Életveszély az utakon – videó

Vezetés télen: mit ne tegyünk?

Szerző: Szörényi András levél küldés 
Dátum: 2013.12.05. 08.00

A lakosság többnyire elsőkerék-hajtású autókkal megy neki a télnek, de vannak hátul hajtó és egyre nagyobb számban 4×4-es autók is. Melyikkel mire figyeljünk havas úton járva?

Magyarország se nem alpesi, se nem skandináv ország, de számolni kell havas utakkal. Aki Budapesten él és telente ritkán hagyja el a főváros kiemelten takarított útjait, nem is hinné, mennyivel több fehér nap van például a Bakonyban, a Mátrában vagy a nyugati határszélen. Szerencsére a leggyakoribb autókkal a legkevésbé bonyolult a dolgunk.

Télen a legkönnyebben uralható alapkonstrukció az orrmotor elsőkerék-hajtással, ami ésszerű költséggel megvalósítható, kevés helyet foglal, ezért messze ez a legelterjedtebb felállás. A kerekeket terhelő motor miatt az autó jól kapaszkodik csúszós úton. Ha nagyon nem képes feljutni az emelkedőn, akkor elég tolatva nekifutni a meredélynek.

Cementet a csomagtartóba

A legnehezebb mutatvány hátul hajtó, orrmotoros autóval átvészelni a téli időszakot. A kereklámpás és a kocka Ladák tartoznak ebbe a mezőnybe, régebben az Opel és a Ford csúcsmodelljei, illetve a prémiummárkák zöme, a BMW, az Infiniti, a Jaguar, a Lexus és a Mercedes-Benz autói. A téli felkészülés első lépese 50-100 kg ballaszt elhelyezése legyen a csomagtartóban, mert ez hóban és jégen rendkívül sokat javít az autó tapadásán.

Összkerekes autóval hiába szárnyalunk felfelé büszke sasként, fékezéskor pont olyan esendő, mint elöl vagy hátul hajtó társai

Az összkerekes autókkal az első télen egy dolgot kell megtanulni: hiába szárnyalunk gázadáskor büszke sasként, fékezéskor nem segít az összkerékhajtás. A fölényes továbbhaladás tudatában nem is olyan egyszerű újra leszállni a földre, de aki ezt nem érti meg, az árokban végzi. Épp ezért kell a 4×4-es autóra is rendes téli gumiabroncs.

Bármilyen autónk van, a lényeg ugyanaz

Hajtásrendszertől függetlenül minden autóban ugyanazokkal az alapfogásokkal hárítható el a veszélyhelyzet. Hóban vezetve a legfontosabb a mérsékelt sebesség, és a szögletes kormányzás, érzéketlen pedálkezelés elkerülése.

Hólepte utakon sem kell tötymörögni, elfehéredő ujjal markolva a volánt, de aki túl gyorsan halad, annak nem marad ideje és tere összeszedni az autót, ha gond adódik. Bár a modern autók kipörgésgátlója és menetstabilizáló elektronikája sokat segít, egyik sem csodaszer. Téves reakciókkal végképp megnehezíthető a dolguk. Lássuk a legfontosabb problémákat és a helyes korrekciót!

Ha az autó orra kicsúszik a túl gyorsan megindított kanyarban, semmiképp ne tekerjük beljebb a kormányt! Inkább nyissunk vele egy kicsit és vegyük el a gázt

Ha az autó orra kicsúszik a kanyarívről. Eltekerjük a kormányt, de az autó nem engedelmeskedik, elfordított első kerekein csúszik kifelé. A megoldás gázelvétel. Ezzel az átterhelődés okán több súlyt teszünk az első kerekekre, javítva tapadásukat. A gázt visszavéve nem kell a gumiknak hosszirányú erőkkel (fékezés-gyorsítás) is küzdeniük, amikor az oldalirányú erőkkel sem bírnak.

Fontos, hogy soha, semmiképp ne tekerjük beljebb a kormányt! Ettől az autó egészen biztosan nem tud bekanyarodni, csak rontjuk vele a helyzetet. Ha van hely, épp az ellenkezőjét érdemes még csinálni: kicsit nyitni a kormánnyal, hátha így tapadást találnak a kerekek.


