Vízen a világ legnagyobb hajója

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.12.05. 19.45

Vízre bocsátották a közel 500 méter hosszú, 600 000 tonnás gázkitermelő hajót.

Elhagyta a szárazdokkot a világ legnagyobb vízen közlekedő járműve, a Shell új gázkitermelő hajója, ami az Eiffel-toronynál (324 méter) is nagyobb, sőt még a New York-i Empire State Building (443 méter) is eltörpül mellette. 
Dél-Koreában bocsátották vízre a 488 méter hosszú gázkitermelőt, amit 2017-től fognak szolgálatba állítani, mert még számos belső munkálatot kell rajta végezni. Amint teljesen készen lesz a 74 méter széles monstrum, több, mint 600 ezer tonnát fog nyomni, így vízkiszorítása hatszor meghaladja a legnagyobb anyahajókét. 
Ausztrália partjaitól 475 kilométerre fog lehorgonyozni a Prelude névre keresztelt úszó komplexum, hogy az ott található gázmezőkről takarítsa be a nyersanyagot. A kitermelés során a gázokat -162 °C-ra hűtik, így cseppfolyós halmazállapotban kerülnek a fedélzet alatti tartályokba, amelyek összesen 30 millió liter térfogatúak – az nagyjából 175 darab, olimpiai méretű úszómedencének felel meg. 

Balról jobbra haladva: Sydney Operaház, London Eye, Tádzs Mahal, Szöul-torony, Eiffel-torony, Petronas-ikertorony, Prelude, Taipei 101, Willis-torony

A hűtéshez szükséges vizet az óceán mélyéről pumpálja nyolc darab, 4 méter átmerőjű cső, ami óránként 50 millió liter vizet képes a hűtőrendszerbe juttatni. Amint a Prelude eléri a gázmezőket, 25 éven keresztül fog egy helyben horgonyozni, és három darab, egyenként 6 700 lóerős motor fogja segíteni, hogy mindig kiforduljon a szélirányból, elkerülve ezzel a felborulást.
A Shell számításai szerint a hajó, 2017-es üzembeállítása után, évi 5,3 millió tonna földgázt termel majd ki, ami nagyjából egy 7 milliós nagyváros éves szükséglete. 
Ezen a linken pedig megtaláljátok a második legnagyobb hajót, ami az óceánokat szeli. Ha kíváncsi vagy milyen hosszú, ne habozz, kattints! 

Kommentek

  • Guevara

    Jót mosolyogtam a videón, ahogy a vontatóhajók szorgoskodnak az óriás körül, hogy kitereljék a dokkból.

  • Funkyman

    Egy hajó hosszát épületek magasságához hasonlítani szerintem értelmetlen dolog.

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.