A magyarok jobbak a robotoknál

Kipróbáltuk a Hankook új gumiabroncsait

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2014.02.15. 08.00

Ma a Hankook már nem az olcsó, futottak még kategóriában próbálkozik. Friss fejlesztésű abroncsaikat nemrég vezettük

Nemrég Spanyolországban jártunk, hogy kipróbáljuk a Hankook közelmúltban piacra dobott abroncsait, amelyeket prémiummárkák is használnak első szerelésként. A Ventus S1 Evo2-t az 1-es, a 3-as és az 5-ös bizonyos motorváltozatain kívül a BMW a MINI-k hez választotta első szerelésű abroncsként, de az E-osztály négyhengeres dízelje is ezzel gördül ki a gyárkapun. A másik újdonság a friss S-osztályra kifejlesztett Hankook Ventus Prime2.

A fogyasztás a lényeg

Elsősorban nagyon csekély gördülési ellenállása miatt lett első szerelésű gyári abroncs az E-osztályon a Ventus S1 Evo2. Ezt a gumit a legtakarékosabb modellváltozat, az E 220 CDI BlueEfficiency Edition kapja, 225/50 R17 méretben.

Az E-osztály legtakarékosabb változata fut a Ventus S1 Evo2 abroncsokon

Nincs rá adatunk, de ez az abroncs könnyebb az átlagnál, mert felépítésében kiugróan erős acéldrótokat találunk (a merevebb összetevőből kevesebb is elég). Ez egy közös vonás a DTM Német Túraautó Bajnokság autóihoz szállított verseny gumiabroncs és a szériagyártmány között. A súlycsökkentés által csekélyebb a rugózatlan tömeg, ami jót tesz az autók lengéskényelmének.

Közúton autózva a gumiról az derült ki, hogy halk, jól tapad vizes úton is, de ezen a szinten ez a konkurensekre is éppígy igaz. A különbségek akkor domborodnak ki, ha ugyanolyan autókat egymás után vezethetünk különböző gumikkal, de ezt nem sok gumiabroncsgyártó kockáztatja meg. Azon meg az utóbbi pár év fejlesztéseit látva nem lepődünk meg, hogy a Hankook képes hasonlóan jó abroncsokat kifejleszteni, mint a vetélytársak.

Made in Rácalmás

A most kipróbált gumiaboncsok többségén hiába kerestem a Made in Hungary feliratot, de az E-osztályhoz szállított kerekek a magyarországi üzemből származnak.

Beszélgetőtársam itt Ho-Youl Pae, a Hankook európai elnöke. Szóba került vele a rácalmási gyár további bővítése, amiről még nincs publikus döntés, de valószínűleg megvalósul. Most a kapacitásnövelés hármas üteme fejeződik be

Felix Kinzer, az európai PR-igazgató jól ismeri a magyar gyárat, egy időben hetente ingázott hazánkba, főleg a gyárépítés korai szakaszában, amikor (politikai alapon) rengeteg támadás érte a beruházást. Szerinte az ott dolgozók között többen is vannak, akik a lézervezérelt gépeknél jobb eredményre képesek – kézzel. Az emberek ugyanis tudnak valamit, amit a gépekbe nem lehet beprogramozni: van érzékük a mozdulatokhoz, mesterfogásokhoz. A gumigyártás az a műfaj, ahol a régebbi gyár nincs hátrányban az újabbakkal szemben, sőt. Minél tapasztaltabbak a munkatársak, annál jobb gumiabroncsokat tudnak gyártani.

Ez az abroncs kizárólag Magyarországon készül, ahol jól halad a gyár bővítése. Rácalmáson, a terület mérete alapján négy ütemben nőhet a kapacitás, a mostani beruházással megvalósul a 3. ütem – mondta Ho-Youl Pae. A cég európai elnökével azért sikerült együtt vacsorázni, mert egyetlen magyar újságíróként a német csoporthoz csaptak hozzá, ahová a rangos gyári embereket delegálják. Idén megkezdődik az új üzemben is a termelés, amely 2015-re fut fel igazán.

Ki vesz S-Mercit kis kerékkel?

A Hankook az egyik gyári beszállító az új S-osztályhoz, a Mercedes-Benz a Ventus Prime2 abroncsokat veszi tőlük 245/55 R17-es méretben. A méretet hallva megkérdeztem Felix Kinzert, a cég európai PR-igazgatóját, hogy ki látott már alapkeréken luxusautót? Kinzer szerint Németországban ezek az autók többnyire egy járműparkon belül futnak, amelyet egy flottamenedzser (eredetiben: Fuhrparkleiter) vezet és őt nagyon nem az autó kiállása érdekli, hanem az a többletköltség, amit a gyári alapfelszerelésnél nagyobb felnik és abroncsok okoznának.