Tudni kell, hogy a hátul hajtó autók sokszor pont ugyanúgy tolhatják az orrukat gyenge tapadású úton, mint a fronthajtásúak. Rég nem igaz, hogy a hátsókerekes autók vadul farolnak. De figyelem: a gázelvételtől a legjámborabb autó is átmehet túlkormányzottságba, ami egy újabb probléma, rögtön az imént taglalt alulkormányozottság után.

Amikor az autó hátulja kitör

Kormányozunk, de az autó sokkal többet fordul, mint szeretnénk. Kifarol, kitör, keresztbe áll: hívhatjuk bárhogy, a lényeg, hogy a hátulja meg akarja előzni az elejét. Ezt előidézheti a gázelvétel, amitől kicsit bólint az autó és elkönnyülnek a hátsó kerekek vagy hátsókerék-hajtású autóban a túl erős gázadás, még aktív kipörgésgátlással is.

Ennek korrigálása azért is fontos, mert nemcsak hátul hajtó autók állhatnak keresztbe. Akár egy jégborda, egy havas villamossín is megdobhatja a kocsit, nem beszélve a sávváltásról, előzésről, amikor kijárt nyomba kell visszatérni.

Ha kitör az autó fara, gázelvétellel párhuzamosan a megcsúszás irányába kell kormányozni

A megoldás itt is a gázelvétel, ezzel párhuzamosan a megcsúszás irányába kell kormányozni. Tehát ha az autó fara balkanyarban jobbra tör ki, akkor jobbra. Ezt hívhatjuk ellenkormányzásnak is, a videót megnézve világos, mi a teendő. Székely Gyula, neves vezetéstechnikai oktató azt mondja erről, hogy mindig arra nézzünk, amerre menni szeretnénk, és arra kormányozzunk, amerre menni szeretnénk.

A hátsó- és a négykerék-hajtású autók fara gázadásra is ki tud törni. Ez csodás móka alkalmas helyen, de vérfagyasztó lehet normál forgalomban. Az elöl hajtó autók túlzott gázadásra egyenesen akarnak menni.

Fékezés: az ABS-től nem állunk meg hamarabb

Érzésünk szerint a legtöbb autóban, amellyel havas napokon is rendszeresen autózik a tulaj, már itthon is van blokkolásgátló (működése videóval itt). A rendszer életmentő, mert biztosítja a kerekek kormányozhatóságát erős fékezés mellett is, de a fékúton nem tud rövidíteni. Ha érezzük a pedál dobolását-lüktetését a talpunk alatt, meg ne ijedjünk és fel ne engedjük a féket! Csak az ABS dolgozik.

Készüljünk fel rá, hogy csúszós úton fékezve az autó nem tud ugyanolyan szűken fordulni, mint lassítás nélkül, nagyobb ívre van szüksége egy akadály kikerülésére. Ennek oka, hogy a gumik tapadásával a lassulásért küzdve nagyon csekély tartalék marad még ezen felül oldalirányú erők átvitelére is, magyarul kanyarodásra.

Kikerülés: ABS-sel satufék, aztán kormányzás

Ideális esetben a vezető kellően hidegvérű ahhoz, hogy a kikerülendő gyalogoshoz, járműhöz vagy más akadályhoz közelítve teljes fékezéssel lassítson, ameddig csak lehet, majd a végső pillanatban felengedje a féket és lehetőleg kis kormánymozdulattal kikerülje az akadályt.

Téli vezetési fogások gyakorlásra életszerű sebességnél a tököli pálya biztosítja a legjobb feltételeket, a betonplacc mérete és biztonságossága okán

Ha az autóban nincs blokkolásgátló, akkor is álljunk a féken, amíg lehet és amikor kormányozni kell, engedjük fel a fékpedált és kormányozzunk. Emberélet múlhat azon, hogy ne a kikerülendő személyt vagy tárgyat nézzük, mert úgy biztosan nekimegyünk. Mindig a menekülési útvonalat, a kikerülés lehetőségét keressük a lassítási szakaszban.

