Ellepik az utakat a beszélgető autók

Kötelező kommunikációs modul Amerikában

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.02.05. 09.00

Egy járművek közötti kommunikációt lehetővé tevő berendezéssel akarnak felszerelni néhány éven belül minden új autót az Egyesült Államokban.

A lépéstől a balesetek számának csökkenését és a torlódások enyhülését várják. Az úgynevezett V2V (vehicle to vehicle, azaz járművek közötti) kommunikációs technológia lehetővé teszi, hogy az autók másodpercenként akár tíz alkalommal is megosszanak egymással alapvető adatokat, így például pozíciójuk, irányuk és sebességük meghatározását, és figyelmeztessék a vezetőt, ha valamilyen veszélyforrást érzékelnek.

A figyelmeztetés lehet egy felvillanó üzenet vagy egy hallható mondat, de ha a gyártók beépítik ezt a lehetőséget, az autó akár automatikusan fékezhet is vészhelyzetben. Az újítás azt is lehetővé teszi, hogy az autók információt kapjanak például a közelgő torlódásokról.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) szerint az autók közötti információcsere akár 80 százalékkal is csökkentheti azoknak az ütközéseknek a számát vagy legalábbis intenzitását, amelyeket nem ittas vezetés vagy az autó meghibásodása okoz. Ha a készülék országszerte elterjed, a hatás “forradalmi mértékű” lehet – hangsúlyozzák. Az új berendezést legkésőbb 2017 elejére kötelezővé tehetik minden új járművön – közölte az amerikai közlekedési minisztérium.

A tárca leszögezte, hogy a cserélt információ nem tartalmaz személyes adatokat a vezetőről, és nem alkalmas arra sem, hogy pontosan azonosítani lehessen a járművet. Mint hangsúlyozták, a járművek vagy járműcsoportok azonosítása egy jól definiált eljárással végezhető csak el, kizárólag abban az esetben, ha ez szükséges egy biztonsági probléma megoldásához.

Az amerikai autógyártókat tömörítő szövetség (Auto Alliance) számos nyitott kérdésre hívta fel a figyelmet a V2V technológiával kapcsolatban. “Foglalkozni kell a biztonság és a privát szféra viszonyával, a fogyasztói elfogadottsággal, a költségvonzatokkal, a hálózati hatást lehetővé tevő kritikus tömeg elérésével, valamint a szükséges jogi és szabályozási keretek megteremtésével” – összegezte a feladatokat Gloria Bergquist, a szövetség alelnöke.

(Forrás: MTI)

Kommentek

Megjött az utolsó új Forma-1-es

Az új modellhez új szín is jár: a Toro Rosso által leleplezett STR12-est nem lehet majd összekeverni az elődeivel.

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. A buherálók az állampolgárok egészségével szórakoznak.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.