Útmágnesek forradalmasíthatják az autózást

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.03.13. 14.00

A Volvo a végére ért annak a kutatási projektnek, amelynek során azt tesztelte, hogy az útba épített mágneseket milyen módon lehet az autók helymeghatározására használni.

A Svéd Közlekedési Hatósággal (Trafikverket) közösen finanszírozott kutatás kulcsfontosságú megoldási lehetőség lehet az önjáró autókkal kapcsolatban. A megbízható és pontos helymeghatározás alapvető és meghatározó fontosságú kérdés az önvezérelt autók fejlesztésében.

A már rendelkezésre álló helymeghatározási technológiák (mint a GPS vagy a kamerák) használhatósága bizonyos körülmények között korlátozott, az útba épített mágneseket azonban nem zavarják fizikai akadályok vagy a rossz időjárási körülmények. A mágnesek láthatatlan “síneket” hoznak létre, amelyek szó szerint kikövezik az utat, és a helymeghatározási pontatlanságot 10 centiméter alá szorítják. A technológiát különböző sebességekkel tesztelte a Volvo, az eredmények egyelőre nagyon ígéretesek.

Az útba épített mágnesek az autonóm vezetés területén adódó megoldások mellett számos egyéb lehetőséget is kínálnak: a helymeghatározásra szolgáló, útba épített mágnesek preventív biztonsági rendszerként segíthetnek megelőzni az útról való letérésből fakadó baleseteket. A mágnesek hozzájárulhatnak a körültekintő téli útkarbantartáshoz, ami sokat segíthet a hóval fedett tárgyak – például az útszéli korlátok és jelzőtáblák – által okozott károk megelőzésében.

Lehetőséget adnak az útfelület hatékonyabb kihasználására is, hiszen a pontosabb helymeghatározásnak köszönhetően a sávok keskenyebbek lehetnek. A Volvo kutatócsapata 100 méter hosszúságú szakaszt épített Hälleredben, a cég Göteborg közelében található tesztpályáján. A 40×15 milliméteres ferrit-mágnes korongokból álló mintázatot 200 milliméter mélységben építették be az útfelületbe, az autókat pedig számos érzékelővel szerelték fel. A kutatás célja az olyan kritikus kérdések értékelése volt, mint például az érzékelési hatókör, a tartósság és az útfenntartási költségek, valamint ennek hatásai.

Kommentek

  • HakapesziM

    Biztos majd ellenünk fordítják, sebességet mérnek, és küldözgetik a büntetést. Szép új világ.

F1: 95 százalékban új a Renault motorja

Nem csak a Honda, a Renault is szinte teljesen új erőforrást épített a 2017-es Forma-1-es idényre. Az év végére szeretnék beérni a Mercedest.

Ennyit költhetsz a legnépszerűbb használt autóra, ha elromlik

Már jó néhány éve Hármas BMW-ből kerül a legtöbb Magyarországra, ha külföldről behozott használt autókról beszélünk, ezen belül is az E46-os sorozat a legnépszerűbb választás. Nézzük meg, hogy mennyibe kerülnek a legdrágább alkatrészek ehhez a modellhez.

Őszinte cetli figyelmezteti az autósokat Budapesten

Az üzenet egyértelmű, aki mégis oda parkol, az vessen magára.

Végzetes SMS-ek és Facebook-üzenetek

Tudjátok, min múlhat, hogy az egész család meghal a kamion pótkocsija alatt vagy sikerül megmenekülni? Én már igen: egy-két tizedmásodpercnyi kihagyáson és a kicsit mélyebbre nyomott gázpedálon.

Nekimegy a Škoda Octaviának a Hyundai i30 kombi

Minden modern kényelmi és biztonsági vezetőtámogató funkcióval rendelkezik, emellett a szegmens egyik legnagyobb csomagtartóját kínálja a Hyundai i30 kombi.

Elektromos teherautókat tesztelnek az osztrákok

Elektromos teherautók kísérleti üzemét kezdi meg városi forgalomban a MAN Truck & Bus haszonjármű-gyártó Ausztriában.

F1: Te jó ég, mit neveztek el Bottasról!

A Mercedes új pilótája, Valtteri Bottas bemutatta a Bottas-Burgert, amit róla neveztek el egy büfében.

F1: A Red Bull is kukázná az állítható szárnyat

A Red Bull támogatja azokat a törekvéseket, amelyek száműznék a Forma-1-ből a DRS-t.

Fekete-sárga a Renault új Forma-1-ese

Kedd délután Londonban a Renault leleplezte új, 2017-es Forma-1-es autóját. Színében, formájában is sokat változott a tavalyi modellhez képest.

Itt a vég, jönnek a vicceket mesélő autók

Szakértők szerint a jövőben járműveink akár az érzelmeinkből is olvasni fognak – még akkor is, ha egyetlen szót sem szólunk.

Olyat videózott az autós, hogy neked is fájni fog

Vajon melyik OKJ-s képzésen lőtte emberünk a birkapásztor oklevelet?

Árokba lökte a nagyi a lassú motorost

Egy ideig türelmesen követte autójával a robogóst, majd úgy előzte meg, hogy közben belökte az árokba.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.