Újranyit szülőfalujában a Porsche-múzeum

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2014.01.11. 11.00

Ismét múzeumot kap szülőfalujában, az észak-csehországi Vratislavicében Ferdinand Porsche. A legendás autótervezőnek és a híres autógyár alapítójának szentelt korábbi tárlatot a Porsche náci múltja miatt kirobbant vita nyomán zárták be.

Vratislavice nad Nisou, Liberec egyik elővárosának új Porsche-múzeumát májusban akarja megnyitni Milan Bumba, a csehországi Porsche Klub elnöke – írta a Mlada fronta Dnes (MfD) című cseh napilap.

A Vratislavice 1875 és 1951 között élt híres szülöttjének szentelt korábbi tárlatot, amelynek a helyi kulturális központ adott otthont, decemberben zárták be, miután a német autógyártó elvitte az ott kiállított három járművet. Ennek az volt az oka, hogy a helyi lakosok többségének véleménye szerint Porschénak náci múltja van. Porsche annak idején az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) tagja és a második világháború idején magas rangú SS-tiszt volt.

Egészen decemberig Vratislavice még az előváros bejáratánál elhelyezett információs táblákon is saját szülöttjeként büszkélkedett Porschéval. Karácsony előtt azonban a városháza engedett a helyi lakosság egy része által gyakorolt nyomásnak, és eltávolította a táblákat.

Mindezek ellenére majdnem 1300 ember írta alá azt az internetes petíciót, amely elsősorban Porsche ragyogó autótervezői képességeit méltatja. “Vratislavice nagyszerűen a kezemre játszott ezzel. Európa-szerte ismertté váltam a Volkswagen- és Porsche-tulajdonosok, valamint -rajongók körében. Még Dél-Afrikából és Új-Zélandról is kaptam támogató leveleket” – nyilatkozta a lapnak Bumba, aki már évek óta Porsche szülőfalujaként népszerűsíti Vratislavicét.

A férfi azt tervezi, hogy május 1-jén nyitja meg az új múzeumot egy sor Volkswagen Bogárral, amelyeket Porsche tervezett.

(Forrás: MTI)

Kommentek

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

Motorháztetőre vetette magát egy félnótás gyalogos

Rávetette magát a vétlen autósra, majd felháborodott, mint akit valóban elütöttek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.