Halálos gázolás után elásta az autót

42 év után bukkantak a járműre

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2014.01.14. 10.15

Németországban 42 év után találtak meg egy személyautót, amelyet holland tulajdonosa egy halálos gázolás után ásott el.

A németországi Harenben több, mint négy évtized után találtak meg egy személyautót, amelyet holland tulajdonosa egy halálos gázolás után ásott el egy parasztporta mellett.
A világoskék Volkswagen 1600-as előkerülésével bizonyosságot nyert, hogy a határ túloldalán, holland területen az országút szélén gyalogló Jurrien Potze 63 éves földművest 1971. szeptember 9-én valóban az az autós gázolta halálra, akit mindig is gyanúsítottak, de kénytelenek voltak futni hagyni, mert a gázoló gépkocsi eltűnt.
Annak idején a nyomozók egyértelműen azonosították az 1600-as VW-t, mint a balesetben részes járművet, de nem sikerült előkeríteni, mert a gázoló a földbe ásta azt német területen, néhány kilométerre a határtól. Az elkövetés eszközének hiányában a hatóságok nem tudták rábizonyítani a halálos gázolást a feltételezett tettesre, akit három hét vizsgálati fogság után kénytelenek voltak szabadon engedni.
Az áldozat fia, a ma 76 éves Jan Potze szerint annak idején más holland gazdák arról beszéltek, hogy az autót a földbe ásták egy alsó-szászországi parasztporta mellett, nem messze a határtól, a holland rendőrség azonban nem járt utána az ügynek, a családnak pedig nem volt joga kutakodni más földjén.
A német rendőrség szerint ma már kideríthetetlen, hogy a német rendőrök is követtek-e el mulasztást, az ügy aktái ugyanis már rég megsemmisültek, és a gázoló sem él már.
A rozsdaette autóroncs azután került elő a földből, hogy a porta gazdát cserélt, az új tulajdonos pedig megpróbált utánajárni a még mindig terjedő szóbeszédnek, és ásás közben sikerült is rábukkannia a gépkocsi tetejére. 
Most az áldozat unokája, Stieneke Potze akarja kideríteni, hogy miért nem történt semmi az ügyben évtizedeken át egy olyan vidéken, ahol a határ mindkét oldalán sokan még mindig ugyanazt a nyelvjárást beszélik.
MTI

Kommentek

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

Nem működik a Toyota stratégiája

A világ minden részén népszerűek a plug-in hibridek – mindenütt, kivéve Kínát. Az ázsiai ország miatt a Toyota kénytelen lesz újragondolni stratégiáját.

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

F1: Túl kicsi a rajtszám? Nem indulhat az autó!

A Nemzetközi Automobil Szövetség megszigorította a rajtszámok és versenyzői nevek megjelenítésére vonatkozó előírásait, a Spanyol Nagydíjtól elvileg képesek lehetünk messzebbről azonosítani a pilótákat.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.