Pert nyert az állam ellen az autófeltörő

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.02.12. 11.00

Átszámítva 930 ezer forintnak megfelelő kártérítésre kötelezte a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy autófeltöréssel vádolt férfi ügyében.

Átszámítva 930 ezer forintnak megfelelő kártérítés és körülbelül 340 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte első fokon a magyar államot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy autófeltöréssel vádolt férfi által indított ügyben. A panaszos, Nagy Gábor 2010 decemberében került előzetes letartóztatásba, a vád szerint három autót tört fel. 2011 áprilisának elején engedték szabadon, ám fogva tartása és annak meghosszabbítása elleni fellebbezését mindaddig elutasították a hatóságok.


Nagy azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy fogva tartása indokolatlanul hosszú volt, és annak meghosszabbítása sem volt indokolt, mert a bíróság szerinte nem tudta igazolni annak szükségességét. Nagy Gábor azt is sérelmezte, hogy első meghallgatásakor nem volt jelen az ügyvédje. A panaszos szerint a magyar hatóságok eljárása két ponton is sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét, amely előírja, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyét ésszerű időn belül tárgyalja a bíróság, és arra várva ok nélkül ne tartsák fogva, valamint, hogy a bíróság gyorsan döntést hozzon arról, hogy az illető fogva tartása jogszerű-e.

A strasbourgi bírák szerint a magyar hatóságok az egyezmény mindkét előírását megsértették, ezért 3000 euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 1100 euró perköltség megítéléséről döntöttek. A bíróság döntése egyelőre nem jogerős, az ellen bármelyik fél fellebbezhet az úgynevezett Nagykamarához. Ha a panaszos és magyar állam is közli, hogy nem fellebbez, vagy a fellebbezést elutasítja a bíróság, az ítélet automatikusan véglegessé és végrehajtandóvá válik.

(Forrás: MTI)

Kommentek

 • HakapesziM

  Szégyen. Szerintem indokolatlanul rövid ideig volt fogvatartva. Ha rajtam múlna, kapna tíz évet, bűnismétlésnél életfogytot, aztán ott rohadjon meg a sitten.

 • Hawaii-

  Érthető, hisz fogva tartása okán akadályoztatva volt munkájában. A kiesett munkaidő pedig elmaradt haszon. A szakmai alázatról és a törvénytiszteletről nem is beszélve.

 • ladigidy

  Remélem a magyar állam vesztés esetén ellenpert indít, hogy az eltartását, őrzését, zárka értékvesztését, meg minden egyéb itt fel nem sorolható pénzben is kiszámolható összeget, ami több legyen a szégyent meghozó döntés összegénél, azt ráveri a tolvajra. Miért vannak ésszerűtlen jogai a rossz fiúknak, senki nem kényszerítette őket a törvénytelen cselekedetekre, az saját választásuk volt, viseljék hát a következményeiket mindenestül. Nem véletlenül írták meg a véleményüket az előttem szólók ilyen formában, ez a közvélemény álláspontja a bűnözőkkel szemben. Emberi jogok…Nevetséges. Fogadja be a tolvajokat Stassbourg! Az nem számít nekik, hogy hány havi, évi munkáját semmisíti meg az autótolvaj? Annak a többszörösét hárítsák inkább rá.

 • megint

  Sokan nem értették meg, hogy mi a lényege a dolognak. Jogosan kapta meg a pénzt.

 • menőmanó

  Mirage
  Aki elsőre nem tudja a dolgok lényegét felfogni, az finoman fogalmazva szellemileg nincs a toppon, jobb esetben elvakítja a düh és nem tud értelmesen gondolkodni.
  Aki viszont a “magyarázat” után sem fogja fel a dolgokat az már súlyosabb eset és nincs értelme lesüllyedni a szintjére.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

F1: Rosberg ennyi milliárdról mondott le önként

Nico Rosberg nagyon sok pénzről mondott le önként és dalolva a visszavonulással.

F1: A Williams hibákat vár az újonctól

A Williamsnél fel vannak készülve rá, hogy a jövőre bemutatkozó 18 éves versenyzőjük, Lance Stroll bukdácsol majd a Forma-1-ben.

Szebb, jobb Daciák jönnek

Közepes erejű ráncfelvarráson esett át jó néhány Dacia-modell. A szokásos plasztikázáson kívül új motor és automatikus váltó is érkezett a frissítéssel.

Ennyivel lesz gyorsabb az F1 jövőre

Valtteri Bottas, a Williams pilótája szerint a 2017-es autókkal kettő-öt másodperccel javulhatnak a köridők az idei szezonhoz képest. Max Verstappen nagyobb fizikai megterhelést vár.

Elektromos LiAZ-t tesztelnek Moszkvában

Bár Oroszország hatalmas gázkészleten csücsül, egyre több elektromos autóbusz prototípusa nő ki a földből. A legújabbhoz a Siemens szállított eszközöket.

F1: A Merci hibázott, amikor rászólt Hamiltonra

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke egy interjúban azt mondta, hogy rossz döntést hozott az alakulat, amikor a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjon gyorsításra kérte Lewis Hamiltont.

F1: Alonso nem megy a Mercedeshez

Fernando Alonso felfedezője, menedzsere, “második apja”, Flavio Briatore azt állítja, hogy a spanyol biztosan nem megy a Mercedeshez 2017-re, tiszteletben tartják a mclarenes szerződést.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.