Ötszáz milliárdra perelik a Porsche vezetőit

Félrevezették a piacot

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.02.04. 17.00

Befektetési alapok 1,8 milliárd eurós keresetet nyújtottak be a Porsche két vezetője ellen. A vádak szerint hat évvel ezelőtt manipulálták a tőzsdepiacot.

Hét befektetési alap perelte be a Porsche elnökét, Wolfgang Porschét (fenti képünkön jobbról), valamint az igazgatótanács tagját, Ferdinand Piëchet (balról), mert állításuk szerint nem megfelelően tájékoztatták a piacot a Volkswagen bekebelezésére irányuló törekvéseik során. 

Mint emlékezetes, a Porsche 2005-ben elkezdte lassan felvásárolni a Volkswagen részvényeit. 2008-ra részesedésük meghaladta az 50 százalékot, és további 20 százalékra opciójuk volt. Egészen márciusig azonban következetesen cáfolták azokat a híreket, amelyek szerint a részvények 75 százalékának birtoklására, és ezzel a VW fölötti irányítás átvételére törekednének. 
A kifejezetten sikeres időszakot megélő Porsche és a gyengélkedő Volkswagen esetleges házassága felkavarta a tőzsdéket, ám a hír cáfolata miatt a piac elfordult a Volkswagentől, így annak részvényei esni kezdtek. 
Márciusban aztán a Porsche bejelentette, hogy akár már az év végére meg tudja szerezni az irányító 75 százalékot, hiszen a részvények 74 százaléka már akkor a kezében volt. Ekkor felbolydult a piac, és megnőtt a VW iránti érdeklődés. 
A felperes fedezeti alapok szerint a Porsche SE és vezetői ezzel megtévesztették a piacot, és ezért kártérítést kötelesek fizetni a manipuláció veszteseinek. A hírek szerint ennek összege elérheti az 1,8 milliárd eurót, azaz az 550 milliárd forintot. Az alapok már tavaly augusztus óta fontolgatták a perindítást; óvatosságra az intette őket, hogy korábban két hasonló indítvány elbukott a bíróságon.
A helyzet iróniája, hogy a Porsche túlvállalta magát, és kis híján belebukott az időközben beütő válság miatt tarthatatlan, közel húszmilliárd eurós hitelfelvételbe. A tönk széléről a Volkswagen húzta vissza a sportkocsigyárat, és végül ők vásárolták meg a Porschét, 8 milliárd euróért (2400 milliárd Ft). 
Jelenleg a Porsche SE a Volkswagen AG 100 százalékos tulajdona.

Kommentek

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

F1: Alonso jutalékot kér Buttontól

Fernando Alonso nyugodtan készül az Indy 500-ra, biztos benne, hogy a McLaren nélküle is meglesz Monacóban. Bár pontszerzési esélye lenne Monte-Carlo utcáin, Indianapolist nagyobb lehetőségnek látja.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.