Több mint nyolcmilliárdot fizettek az autósok

280 ezer gyorshajtásos ügy 2013-ban

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.03.01. 10.30

A rendőrség összegezte a 2013-as közlekedési bűncselekményeket. Csak a gyorshajtásból összejön 8-10 milliárdos bevétel.

2013-ban csaknem ötödével kevesebb közlekedési bűncselekmény történt, mint 2012-ben – számol be a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. Mint kifejtik, a közigazgatási eljárások száma meghaladta a 200 ezret, leggyakrabban a megengedett sebesség túllépésével szegtek szabályt a járművezetők.


Az elmúlt évben a közlekedési bűncselekmények száma kedvezőbben alakult, összesen 10 560 közlekedési büntetőügyben indult hivatalból eljárás, ez a szám 2012-ben 13 084 volt, a csökkenés közel húsz százalékos.

Mint az összegzésből kiderül a “járművezetés ittas állapotban” alá tartozó ügyekben 2013-ban 15,3%-kal kevesebb büntetőeljárás indult, mint a 2012-ben. 5867 eset, szemben az azt megelőző 6925 esettel.

A közúti baleset gondatlan okozása miatt indított büntetőeljárások száma ugyancsak kedvezően alakult, a 2013. évi 2177 ügy ugyanis 16,1%-kal kevesebb, mint a 2012-ben regisztrált 2596 ügy száma (ebbe a kategóriába tartoznak azok a súlyos, maradandó, vagy halálos kimenetellel járó balesetek, melyeket gondatlan elkövetői magatartás okozott – az ittasság tehát kizárva).
 
A fenti ügyek azonban eltörpülnek az “objektív felelősség” hatálya alá tartozó közúti közlekedési szabályszegések miatti eljárások számához képest.  2013-ban 278 018 esetben jártak el a hatóságok a gépjárművek üzembentartóival szemben.

A legtöbb esetben a sebességtúllépés miatt szabtak ki bírságot, 277 026 ilyen estet regisztráltak.  Ehhez képest a fényjelzőkészülékekre vonatkozó szabályok megszegése (azaz piroson való áthajtás) miatt 667 esetben, a behajtás, kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megszegése miatt 323 esetbe jártak el.
   
Ha az említett 277 ezer gyorshajtásos eset mindegyikében csak az objektív felelősség esetében kiszabható minimális bírsággal, azaz 30 ezer forinttal számolunk, akkor is 8,3 milliárd forinttal gazdagodott az államháztartás. De jól tudjuk, sok esetben 45, 60, sőt 300 ezer forintos bírságot is kiszabnak, így vélhetően jóval nagyobb összeget fizetnek be az autósok.


A tényleges felelősség elve alapján indított közigazgatási eljárások száma 2013-ban 26 977 volt. Ide tartoznak mindazok a közigazgatási bírsággal sújtandó ügyek, melyek esetében a szabályszegő jármű vezetőjének azonosítása a helyszínen, vagy az eljárás során megtörtént.

2943 esetben sebességtúllépés, 19 274 esetben a biztonsági öv használatának elmulasztása, 454 esetben a fényjelző készülék nem használata miatt, 4220 esetben ittas vezetés, 68 alkalommal vasúti átjáróban elkövetett szabálysértés miatt indított eljárást a rendőrség.

Az adatok azt is mutatják, hogy a rendőrség a gyorshajtások ellen döntően az emberi jelenlétet nem igénylő, automata sebességellenőrző készülékeket alkalmazza.

Mint arra a Vezess.hu korábbi cikkében rámutatott, ez a fajta ellenőrzés nem előzi meg a baleseteket. Hiszen a traffipaxozással csak az abszolút gyorshajtás ellenőrizhető, amiatt viszont nagyon kevés baleset történik, nem úgy a relatív gyorshajtás miatt. A részletekért kattintson erre a linkre!

Forrás: ORFK-OBB

Kommentek

  • menőmanó

    Nagyon kíváncsi lennék, hogy mire fordítja ezt az elképesztő összeget ez a dilettáns csürhe?

  • hova

    Aranyozott tőrt adományozunk az ukrán államfőnek!!Ennyiből csak telik-nem?!!

  • hova

    Március 2,Balatonkenese:suzuki az árokban, vezetőt viszi a mentő, kérdésemre a válasz:gyorsan ment, belesodródott a 3 méteres árokba.Na?A trafi abban az időben B.kenesére beérkező forgalmat mérte,párszáz méterre a balesettől.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Pórázon tartott Tiguan

Megfontolta, kitalálta, elvetette, újra kitalálta, legyártotta. 22 évvel a RAV4 után egy komoly konkurenst állított a SEAT az Ateca modellel a kompakt SUV-oknak.

Ilyen munkát sem végeztettek még F1-es pilótával

A Renault felújítja enstone-i bázisát, és valószínűleg nem talált a munkára rendes melósokat.

F1: Hivatalos, a Ferraritól kölcsönöz pilótát a Sauber

A Sauber hivatalosan is megerősítette, hogy a sérült Pascal Wehrlein helyett a Ferrari tartalékosa, Antonio Giovinazzi vezet majd náluk a hétfőn kezdődő első barcelonai teszten.

Bajban van az Aston Martin

Jelentősen, 27 százalékkal nőtt az Aston Martin sportautógyártó tavalyi adózás előtti vesztesége, és ezzel már a hatodik egymást követő évet zárta mínuszban.

F1: Alonsót is felhívta a Mercedes

Fernando Alonso azt mondja, Nico Rosberg visszavonulása után nála is érdeklődött a Mercedes. A spanyol akkor le volt kötve, de szeptemberben átgondolja majd, marad-e a McLarennél tovább is.

Fotón, ahogy az új Ladák Budapestre érkeznek

Begurult az első két kamion. Rakományuk friss, ropogós Lada Vesta.

F1: A Mercedes szerint műbalhét csinált a sajtó

Valtteri Bottasnak nincs baja azzal, hogy adatokat kell megosztania új csapattársával, Lewis Hamiltonnal.

Prémium Peugeot? Már majdnem igen!

A legtöbb népautós gyártó két kézzel kapar a prémium jelzőért, az új 5008 GT kétharmada ki is érdemli.

Oldalszél-stabilizátort kapnak a Ford haszonjárművek

Alapáron szereli fel a Transit és Transit Custom haszonjárműveket oldalszél elleni elektronikus védelemmel a Ford.

F1: Alonso nem vár sokat az új McLarentől

Fernando Alonso szerint kár azt várni, hogy a McLaren hirtelen visszakerül az élre, a spanyolnak nincsenek túlzott elvárásai az idei szezonnal kapcsolatban.

F1: Kerülj egyet az új Mercivel – fedélzeti videó

Fedélzeti panorámavideó az új Mercedes és Lewis Hamilton első köréről.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.