Megugrott a halálos balesetek száma

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.03.11. 15.00

A rendőrség előzetes baleseti statisztikai adatai alapján az év első két hónapjában összesen 1880 személysérüléses közúti baleset történt, 11,5 százalékkal több, mint tavaly.

A halálos, súlyos és könnyű sérüléses balesetek száma egyaránt nőtt, mindegyik tíz százalék feletti mértékben. Közúti balesetben 82 fő vesztette életét, ez 14 fővel (20,6 százalékkal) több az előző évi adatnál (akkor 68 fő volt az áldozatok száma). A súlyos sérülések számában 9,3, a könnyű sérüléseknél pedig 8,5 százalékos növekedés mutatható ki.

Az ittasan okozott balesetek száma ugyancsak nőtt, ennek mértéke eléri a 23 százalékot (148 helyett 182 esetben okoztak balesetet ittas közlekedők – járművezetők és gyalogosok egyaránt). Ennek megfelelően az ittasan okozott balesetek aránya az összes személysérüléses közúti baleseten belül 8,78-ról 9,68 százalékra nőtt.

A balesetek okainak sorrendje nem változott, bár az elsőbbségadási kötelezettség megszegéséből adódó balesetek száma növekedést mutat. Abszolút és relatív gyorshajtás miatt 588 (az összes baleset 31 százaléka), elsőbbségi jog megsértése miatt 502 (27%), a kanyarodási szabályok megszegése miatt pedig 240 baleset (13%) járt személyi sérüléssel.

Az adatok jóval kedvezőtlenebbek az előző év február végén regisztrált értékeknél, nagyjából a 2011. évi helyzetnek felelnek meg. A balesetek és a halálos sérülések számának alakulására a megszokottnál jóval enyhébb téli időjárás, valamint a nagyobb átlagos haladási sebességet lehetővé tévő út és látási viszonyok minden bizonnyal kedvezőtlenül hatottak. Jó hír ugyanakkor, hogy az év első két hónapjában egyetlen közúti gyermektragédia sem történt, ugyanakkor 25 gyalogos és 10 kerékpáros vesztette életét balesetben. 2014. február 28-ával bezárólag 23 olyan napot regisztráltunk, amikor nem történt közúti tragédia.

Kommentek

  • husky

    Mindenbő egyértelmű, hogy az egész trafizás egy baromság és pofátlan bénzbehajtás! Nézzük a híreket! Mindíg valamelyik hülye fakultatíve elszáll a pusztába, fára tekeredik stb. és meghal meg a vele utazók is gyakran, jellemzően hajnalba vagy éjszaka és főleg hétvégén!
    Öntúlértékelés és a fizika semmibevétele!

  • hova

    Azt gondolom, nemsok köze van a renőrségnek ahhoz, mennyien halnak meg az utakon évente. Sokkal inkább gondolom, hogy a társadalom morális, etikai állapota, idegfeszültsége, anyagi helyzete milyen szinten mozog. Ha van munkahelyed, rendes fizetésed, nyugodt családi életed és nem kell 100 km-ről hazarohanni az oviba v suliba a gyerekért, sokat jelent. Sokat mond az is, hogy rengeteg az emberölés, a durva, felvillanó korlátlan erőszak. Szóval piszkosul ideges a magyar és ez jelentkezik az utakon vezetés közben is. Ezt nem a rendőrségnek kell megoldani, hanem “valaki” másoknak……………

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.