Több mint nyolcmilliárdot fizettek az autósok

280 ezer gyorshajtásos ügy 2013-ban

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.03.01. 10.30

A rendőrség összegezte a 2013-as közlekedési bűncselekményeket. Csak a gyorshajtásból összejön 8-10 milliárdos bevétel.

2013-ban csaknem ötödével kevesebb közlekedési bűncselekmény történt, mint 2012-ben – számol be a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. Mint kifejtik, a közigazgatási eljárások száma meghaladta a 200 ezret, leggyakrabban a megengedett sebesség túllépésével szegtek szabályt a járművezetők.


Az elmúlt évben a közlekedési bűncselekmények száma kedvezőbben alakult, összesen 10 560 közlekedési büntetőügyben indult hivatalból eljárás, ez a szám 2012-ben 13 084 volt, a csökkenés közel húsz százalékos.

Mint az összegzésből kiderül a “járművezetés ittas állapotban” alá tartozó ügyekben 2013-ban 15,3%-kal kevesebb büntetőeljárás indult, mint a 2012-ben. 5867 eset, szemben az azt megelőző 6925 esettel.

A közúti baleset gondatlan okozása miatt indított büntetőeljárások száma ugyancsak kedvezően alakult, a 2013. évi 2177 ügy ugyanis 16,1%-kal kevesebb, mint a 2012-ben regisztrált 2596 ügy száma (ebbe a kategóriába tartoznak azok a súlyos, maradandó, vagy halálos kimenetellel járó balesetek, melyeket gondatlan elkövetői magatartás okozott – az ittasság tehát kizárva).
 
A fenti ügyek azonban eltörpülnek az “objektív felelősség” hatálya alá tartozó közúti közlekedési szabályszegések miatti eljárások számához képest.  2013-ban 278 018 esetben jártak el a hatóságok a gépjárművek üzembentartóival szemben.

A legtöbb esetben a sebességtúllépés miatt szabtak ki bírságot, 277 026 ilyen estet regisztráltak.  Ehhez képest a fényjelzőkészülékekre vonatkozó szabályok megszegése (azaz piroson való áthajtás) miatt 667 esetben, a behajtás, kötelező haladási irányra vonatkozó szabályok megszegése miatt 323 esetbe jártak el.
   
Ha az említett 277 ezer gyorshajtásos eset mindegyikében csak az objektív felelősség esetében kiszabható minimális bírsággal, azaz 30 ezer forinttal számolunk, akkor is 8,3 milliárd forinttal gazdagodott az államháztartás. De jól tudjuk, sok esetben 45, 60, sőt 300 ezer forintos bírságot is kiszabnak, így vélhetően jóval nagyobb összeget fizetnek be az autósok.


A tényleges felelősség elve alapján indított közigazgatási eljárások száma 2013-ban 26 977 volt. Ide tartoznak mindazok a közigazgatási bírsággal sújtandó ügyek, melyek esetében a szabályszegő jármű vezetőjének azonosítása a helyszínen, vagy az eljárás során megtörtént.

2943 esetben sebességtúllépés, 19 274 esetben a biztonsági öv használatának elmulasztása, 454 esetben a fényjelző készülék nem használata miatt, 4220 esetben ittas vezetés, 68 alkalommal vasúti átjáróban elkövetett szabálysértés miatt indított eljárást a rendőrség.

Az adatok azt is mutatják, hogy a rendőrség a gyorshajtások ellen döntően az emberi jelenlétet nem igénylő, automata sebességellenőrző készülékeket alkalmazza.

Mint arra a Vezess.hu korábbi cikkében rámutatott, ez a fajta ellenőrzés nem előzi meg a baleseteket. Hiszen a traffipaxozással csak az abszolút gyorshajtás ellenőrizhető, amiatt viszont nagyon kevés baleset történik, nem úgy a relatív gyorshajtás miatt. A részletekért kattintson erre a linkre!

Forrás: ORFK-OBB

Kommentek

  • menőmanó

    Nagyon kíváncsi lennék, hogy mire fordítja ezt az elképesztő összeget ez a dilettáns csürhe?

  • hova

    Aranyozott tőrt adományozunk az ukrán államfőnek!!Ennyiből csak telik-nem?!!

  • hova

    Március 2,Balatonkenese:suzuki az árokban, vezetőt viszi a mentő, kérdésemre a válasz:gyorsan ment, belesodródott a 3 méteres árokba.Na?A trafi abban az időben B.kenesére beérkező forgalmat mérte,párszáz méterre a balesettől.

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.