Motorbénítás a távolból: a rendőrök új titkos fegyvere

Kísérleti fázisban az ellentmondásos berendezés

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2014.01.01. 11.00

Brit mérnökök egy olyan rádiófrekvenciás berendezésen dolgoznak, amellyel viszonylag nagy távolságból mozgásképtelenné tehetők a gépjárművek. Ha beválik, új korszakot nyithat a bűnüldözésben – és felébresztheti a gonosztevők érdeklődését az öreg autók iránt.

Rádiófrekvenciás zavaró berendezésen dolgozik a brit EV2 vállalat. A rendszer működési elve egyszerű: akárcsak egy radar, elektromágneses hullámokat bocsát ki a közeledő autó irányába, amelyek a fedélzeti elektronikai rendszerekkel (motorvezérlő elektronika, indításgátló) interferálva megakadályozzák azok rendeltetésszerű működését, és ezzel lefullasztják a motort. 

A cég értelemszerűen nem árulta el a berendezés pontos részleteit, csak annyit lehet tudni, hogy rövid- és hosszúhullámú impulzusokról van szó, amelyek akár 50 méteres távolságból is elérik a céljukat. Az RF Safe-Stop névre keresztelt berendezés jelen formájában mintegy 350 kilogrammot nyom, a prototípust kisteherautók platójára telepítették. 
Egy, a közelmúltban végrehajtott demonstráció során 24 km/óra sebességgel közeledő autó, illetve motorkerékpár ellen alkalmazták sikerrel. 
“Felmerülhet az aggály, hogy a berendezés az elektronikus fék- és kormányrendszereket megzavarva balesetet okozhat, de ezzel együtt is biztonságosabbnak mondható, mint a jelenleg használatos, mechanikus megállító rendszerek – különösen motorkerékpárok esetében” – mondta a készüléket kifejlesztő EV2 munkatársa. 
Az RF Safe-Stop öt másodperces elektromágneses impulzust bocsát ki; jellemzően három másodperc leforgása alatt megállítja a járművek motorját. “A kezelőnek nincs más dolga, mint megnyomni a gombot. Biztos lehet benne, hogy első próbálkozásra megáll a motor. Amennyiben a vezető megkísérli beindítani a motort, egy új gombnyomással ismét mozgásképtelenné tehető a jármű.” 
A rendszer demonstrációját követően öt nagy-britanniai intézmény (katonai és bűnüldöző szervek), valamint tizenhét ország mutatott érdeklődést a technológia iránt. Az RF Safe-Stop helikopterre is telepíthető, illetve hajók ellen is alkalmazható. 
A dolgok jelenlegi állása szerint egyetlen hiányossága van a berendezésnek: mivel az elektronikára hat, az öreg, tisztán mechanikus/elektromos vezérlésű erőforrások esetében működésképtelen. A bűnözők körében alighanem hamarosan felmegy az árfolyama az első generációs Land Rovereknek…
 

Kommentek

  • HakapesziM

    Majd elővesszük a régi Ladákat, Wartburgokat. Eljön az idő, mikor majd az emberekben is chip lesz. És aki nem jól muzsikál…

  • husky

    Áttérünk a forgóelosztós 20 éves szívó dízelre! Semmi gond!

Hamilton: Undorító, amit Ricciardo csinál

Lewis Hamilton azt mondja, kizárt, hogy Daniel Ricciardóhoz hasonlóan cipőből pezsgőzzön a dobogón.

Olasz fordítás

Egy legendás név, egy legendás roadster, 170 lóerős turbómotor, vászontető, és közvetlen kormányzás. Ugye milyen jól hangzik? Kipróbáltuk az MX-5 felpaprikázott olasz testvérét.

4 évig nem takarította ki az autót, ez volt benne

Csúnya látvány, ami főleg akkor fog szíven ütni, ha kedveled az autókat.

Megvennéd Niki Lauda BMW M1-esét?

Bőven több, mint 500 millió forintot érhet Niki Lauda egykori BMW M1-ese, ami légitársasága alapítása miatt adott el.

Furcsa platós Mazda MX-5 keresi új gazdáját

Megnyújtották a Mazda MX-5-ös tengelytávját, hogy platós hordárként üzemelhessen. Most pedig éppen eladó a szokatlan mű.

Így vágnak szét egy Porsche Panamerát a tűzoltók

A présgépbe dobás helyett inkább a tűzoltóknak adták az előszériás autót, hogy gyakorolják a mentést.

Egyre népszerűbb Oroszországban a Kamaz

Az orosz gyártó 2016-ban tovább növelte piaci részesedését. A legkeresettebb modellek között szinte csak Kamaz gyártmányokat találunk.

Hajmeresztő, mire képes 1 perc alatt az új Bugatti

Nem csak felgyorsul 400 km/órás sebességre a Bugatti Chiron, hanem meg is áll majd. Mindezt egy percen belül.

F1: Bottasnak megígérték, hogy mehet a Mercedeshez

A Williams főnöknője, Claire Williams elárulta, hogy fel sem merült, hogy Valtteri Bottast ne engedjék el a Mercedeshez, tavaly ugyanis ígéretet tettek neki, ha alkalom adódik, mehet egy nagycsapathoz.

Őrült hod rod lett a pusztulásra ítélt Porsche 911-esből

Alaposan átszabták amerikai mintára ezt a Porsche 911-est, a laposabb és hiányosabb kasztniba Chevrolet V8-as motor került.

Legendás francia filmet forgatott újra a Ford

40 éves filmet forgatott újra a Ford modern formában és egy piros Mustanggal a főszerepben.

Tekerd fel a hangerőt, mert itt az 5 legszebben szóló Porsche!

Ha valaki megkérdezné, hogy melyik az 5 legkirályabbul szóló Porsche, akkor már tudni fogod a választ.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.