Itt vannak az új KRESZ-szabályok

Visszaszámláló lámpák, vészvillogózás

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.01.27. 11.00

Új rendelkezésekkel egészülhet ki a KRESZ egy formálódó javaslat alapján. Új táblák, új lámpák jönnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium módosítaná a KRESZ-t az állampolgároktól és szakemberektől begyűjtött javaslatok alapján. Az alábbi változások várhatók.

1. Vészvillogós torlódásjelzés
A gyorsforgalmi utakon torlódáshoz érkező autósok – a ráfutásos balesetek elkerülése érdekében – az irányjelzők kötelező működtetésével figyelmeztethetik lassításukra a körülöttük haladókat. Ez a megoldás külföldön már bevett gyakorlat, egyes autók vészfékezéskor több mint tíz éve maguktól aktiválják a vészvillogót.

2. Visszaszámlálás a lámpánál
A forgalomirányító lámpák piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon számláló mutathatja a váltásig hátralévő időt – a tervezett módosításokkal egységes formában jelenítheti meg a jogszabály a közúti jelzéseket. A módosításban a KRESZ megújítását célzó lakossági felmérésben felmerült javaslatok is helyet kaptak.
 
3. Egységes táblaképek
A KRESZ a megalkotása óta eltelt közel negyven évben több mint harminc alkalommal változott, ezért tucatnyi különböző stílusú közúti jelzés található. Az akár 1975-ben rajzolt jelzésképeket egységes szemléletben szerkesztett táblák válthatják fel a rendeletben (erre néhány jellemző példa látható alább). A tanulóvezetők így a hatályos KRESZ-ből pontosan azokat a táblaképeket sajátíthatják el, amelyekkel az utak mentén is találkozhatnak. A rendelkezések néhány, jogszabályban rögzített eltérést megengedhetnek. Így például kimondhatják, hogy városképi okokból más közúti jelzésekkel össze nem téveszthető egyedi táblák jelölhetik a helyi közösségi közlekedési eszközök megállóit és a taxiállomásokat.

4. Tábla egyházi létesítményekhez
Több uniós tagállamban kialakult gyakorlat átültetésével új jelzőtábla adhat tájékoztatást az út mellett vagy annak közelében lévő egyházi létesítményről. Felirat utalhat a felekezet, vallási közösség és az épület nevére, a szertartások időpontjára. Az információknak különösen olyan idegenforgalmi és üdülőövezetekben lehet jelentősége, ahol az odalátogatók kevesebb helyismerettel rendelkeznek.

5. Nappali menetfény motorkerékpárosoknak

Szavazás

Mit gondolsz az új KRESZ-szabályokról?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...
A műszaki előírások után a KRESZ is megnyitja a nappali menetjelző lámpa szabályszerű használatának lehetőségét a motorkerékpárosok előtt (A személyautóknál ez már működik). Az 5-6 cm átmérőjű pozíciófény nem vakít, de távolról is jól látható és csak kismértékben terheli a jármű elektronikai rendszereit.
 
6. Lazább szabályozás helyi forgalmú teherautókra
A KRESZ e-útdíj bevezetéssel egyidejűleg hatályba lépett módosítása megtiltotta a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek átmenő forgalmát az alsóbb rendű úthálózaton. Az üzemeltetési tapasztalatok alapján azonban az előzetesen becsülttől jelentősen elmaradó, kismértékű átterelődés mutatható ki a díjköteles szakaszokról a mellékutakra egyes térségekben. A jogalkotó ezért a helyi kereskedelem és gazdaság élénkítése érdekében a megyén belüli célforgalomban enyhíti a korlátozást. A súlyhatár általánosságban 12 tonnára nő, ezzel gyakorlatilag a kéttengelyes tehergépkocsik teljes köre bekerül a kedvezményezettek közé. A pontosabban körülhatárolt tilalom lehetővé teheti, hogy a kijelölt szervek a jelenleginél is hatékonyabban lássák el ellenőrzési feladataikat.
 
A kormányzati honlapon társadalmi véleményeztetésre közzétett rendelettervezetben foglaltak végleges elfogadásáról várhatóan egy-két hónapon belül döntés születik. Az új előírások a kihirdetést követő napon lépnek majd hatályba.

Kommentek

 • imi001

  A vészvillogó használata rég bevet szokás nálunk is torlódás esetén hosszú évek óta minden kamionos így jelzi ha féltorlódót a forgalom sőt most már nagyon sok személyautós is mivel mindenkinek saját érdeke hogy a mögötte jövő ne szálljon bele .A motorkerékpáros nappali fénnyel kapcsolatban meg jó lenne tudni hogy csak a gyárit fogadják el vagy az utólag beszereltet is ?

 • pqowieurzt

  “az irányjelzők kötelező működtetésével figyelmeztethetik lassításukra”

  most akkor “figyelmeztethetik”, vagy “kötelező”?

  ha kötelező, akkor azokat az autókat kivonják a forgalomból, amikben nincs ilyen vészvillogó?