A leírtakat egy olvasás után nem lehet megismételni, pláne nem vészhelyzetben, amikor nagy a tét. Minden olvasónknak azt javasoljuk, hogy szánja rá néhány tank benzin árát a gyakorlásra biztonságos körülmények között! A legjobb a havas tréning a Tököli Vezetéstechnikai Képzési Központban, de az időjárásfüggő. A jeges út szimulálható a tököli reptéren és a többi pályán, így a zsámbéki, szép új Driving Campben, az Autóklub újpesti létesítményében vagy a hungaroringi Groupama vezetéstechnikai központban található locsolt műgyantás felülettel is.

Életveszély az utakon – videó 1

Kommentek

 • demagóg

  Amikor a hátulja kitör:
  “Kormányozunk, de az autó sokkal többet fordul, mint szeretnénk. Kifarol, kitör, keresztbe áll: hívhatjuk bárhogy, a lényeg, hogy a hátulja meg akarja előzni az elejét. Ezt előidézheti a gázelvétel, amitől kicsit bólint az autó és elkönnyülnek a hátsó kerekek vagy hátsókerék-hajtású autóban a túl erős gázadás, még aktív kipörgésgátlással is.

  A megoldás itt is a gázelvétel, ezzel párhuzamosan a megcsúszás irányába kell kormányozni.”

  Ilyenkor nem gázt kéne adni inkább?
  Egyrészt logikus lenne, másrészt én tapasztalatból is inkább erre a megoldásra szavaznék.

 • Holiday

  Nem. Kuplung ki, ellenkormányzás. Minden más eredménytelen.

  Nem tudsz olyan hirtelen vonóerőt rászabadítani az autóra, ami ilyen esetben “kihúzná”, ahogy a tévhit tartja.
  Az egyetlen lehetőség a kitörő far esetén az azonnali kuplung kinyomás (azért, hogy amikor már összeszedted az autót, rendelkezésedre álljon a motor által a vonóerő, ne lefulladva pihegjen) és gyorsan, de csak a kellő mértékben ellenkormányozni (akár többször is egymás után, ugyanis nem ritkán becsóvál az autó-jobb-bal-jobb stb.).

 • Guevara

  demagóg: Elsőkerekessel lehet gázt adni, ha van hely, mert annak az eleje húzza farát. Elméletileg hátsókerekesnél is működhet a dolog, de eltalálni a gázadás pontos mértékét, hogy ne ronts még inkább a helyzeten az nagyon nehéz, ott inkább ki kell kuplungolni és enyhén (!) ellenkormányozni. Ha többet ellenkormányzunk mint kéne, akkor át fog az autó vágódni a másik oldalra.

 • Guillotine

  “Az összkerekes autókkal az első télen egy dolgot kell megtanulni: hiába szárnyalunk gázadáskor büszke sasként, fékezéskor nem segít az összkerékhajtás.”

  Kivéve ha rendes összkerekessel mész motorfékkel…
  A kép nem találó mivel télen általában nem a terepjárósok szoktak annyira “szárnyalni” hanem a német prémium fél-összkerekesei,körforgalomban 50-el be ,60-al ki..:)

 • zoldfulu2000

  Guillotine: az utolsó 15km/h-t viszont nem tudja lefékezni a motorfék.
  Legfekljebb a kontrollált lesielés megy. Quaatróüs emlékeim szeriint a kocsi könnyebben ment fölfelé mint lefelé.

  Srácok, az az újj kattintásra aktiválódó reklám nagyon idehógesítő, pedig a fényképezős galéria sem volt piskóta! :)

 • Guillotine

  Zöld!

  Én sík terepről beszéltem!

  Normális összkerekesben van lejtmenet vezérlő!
  Német prémiumnál nem hallottak róla..;)

 • zoldfulu2000

  Sík terepen meg minek a 4WD? Téligumi/profilmélység és hasmagasság a releváns…

 • Guevara

  Guillotine: “Kivéve ha rendes összkerekessel mész motorfékkel…”

  SÚLYOS TÉVEDÉS! A motorfék sem csodaszer. Ha jeges úton nincsen elég tapadás, azon a motorfék hogyan tud segíteni? Hisz a rendes fékkel is meg tudod fogni a kerekeket. Sőt a 4WD még ronthat is a helyzeten, mert a motorfék egyben felemészt valamennyi tapadást is a kormányzott keréknél, tehát kormányzáshoz kevesebb marad. Lényeg az hogy az összkerékhajtás segít a haladásban, de a megállásban már nem, így hamis biztonságérzetet kelthet a vezetőben.

