Ellepik az utakat a beszélgető autók

Kötelező kommunikációs modul Amerikában

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.02.05. 09.00

Egy járművek közötti kommunikációt lehetővé tevő berendezéssel akarnak felszerelni néhány éven belül minden új autót az Egyesült Államokban.

A lépéstől a balesetek számának csökkenését és a torlódások enyhülését várják. Az úgynevezett V2V (vehicle to vehicle, azaz járművek közötti) kommunikációs technológia lehetővé teszi, hogy az autók másodpercenként akár tíz alkalommal is megosszanak egymással alapvető adatokat, így például pozíciójuk, irányuk és sebességük meghatározását, és figyelmeztessék a vezetőt, ha valamilyen veszélyforrást érzékelnek.

A figyelmeztetés lehet egy felvillanó üzenet vagy egy hallható mondat, de ha a gyártók beépítik ezt a lehetőséget, az autó akár automatikusan fékezhet is vészhelyzetben. Az újítás azt is lehetővé teszi, hogy az autók információt kapjanak például a közelgő torlódásokról.

Az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) szerint az autók közötti információcsere akár 80 százalékkal is csökkentheti azoknak az ütközéseknek a számát vagy legalábbis intenzitását, amelyeket nem ittas vezetés vagy az autó meghibásodása okoz. Ha a készülék országszerte elterjed, a hatás “forradalmi mértékű” lehet – hangsúlyozzák. Az új berendezést legkésőbb 2017 elejére kötelezővé tehetik minden új járművön – közölte az amerikai közlekedési minisztérium.

A tárca leszögezte, hogy a cserélt információ nem tartalmaz személyes adatokat a vezetőről, és nem alkalmas arra sem, hogy pontosan azonosítani lehessen a járművet. Mint hangsúlyozták, a járművek vagy járműcsoportok azonosítása egy jól definiált eljárással végezhető csak el, kizárólag abban az esetben, ha ez szükséges egy biztonsági probléma megoldásához.

Az amerikai autógyártókat tömörítő szövetség (Auto Alliance) számos nyitott kérdésre hívta fel a figyelmet a V2V technológiával kapcsolatban. “Foglalkozni kell a biztonság és a privát szféra viszonyával, a fogyasztói elfogadottsággal, a költségvonzatokkal, a hálózati hatást lehetővé tevő kritikus tömeg elérésével, valamint a szükséges jogi és szabályozási keretek megteremtésével” – összegezte a feladatokat Gloria Bergquist, a szövetség alelnöke.

(Forrás: MTI)

Kommentek

F1: Alonso nem megy a Mercedeshez

Fernando Alonso felfedezője, menedzsere, “második apja”, Flavio Briatore azt állítja, hogy a spanyol biztosan nem megy a Mercedeshez 2017-re, tiszteletben tartják a mclarenes szerződést.

Leszavazhatják a Forma-1 megvásárlását?

A Forma-1 új tulajdonosaként emlegetett Liberty Media akár még ki is hátrálhat az üzletből, csak januárban szavaznak róla, hogy végigvigyék-e a felvásárlást.

F1: A McLarennek jövőre sem lesz főszponzora

A McLaren új főnöke, Zak Brown 2018-ra célozza az új névadó szponzor megszerzését. Nem lesz könnyű.

Így kell móresre tanítani a pofátlan porschést

Egy újabb közlekedő, akinek drágább az ideje, mint a többi autósé. Rutinosan előzte a sort, de most nem jött ki a lépés, mehetett vissza a startvonalra.

F1: Tízmilliárdos bukás az Osztrák Nagydíj

A Red Bull több tízmillió eurót veszített már a két évvel ezelőtt feltámasztott Osztrák Nagydíjon. Meddig nyelik le a veszteséget?

Üdvözöl a pokol

Rájöttem a titokra: minél hosszabb egy Mercedes neve, annál nagyobb a móka; és az új E 63 neve bizony piszok hosszú. Portugáliában teszteltük minden idők legerősebb E-osztályát.

Videón, ahogy egy kismama szétveri férje autóját

Megtudta, hogy megcsalta a férje, gyermeke apukája, erre nem gyöngén bepöccent a leendő anyuka.

F1: Ilyen, amikor Verstappen nagyon hülyén néz ki

A Red Bullnál Mikulás-napi rendezvény volt december 6-án, Max Verstappennek sikerült hülyét csinálnia magából.

F1: A pechvogel is jelentkezett a Mercinél – videó

A Forma-1 történetének egyik legmókásabb balesetét produkáló japán sereghajtó, Taki Inoue is bejelentkezett Nico Rosberg mercedeses üléséért.

F1: Ferrari-uralmat a Mercedesé helyett!

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke szerint jobb lenne, ha a Ferrari, és nem a Mercedes lenne egyeduralkodó a Forma-1-ben.

Hamilton: Furcsa dolgok történtek a Mercedesnél

Lewis Hamilton nem áll le a célozgatásokkal, az angol szerint különös dolgok is történtek idén a Mercedesnél.

F1: Meglepetés volt a Francia Nagydíj feltámasztása

A Francia Nagydíj újjáélesztése még a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte egy kicsit, de úgy fest, a Paul Ricard pálya jó otthona lesz a versenynek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.