásai! 1
Az ötezer 18 és 24 év közötti fiatalt megszólaltató felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek egyharmada tudta és elfogadta, hogy az autót ittas személy vezeti, kétharmaduk pedig nem is volt tisztában azzal, hogy mekkora a törvény által megengedett véralkoholszint, amivel még volán mögé lehet ülni.
A francia, német, olasz, spanyol és brit autósok megkérdezése során kiderült, hogy a spanyol fiatalok (74 százalék) a leginkább hajlamosak az ittas vezetésre, vagy arra, hogy ezt barátaik esetében elfogadják; utánuk a német (65 százalék), majd pedig a francia fiatalok (64 százalék) következnek a listán. A megkérdezettek 26 százaléka elismerte: vezetett már alkohol hatása alatt úgy, hogy közben azt hitte, biztonságosan uralja az autót.
A Ford különleges, “Ittas Vezetést Szimuláló Öltözéket” fejlesztett ki annak bemutatására, milyen negatív hatásokkal jár az autóvezetésre az alkoholfogyasztás. 
A csőlátást előidéző szemüveget, fülvédőt, boka- és csuklósúlyokat, valamint párnázott könyök-, nyak- és térdrészt tartalmazó csomag még a legegyszerűbb feladatok (például egy egyenes vonalú séta) végrehajtását is megnehezíti, érzékletesen mutatva be, hogy alkohol hatása alatt milyen bonyolulttá válik egy olyan összetett tevékenység, mint az autóvezetés. Az Európai Bizottság szerint a halálos európai közúti balesetek 25 százaléka alkoholfogyasztás miatt következik be, s a fiatal autósok baleseti halálának legfőbb oka az alkohol.
Az ittas vezetés drámai hatásai! 2

Szavazás

Előfordult már, hogy ittasan ültél volán mögé?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
Németországban, a mozgáskorlátozás hatásait kutató Meyer-Hentschel Intézet tudósainak segítségével fejlesztette ki az “Ittas Vezetést Szimuláló Öltözéket”.

“Amikor az emberek először próbálják ki ezt a speciális felszerelést, nagyon gyorsan rájönnek, milyen küzdelmessé válnak az egyébként mindennaposnak számító feladatok – például egy csésze felemelése vagy egy telefonszám hívása” – mutat rá Gundolf Meyer-Hentschel, az intézet alapítója és ügyvezető igazgatója. “Ez az öltözék hatékony eszköz annak szemléltetésére, hogy mi történik, amikor valaki túlzott alkoholfogyasztás után ül a volán mögé.”

Nemcsak az ittasakkal foglalkozik a Ford, de néha a férfi mérnökeik terhes nőnek öltöznek.

Az ittas vezetés drámai hatásai! 3

Kommentek

  • v_sempron

    Egyszer erősen spicces állapotban egy sötét elhagyatott egyenes zsákutcában kb. 30 métert gurultam előre a kocsival, hogy ne kelljen tolni. Kiültünk zenét hallgatni este, nem akartuk zavarni az ottlakókat. Reggel mentem a kocsiért, mint nagy nehezen észrevettem, tilosban parkoltam, és egy csomóan alig fértek el tőlem, mert pont valami rendezvény volt az utca végén. Azt hittem én voltam a hülye (persze azért az voltam, tudom, hogy nem szabad ilyet, erősen ellenzem is.) de a megállni tilos táblát falevelek takarták, így egy fokkal megnyugodott a lelkiismeretem.

  • v_sempron

    (Falevelek takarták = teljesen el volt takarva, úgy kellett külön keresni, hogy van-e egyáltalán, mert amúgy logikusnak tűnt, hogy lenne.)

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.