Pert nyert az állam ellen az autófeltörő

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.02.12. 11.00

Átszámítva 930 ezer forintnak megfelelő kártérítésre kötelezte a magyar államot a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy autófeltöréssel vádolt férfi ügyében.

Átszámítva 930 ezer forintnak megfelelő kártérítés és körülbelül 340 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte első fokon a magyar államot kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága egy autófeltöréssel vádolt férfi által indított ügyben. A panaszos, Nagy Gábor 2010 decemberében került előzetes letartóztatásba, a vád szerint három autót tört fel. 2011 áprilisának elején engedték szabadon, ám fogva tartása és annak meghosszabbítása elleni fellebbezését mindaddig elutasították a hatóságok.


Nagy azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy fogva tartása indokolatlanul hosszú volt, és annak meghosszabbítása sem volt indokolt, mert a bíróság szerinte nem tudta igazolni annak szükségességét. Nagy Gábor azt is sérelmezte, hogy első meghallgatásakor nem volt jelen az ügyvédje. A panaszos szerint a magyar hatóságok eljárása két ponton is sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét, amely előírja, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy ügyét ésszerű időn belül tárgyalja a bíróság, és arra várva ok nélkül ne tartsák fogva, valamint, hogy a bíróság gyorsan döntést hozzon arról, hogy az illető fogva tartása jogszerű-e.

A strasbourgi bírák szerint a magyar hatóságok az egyezmény mindkét előírását megsértették, ezért 3000 euró nem vagyoni jellegű kártérítés és 1100 euró perköltség megítéléséről döntöttek. A bíróság döntése egyelőre nem jogerős, az ellen bármelyik fél fellebbezhet az úgynevezett Nagykamarához. Ha a panaszos és magyar állam is közli, hogy nem fellebbez, vagy a fellebbezést elutasítja a bíróság, az ítélet automatikusan véglegessé és végrehajtandóvá válik.

(Forrás: MTI)

Kommentek

 • HakapesziM

  Szégyen. Szerintem indokolatlanul rövid ideig volt fogvatartva. Ha rajtam múlna, kapna tíz évet, bűnismétlésnél életfogytot, aztán ott rohadjon meg a sitten.

 • Hawaii-

  Érthető, hisz fogva tartása okán akadályoztatva volt munkájában. A kiesett munkaidő pedig elmaradt haszon. A szakmai alázatról és a törvénytiszteletről nem is beszélve.

 • ladigidy

  Remélem a magyar állam vesztés esetén ellenpert indít, hogy az eltartását, őrzését, zárka értékvesztését, meg minden egyéb itt fel nem sorolható pénzben is kiszámolható összeget, ami több legyen a szégyent meghozó döntés összegénél, azt ráveri a tolvajra. Miért vannak ésszerűtlen jogai a rossz fiúknak, senki nem kényszerítette őket a törvénytelen cselekedetekre, az saját választásuk volt, viseljék hát a következményeiket mindenestül. Nem véletlenül írták meg a véleményüket az előttem szólók ilyen formában, ez a közvélemény álláspontja a bűnözőkkel szemben. Emberi jogok…Nevetséges. Fogadja be a tolvajokat Stassbourg! Az nem számít nekik, hogy hány havi, évi munkáját semmisíti meg az autótolvaj? Annak a többszörösét hárítsák inkább rá.

 • megint

  Sokan nem értették meg, hogy mi a lényege a dolognak. Jogosan kapta meg a pénzt.

 • menőmanó

  Mirage
  Aki elsőre nem tudja a dolgok lényegét felfogni, az finoman fogalmazva szellemileg nincs a toppon, jobb esetben elvakítja a düh és nem tud értelmesen gondolkodni.
  Aki viszont a “magyarázat” után sem fogja fel a dolgokat az már súlyosabb eset és nincs értelme lesüllyedni a szintjére.

F1: Durva, mennyit változtak hátulról az autók

Remekül mutatja a 2017-es autók másmilyenségét két fotó.

Alfa Stelvio: SUV, ami sportkocsinak képzeli magát

Még a hivatalos menetpróba előtt vezethettük az Alfa új szabadidőautóját. Kapaszkodhat a konkurencia!

F1: A Force India visszaszólt a Renault-nak

Még el sem kezdődött a 2017-es szezon, de máris kialakult egy kisebb vita a Renault és a Force India között.

F1: Nézd meg Hamilton új sisakját!

A mercedeses Lewis Hamilton 2017-ben a szurkolóktól kért sisakfestési terveket, most pedig kihirdette a győztes művet. Ebben versenyez idén a háromszoros világbajnok.

F1: A Red Bull szerint több pénz jár a nagyoknak

A Red Bull sportigazgatója, Dr. Helmut Marko szerint a nagyobb csapatok több pénzt érdemelnek, mert többet is adnak a Forma-1-nek.

Hirdetőtáblát vett a hátára a legújabb Forma-1-es

Szerda délután a Silverstone-ban a Force India is lerántotta a leplet 2017-es Forma-1-es modelljéről. Szerencse, hogy a VJM10-es nem szépségversenyen indul.

Alternatív üzemanyagot talált fel egy pécsi férfi? Nem, csak bosszúra szomjazott

Egyszerű bosszú vezérelte a férfit, aki mosóport és vajat öntött a szomszéd autójába. Zavarta a gyerekek zajongása.

F1: Így ismerhetjük fel idén Ricciardót

Max Verstappen után a Red Bull másik pilótája, Daniel Ricciardo is megmutatta 2017-es sisakdizájnját.

F1: Bottas szigorú szabályokra számít

Valtteri Bottas úgy véli, a korábbi évek történései után a Mercedesnél szigorú szabályai lesznek a csapattársak közötti versenynek.

F1: Vettel még nem ábrándult ki a Ferrariból

Sebastian Vettel azt mondja, a tavalyi, nem túl fényes idény után is hisz még a Ferrariban – előbb-utóbb csak bajnokok lesznek együtt.

Kívül-belül megújult a Škoda Rapid

Friss formavilág, xenon fényszórók, fedélzeti wifi, modernizált kezelőszervek és új motor a Škoda köztes modellcsaládjában.

Off-road buszokon járhatnak iskolába a gyerekek

Az Iveco iskolabuszok eltérnek az amerikai változatoktól, ugyanakkor jól boldogulnak terepen és még mozgáskorlátozott gyerekek szállítására is alkalmasak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.