Csak értünk traffipaxozzák be az országot

Pintér Sándor életeket akar menteni

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.12.13. 16.05

Pintér Sándor interjút adott az Indexnek. A belügyminiszter szerint rendőrségnek a mi biztonságunk érdekében van szüksége a rengeteg új traffipaxra.

Sok támadást kapott a rendőrség a “csillagháborús terv” miatt, amelynek keretében 365 fix és 160 mobil traffipaxszal bővül a rendőrségi állomány. Pintér Sándor belügyminiszter az Indexnek adott interjújában azt mondta, az autósok biztonsága miatt van szükség a sok mérőeszközre. “Az Európai Unióban van egy elvárás, hogy 2050-re ne haljon meg senki a közutakon. Ez talán futurisztikusnak hangzik, de úgy gondoljuk, hogy végrehajtható” – mondta Pintér.

Magyarországon a 90-es években még évente átlagosan 2400 ember halt meg az közutakon. “Ha folyamatos rendőri ellenőrzés lesz az utakon, akkor biztos vagyok benne, hogy tovább csökkenhetnek a kockázatok” – folytatta Pintér. “Ez olyan, mint a 30-as táblák bevezetése a 90-es években. Akkor mindenki azt mondta, hogy megbuggyantam, pedig a példát Japánból és Svédországból vettük.”

“Amikor bevezettük a lakott területen kívül a tompított fény kötelező használatát, akkor is ezt mondták, pedig a svédek csak ezzel az egy intézkedéssel 30 százalékkal csökkentették a halálos kimenetelű balesetek számát. A radarok is újabb lépést jelentek majd a kockázatcsökkentésben. Emellett előkerülhet néhány körözött lopott autó, és a rendőrség rendelkezésére állhat egy-egy rendszám akkor is, ha egy zsákfaluba feltörnek néhány házat.”
 
A rendőrség azt tervezi, hogy jut a traffipaxokból a városok kivezető útszakaszaira, vagy más helyekre, ahol közlekedési vagy a bűnügyi helyzet indokolttá teszi. “Több fajta készüléket veszünk, 365 fixen elhelyezett traffipax és 160 mobil készüléket, a keretösszegben benne van a rendszer működtetéséhez szükséges felépítmények, szerverek és a szoftverek ára is. Terveink szerint a rendszer emberi közreműködés nélkül regisztrálja a képeket.”

Pintér szerint protekció nincs, emberi kéz a gépből ki nem tudja emelni a felvételeket. Ha kilométerenként nem is lesznek készülékek, de az autóba szerelt traffipaxokat akár az ország teljes hosszában fel tudnák állítani, ha mondjuk kontrollálni akarnák az átvonuló forgalmat. Ebben az esetben nagyjából 20-30 kilométerenként lehetne számolni egy ellenőrző autóval.

Pintér azt mondja, hogy a relatív és tényleges gyorshajtással való példálózás a gyorshajtók érvrendszere. “Lehet, hogy a relatív sebességtúllépést így nem lehet kiszűrni, de ha ott vannak a mérőeszközök, akkor az hamarosan rászoktatja a közlekedőket a kontrollált, szabálykövető magatartásra. Statisztika az is, hogy sok esetben nem a szabályszegők, hanem a vétlen közlekedők halnak meg. Én elsősorban a szabályosan közlekedőket akarom megvédeni.”

A teljes interjú itt olvasható.

Kommentek

 • peta33

  Inkább rendet kéne tenni a bűnözés terén,ugyanis el telt a ” 2 hét”,de már 3 év is,,és csak káosz van,gyilkolás,verekedés,rablás,,,,,meg hótorlaszok!!!!!!! szégyen

 • pécsimunkás

  A Lavina hadműveletben is beszedtek vagy 10 millát. Mondjuk ez a hideg vízre sem elég,abba is hagyták. peta33 a többit meg leírta.

 • hova

  Ez az ember már régen elvesztette a hitelét, nincs már bizalom vele szemben, a rendőrök is csak legyintenek rá. Valóban borzalmas volt akkor hallani a ” két hét alatt rend lesz” szlogent:ilyet egy felelős rendőri vezető nem mond. Az audit átvevő Csizmadi Gábor főkapitányt pl. jobban el tudnám képzelni a miniszteri székben. Csak hát a régi barátság ugye….Valóban sokat változott a bűnözés struktúrája és akkor amikor minden héten megölnek min. 1 embert nyereségvágyból, naponta min. 2 fegyveres rablás van, nem a traffi a legnagyobb gond. Stabilizálni kellene a rendőrséget, hitet és pénzt, lovat adni nekik, hogy végre 10 év múlva arról beszélhessünk, hogy ütőképes rendőrségünk, bűnügyi csapatunk van!! És akkor lenne bizalom is-mármint a rendőrök iránt.