Mercedes-Benz S-osztály, Hankook-gumiabroncsokon: ez elég meredeknek tűnik. Egyetlen magyar újságíróként vezettem nemrég a koreai gumis luxusautót

Alapdízel, alapkeréken: ebben a konfigurációban vezettem a luxusautót. Itt sem tudnám elválasztani, mit ad hozzá az autó és mit a gumiabroncs, de a kettő együtt nagyon harmonikusan működött. A gumisurrogás minimális, a rugózási komfort annak ellenére pazar, hogy az S-osztály valódi újdonsága, az utat elemző és a rugózást ahhoz igazító rendszer a V6-os dízelhez nem rendelhető.

A Ventus Prime2 igen csendesen gördül, finoman rugózik és csekély a gördülési ellenállása. Az üzemanyag-megtakarítás egy luxusautóban nem elsődleges, de a szén-dioxid-emissziós érték leszorításához jól jön minden gramm CO2, amit a gumin meg lehet fogni.

Kényelme és csekély gördülési ellenállása miatt lett első szerelésű abroncs 17-es méretben a Ventus Prime2. A jó tapadás, a rövid fékút és a többi biztonsági szempont beugró kérdés ezen a szinten

Az abroncs 15 és 19 col közötti méretben, /65 és /40 közötti oldalfalmagassággal készül, 185 és 255 mm szélességű futófelülettel. A futófelület szélén a blokkok kialakítását a ragadozó nagymacskák foga ihlette, hogy a gumi jobban harapjon az aszfaltba.

Nem az áron múlik

A Hankook alighanem a nagyobb presztízsű konkurensek alatti áron adja az abroncsokat, de nem költségokokból lett az S-osztály udvari beszállítója. Állítólag a többi abroncsgyártó nem jól mérte fel a gyár igényeit és fölöslegesen sportos gumikat hoztak a tenderre.

Andreas Pürschel, a németországi központú Hankook Europe fejlesztőmérnöke szerint a gumiabroncs azáltal vált kényelmesebbé, hogy anyaga lágyabb keverék és az oldalfalmerevséget is csökkentették.

Június elején a Hungaroringre jön a DTM. A futamra az autók hangja miatt is érdemes kilátogatni

Utóbbit azért is megtehették, mert az oldalvezetés a többnyire autópályán használt luxuskocsiban nem prioritás. A tudomány a futófelület nano-szilika összetevőiben is benne van, amivel a gördülési ellenállást sikerül csökkenteni úgy, hogy közben a a nedves tapadás is jó. Ha gumiipari szakember volnék, az övrész igen kompakt kialakítását látva is elismerően csettinthetnék.

DTM, a Hungaroringen

Levezetésképp Daniel Juncanella, DTM-pilóta vitt bennünket egy kört a C-osztály versenyváltozatával. Azért épp DTM, mert a sorozat gumiszállítója a Hankook. A 2013-as versenygépben a lassulás volt a legmeglepőbb, majdhogynem kiesett a szemem, ahogy a pilóta a fékre tiport. Mivel a DTM-es autó hangja már önmagában is lélegzetelállító, nemhogy a teljes mezőnyé, érdemes megnézni a mezőnyt élőben is! A futam június elsején lesz a Hungaroringen.

Kommentek

 • subtotal

  Én már csak azt szeretném, ha MEG IS LEHETNE VENNI ezeket a gumikat!

  Jelenleg ugyanis nincs készleten itthon és egyik kereskedőnek sincs fogalma, mikor lesz egyáltalán.

 • PluginHibrid

  Várhatod…..