 • imi001

  pqowieurzt – Mutass már olyan ma forgalomban lévő autót amin nincs vészvillogó De akár még harminc éves is lehet már azokon is volt

 • pqowieurzt

  ezerkecskén nincs ha jól emlékszem. azokból pl még jópár fut…

 • Guevara

  imi: Utólag is lehet, ha a lámpa, a felszerelés módja, és a működése is megfelel az előírásoknak, de ez az autóknál sincs másképp.

 • Guevara

  Vészvillogó továbbra sem kötelező, hanem csak használható. Mi változott ebben?

 • husky

  Inkább kukába kellene dobni a táblák 80 százalékát, nemde? Az USA-ban tudtommal 52 táblával is működik a motorizáció, akkor nekünk minek vagy 180 darab. Ott piros lámpánál is ki lehet például kanyarodni jobbra kis ívben, a STOP táblával azonos feltételekkel! Kiegészítő lámpa meg minek. Igazuk van.
  A gyorshajtással vigyázni kell, aki túl gyorsan megy nem +5-10 mérföld, azt azonnal kiszedik, mert azt hiszik menekül mert valami olyat tett!
  S lám a 2×6 sávon is működik, hogy csak a külsőt használják, amíg meg nem telített, a belsőben Kaliforniában csak az mehet, amelyik kocsiban legalább 3 fő utazik! Ez is KRESZ! De ott az 55 vagy 70 mérfőld mindnekire érvényes, a kamionokra is.
  Inkább a kamionos egésznapos előzési tilamat kellene betiltani meg jól seggbe rugi a kitalálóját! Németben ez többnyire 6-9 óra és 16-19 óra között van csak! Ott ész is van az illetékeseknek, nemcsak paragrafus!

 • imi001

  Guevara – Köszi az infót De megtudnád mondani hogy mikor felel meg a felszerelés és a működése ? vagy valami linket erről ha tudnál Mert a mocimra felszereltem egyet már a gyújtásra világít azt hiszem így kell működnie de nem vagyok biztos benne

 • imi001

  husky – Az előzési tilalom megszüntetésével teljes mértékben egyet értek

 • PluginHibrid

  2. Visszaszámlálás a lámpánál
  A forgalomirányító lámpák piros és zöld fényjelzéseiben vagy a kiegészítő lámpákon számláló mutathatja a váltásig hátralévő időt – a tervezett módosításokkal egységes formában jelenítheti meg a jogszabály a közúti jelzéseket.

  ..100 év múlva….

F1: Nem semmi, kitől kapott levelet Rosberg

Nico Rosbergnek mindenki gratulált már első (és utolsó) világbajnoki címéhez.

F1: Doktori címet kapott Jenson Button

A Forma-1 2009-es világbajnoka a mai naptól doktori címmel is rendelkezik.

F1: Rosberg még visszatérhet

Gerhard Berger el tudja képzelni, hogy a meglepetésre visszavonult Nico Rosberg még visszatér a Forma-1-be a jövőben.

F1: Ricciardót feltüzelte Verstappen érkezése

Daniel Ricciardo úgy érzi, pozitív hatással volt rá, hogy Max Verstappen egyből futamgyőzelemmel debütált a Red Bullnál.

Ecclestone: Rosberg világbajnok, de semmi több

A Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone szerint a visszavonuló Nico Rosbergre nem lehet a sportág egyik nagyjaként tekinteni, igaz, azért így is hiányozni fog.

F1: Még számolnak Hamiltonnal Abu-Dzabiért

Niki Laudával és Paddy Lowe-val ellentétben Toto Wolff azt mondja, nem süllyedt el végleg Lewis Hamilton szezonzárós lázadása, a következő szezon előtt tisztázzák az ügyet.

Újabb komolyabb áremelés a kutakon

A szerdai négy- és ötforintos emelés után pénteken is drágulnak az üzemanyagok.

300 ezer magyar autóban lehet veszélyes fék

Magyarországon 300 ezer autóban lehet veszélyes a fékrendszer a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) szerint.

Hideg tél helyett forró hangulatú képek

Mi fittyet hányunk a hóra és kitartunk! Jöhet zúzmara, marhatja arcunkat metsző szél, itt a Rúzs és Gépzsír rovatban akkor is bikinis lányok, vastag habbal autót mosó gyönyörű szüzek fogják forróvá varázsolni a levegőt!

F1: A Mercin és a Ferrarin röhög a Red Bull-főnök

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner szépen odaszúrt a nagy riválisoknak karácsonyi üdvözlőlapján.

F1: Érdekes számot választott a McLaren-újonc

A Nemzetközi Automobil Szövetség kiadta a 2017-es Forma-1-es idény ideiglenes nevezési listáját. Nico Rosberg helye még üres.

Megint jó buli volt a Mikulás Rallye

A Ranga – Szőke kettős sikerét hozta a 20. Taxi 4 Mikulás Rallye. A škodás páros mögött az Ollé – Tóth páros végzett a második, míg a Kovács – Istovics duó a harmadik pozícióban a fagyos, de napsütéses időben megrendezett Veszprém környéki futamon.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.