 • szaboata

  Az nem szerepel az uniós elvárások között,hogy legyen rendes úthálózat az egész országban,ne ilyen stupid módon mint nálunk?.A baleset megelőzés ott kezdődik,hogy megtervezem rendesen az utakat,és meg is csinálom őket jó minőségben.
  Itt a forgalmat rávezették a fővárosra,így már az önmagában balesetveszélyes lett,és az országban lehet menni szarabbnál szarabb utakon,falvakon keresztül.Egy kicsit a fővárosi statust el kellene költöztetni mondjuk Pécsre,hogy itt is szívjanak egy kis lóvét a tanult elvtársak,és akkor talán észreveszik,hogy mit jelent Magyarországban élni.Nem Pesten osztani az észt.

 • vezess-admin

  Kedves Kommentelők!

  Az értelmes hozzászólásoknak örülünk, a másokat sértő kommenteket viszont töröljük.

  További jó olvasgatást!

  Üdv,
  Vezess.hu

 • dreiver

  Természetes,hogy értünk nincsen máig villogó jelzés a szabad fázis végén, term.hogy nincsen autós időszámláló lámpa, ami által időziteni lehetne az átkelést,nehogy “beragadjunk” természetes, hogy a gyalogos a legszűkebb jobbra-kanyarban is elénk ugorhat, (nem vicc). Olyan mesterséges balesetveszély-okozásnak is beillő szabályozás uralkodik ma, hogy az eltelt 50 év közl. gyakorlatomban hozzá foghatóra nem tudok visszaemlékezni.
  A logikus, értelmes udvarias közlekedés mára le lett züllesztve majdnem teljesen!
  Ezen term. csak a kapzsi pénzbehajtósdi tud, segiteni, elvégre nagydobbal is lehet verebet fogni.

 • bundaska1001

  Szerintem amit ígértek hogy a benzinár emelésben benne van az út díj is, legalább ha felét útra fordították volna, nem ilyenek lennének az útjaink. Megoldást nem a sebesség korlátozásokkal kellene kompenzálni,ha nem utakat kellene építeni,szerintem ?!

 • HakapesziM

  Megint beljebb vagyunk. Majd jobban kell figyelni, de mindig, mindenhol úgysem lehet mérni, megtaláljuk majd a helyet ahol lehet tolni. Persze jobb lenne legális módon, pl. autópályán, ahol messze a legkevesebb a baleset, úgy mint a németeknél szabályozott körülmények között, de hát ha nem, hát nem, majd csak maradnak mellékutak. Hazugság az egész, a relatív gyorshajtás és a figyelmetlenség a legfőbb baleseti ok. De ezeket nem lehet mérni, nem hoz pénzt. Lebutítják a vezetők képességeit, elvész az élvezet a vezetésből, nem profi vezetők lesznek az utakon, hanem megfélemlített, megfenyített robotok.

 • Kempelen10.

  Mi köze a cikkhez az úthálózatunknak, ami egyébként teljesen jó (az utak minősége sem rosszabb, mint cseh, szlovák vagy lengyel haverjainknál, de nyugodtan mondhatnám az észteket és a többi balti államot, ahol eddig megfordultam)

  A sebességmérés önmagában véve nem lehet gond, mert az is csak egy szabály, amit be kell tartani. A mikéntje, na az vérlázító sokszor. De ez nem a tényét kérdőjelezi meg, hanem a hogyanját.

  Ez az “inkább a bűnözőket fogják meg” szöveg meg buta, demagóg duma. A gyorshajtó is bűnöző egy ponton túl, akkor mi van? Ezek közlekedésrendészeti kérdések.

 • szaboata

  Kempelen,látszik,hogy késő volt amikor a hozzászólást írtad.Tudod,a közlekedést a maga egységében,és életszerűen tekintem.Gondolom nem a déldunántúlon laksz,és te is Budapest-ország szemszögéből ítéled meg az Országot.Ha érdekel,szívesen végigviszlek ezeken az utakon,ahol próbálunk összeköttetést teremteni egymással,az országban.Sem autópálya,sem jó út…és mégis utazunk,akár több száz km-t,és haladnánk is…

 • szaboata

  Most olvastam,hogy az idei télen már 26-an fagytak meg.ez kb 10 nap alatt történhetett.És mekkora fagyok voltak?
  Csak érdekesség képen megnéztem,hogy idén a közutakon 66-on haltak meg.
  Hova is kellene összpontosítani a figyelmet?No coment…

 • grobi74

  az agyát kellene be traffipaxozni!!!!! Csak a pénzt szedik be még a hülye is látja!

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

A lakótelep közepén sikerült elakadni egy szabadidő-autóval

Újabb eset bizonyítja, hogy a szabadidő-autó nem terepjáró, főleg utcai abroncsokkal nem.

F1: Buttonnak elég lesz 10 kör!

A McLarennél nagyon bíznak a Monacóban Fernando Alonso helyére beugró Jenson Buttonban, úgy gondolják, a pályás tesztelésnek nem lett volna haszna számára.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.