  Export az isten…

 • garazsgeza

  A Hankook SZÉTREPEDT nekem,
  nem ferdén kopott ,nem szálszakadásos lett,
  Hanem életveszélyesen szétrepedt.
  és még az Alfa clubban sok mindenkinek,egy hibás terméket gyártó cég a hankook
  Ajánlom a képeket
  http://kepfeltoltes.hu/140215/796905187image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/140215/651044655image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
  http://kepfeltoltes.hu/140215/1143728224image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 • subtotal

  geza: nekem meg a mostani V12 Evo szett elment 60ekm-t minden probléma nélkül. Amúgy a 3ik képen iszonyat furcsa a gumi “válla”…

 • Guevara

  Géza: Az tényleg egy nagyon fura kialakítású gumi. Körben van egy “falc” a gumi sarkán? Ilyen gumit még nem láttam. Szerintem ez valami alapvető elcseszés, az a kialakítás még sokkal nevesebb márkáknál is így járt volna. Persze azok nem csinálnak ilyen “érdekes” gumit. Minadoználtal semmit nem tudunk pl az abroncs terhelési és sebességindexéről, koráról és hogy milyen nyomáson volt jellemzően járatva és hogy méretben mennyire tér el az autó eseredeti vagy gyárilag ajánlott méretétől, mert ezek sem teljesen lényegtelen tényzők.

 • v_Petya25

  Géza: Ez utcai gumi? Esetleg nem mentél el vele egy jó kis pályanapra? Mert az utcaigumi-versenypálya kombó tud érdekes dolgokat produkálni. Egy utcai gumit pár kör alatt le lehet írni egy megfelelő autóval. Nekem ez inkább tunik rendellenes használatnak/kopásnak mint gyerekkel oviba járásnak.

 • menőmanó

  garazsgeza
  Ez nem egy Hankook Ventus EVO gumi?
  A mintázata nagyon úgy néz ki.
  De a normális guminak nincs ilyen kiugró futófelülete. Ez abnormálisnak tűnik.
  Milyen gumi ez egyáltalán? Normál használatban ment így szét?

 • Imti75

  Kedves garazsgeza!

  A gumid nem tehet a repedésről. Nagy valószínűséggel állítom, hogy a gumidat az ültetett autód vágta haza . Ugyanis jól látni a gumi szélén a sárvédőperem beleérésének kopását. Így nem csoda ha elreped.. szinte vászonig kopott, s utána már szó szerint abba vág bele a sárvédő peremed!! Vehetsz rá bármilyen gumit,ha a kerék helyzetén nem változtatsz a sárvédődhöz képest, ugyan így fogsz járni :(

 • Guevara

  Imti: Megnéztem újra Géza képeit, valóban látható hogy a sárvédő vagy valami más megfaragta a gumi szélét, de a sérülés mégsem ott keletkezett. Eleve úgy néz ki mintha egy keskenyebb gumi futófelületét vulkanizálták volna egy szélesebb abroncsszerkezetre. Ettől lett egy fura “váll” a gumin, ami menet közben állandóan torzul, hajlik, majd ebbe “bele is fáradt” a gumi és szétrepedt.

 • Guilltonie

  Érdekes,hogy garázsgazsi hogy eltűnik ilyenkor?!
  Hol vannak a nagy okosságai?

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

Hegyszorosban reptetett siklóernyőst a Volvo

Ez a világon az első olyan mutatvány, amelyben egy teherautó és egy siklóernyős szerepel. De arra sem volt még példa, hogy siklóernyőst keresztül vontassak egy híd alatt.

F1: 15-ször sírta el magát Rosberg

Négy nap alatt tizenötödször sírta el magát, mondta a Forma-1 visszavonuló bajnoka, majd olyat tett a trófeával, mint előtte soha, senki.

A bizarr nő hat órán keresztül rongálta válogatott módszerekkel az utcán álló autót

Los Angelesben egy térfigyelő kamera rögzítette a meglehetősen bizarr esetet.

Megmérték a halálút szélességét

Sorra történnek halálos balesetek a Győrt Pápával összekötő 83-as főút lakott területen kívüli részén, amiben az ott lakók szerint benne van az út is.

F1: Rosberg átvette a bajnoki kupát – videó

Pénteken este Bécsben megtartották a Nemzetközi Automobil Szövetség díjkiosztó gáláját, amelyen a visszavonuló Forma-1-es világbajnok, Nico Rosberg is átvette a kupáját. Képek és videó az eseményről.

Meglepte a világot a leghíresebb tévés

Rosberg megdöbbentő bejelentéséig leginkább az foglalkoztatta a sajtót, hogy megérdemelte-e a vébécímet, és, hogy Hamilton miként taktikázott ellene. Jeremy Clarkson meglepő választ adott a kérdésre: kinek kellett volna nyerni a vébét?

Menekülő halálos gázolót fogtak a zsaruk

Egy gyalogos halálra gázolása után megállás nélkül menekült az az autós, akit pár órával később elfogtak a rendőrök.

Bevezetik a szürke rendszámot

Külön rendszámtáblát lehet igényelni tavasztól a kerékpárszállításhoz a kormány tervei szerint.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.