Csalással vádolják az autógyárakat

A BMW, a Mercedes és az Opel keveredett gyanúba

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.12.21. 10.00

A görög hatóságok három német autómárkát vádolnak azzal, hogy áraikat manipulálva igyekeztek adókedvezményeket kicsikarni maguknak. A vállalatok visszautasítják a vádakat.

Túlságosan olcsón adják autóikat a görög importőröknek, hangzott a Spiegel szerint a BMW, a Mercedes és a Opel ellen hozott vád. A görög gazdasági rendőrség (SDOE) vezetője, Theodoros Floratos elmondta a német folyóiratnak, hogy gyanújuk szerint az érintett német autómárkák adómegkerülési szándékkal csökkentették autóik forgalmazói árát. 

A hivatalnok szerint túlságosan nagy a különbség a gyár által felszámított, forgalmazói vételár és a későbbi, kiskereskedelmi ár között. Egy példával is élt: míg egy Mercedes-Benz S 500 Blue Efficiency modell 124 450 euróba (37,3 millió Ft) kerül Görögországban, a forgalmazó ennek kevesebb mint egynegyedét, 22 135 eurót (6,6 millió Ft) fizet értük a gyárnak. Ezzel a hatóságok szerint a német gyártók a luxusadót szerették volna megkerülni: az ugyanis az autó gyár által alkalmazott, belső árán alapul. 
A három autógyár képviselői visszautasították a vádakat. Szerintük a nagy árkülönbséget az indokolja, hogy így a forgalmazónak, illetve a kereskedőknek bőségesen van tere kedvezményeket ajánlani az ügyfeleknek, ami a görög gazdasági összeomlás óta létszükségletté vált a mediterrán országban.
Ha így is van, a görög közvélemény (és igazából mindenki) mindebből alighanem egy dolgot szűr le: a válság miatt panaszkodó autógyárak valójában betegre keresik magukat.
Görögországban a napokban a volt közlekedés miniszter került adócsalás gyanújába: az egykori politikust hamisított rendszámmal, forgalomból kivont, biztosítatlan terepjáróval kapták el a rendőrök.

Kommentek

 • PluginHibrid

  Ha 37 helyett 6-ért adják oda, hol az az 1-2 M-os nyereség amit a Merdzso fejesei bevallottan egy auton keresnek ???

  Ugy tunik mintha 20-at nyerne egy auton a gyár!!!

 • v_johny

  PluginHibrid:

  Ugye Te sem hiszed el, hogy a valóságban valóban így történik az adott térségben az említett autók értékesítése? Nem 8 millióért adja el a márkakereskedő azt az ominózus Mercedes-t. Csak a bekerülési árnak ezt határozzák meg, így nem kell extra adót fizetni.
  Továbbá, ha egy S-Klasse legyártható lenne -akár nullszaldósan is- 6 millióból, akkor mennyibe lenne mondjuk egy pl.Golf legyártása? 800ezer?

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.