 • Guillotine

  Zöld!

  Hogy sík terepen minek 4WD azt kérdezd meg a német prémium trió gyártóitól/vevőitől!

 • Guillotine

  Guevara!

  Hogyan segít?
  Jeges úton egy 2.5 tonnás dízel terepjáró sokkal kezelhetőbb motorfékkel és hidraulikus fékkel egyszerre mint csak a hidraulikus féket taposva!
  Gondolom nem láttál még ABS-t ami kikapcsol a túlmelegedés miatt mert minden egyes fékezésnél dolgozik…amikor szükség lenne rá meg már feladta.
  Oldalirányú tapadásból kevesebbet veszít az autó motorfékkel mivel a kerék forgásban marad ABS használata nélkül is ,tehát irányíthatóbb.

 • zoldfulu2000

  Ezt az utalást nem értem, a Merci és a BMW sokáig nem is fejlesztett 4WD-t. Az alesi vidékeken kívül szerintem csak az X modelelkkel adnak el 4WD, de ott is akad sdrive-os kivitel (X1 és X3 ból).

 • Guillotine

  Zöld!

  Én sem értelek!

  Azt kérdezted: Minek sík terepen 4WD?
  Azt válaszoltam: Kérdezd meg a német prémium trió gyártóit/vevőit!

  Sztem a mai 4WD-os autóknak a zömét nem hegyen-völgyön használják.
  Legalábbis ebben az országban biztos nem.
  Amúgy mi az ,hogy sokáig nem fejlesztett a Merci BMW 4WD-t?

  BMW-nél 1988-ban volt az első AWD-os 3-as.
  Mercinél 1986-ban volt először W124-ben.
  Az Audi Quattro 1980-ban debütált.

 • zoldfulu2000

  Guillotine: arra értettem hogy az európai eladásokban a 4WD úgy sem erős a BMWnél és a Mercinél hogy egyes motorváltozatokat csak 4DWwel lehet kapni.

  Lehet hogy volt valami 4WD már a W124hez de messze elmaradt a Torsen quattrotól, amit ráadásul széles körben kínált az Audi (pl a technológia zászlóshajók (RS2, S4, D2es kódú A8) csak Torsennel készültek, és a Quattro minden komolyabb motorhoz és váltóhoz kapható volt), ezalatt a 4WD a BMWnél csak a különcöké volt, síbolondok és Svájciak részére készült úri mutatság, pár motorhoz és kizárólag automatával…

  Amellett hogy az első 4 matic nem is volt egy komolya darab:
  http://en.wikipedia.org/wiki/4Matic

 • Guillotine

  Zöld!

  Az a széles választék amiről írsz nem azokban az években volt jellemző az Audira amiről én írtam!
  1980-ban egyetlen Audihoz kínáltak összkerékhajtást a Quattro-hoz!
  Ahhoz is csak azért mert muszáj volt szériában gyártani ahhoz hogy indulhasson a rally világbajnokságon!
  A lényeg ,hogy a kijelentésed miszerint a BMW és a Merci nem kínált úgy összkerékhajtást mint az Audi megint nem helytálló!
  Nyilván nem voltak annyira kelendőek mint a torsen mivel az egy kidolgozottab verzió kevesebb elektronikával.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Szégyen, ebből nagy baj lesz Vitézy szerint

Szégyen, lépkedünk vissza az időben – állítja Vitézy Dávid volt BKK-vezér egy óbudai buszsáv megszüntetéséről. Szerinte Budapest távolabbi pontjai is megérzik majd a rossz döntés következményeit egészen Kőbányáig.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autó a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

Csodaszép buszt vásárolt a BKV

Internetes hirdetés útján vásárolt 35 millió forintért ritka Ikarus 630-ast a BKV – írja a Blikk.

Arab uralkodónak öltözött Felipe Massa

Royal Family Massah – írta a családjáról készült fotó alá a brazil Forma-1-es pilóta.

Ilyen, amikor bosszút áll egy fa

Sivatag, közel-kelet, és egy útban lévő fatuskó. Utóbbit mifelénk is szokás autóval kirángatni, de mielőtt valaki neki állna a telken, nézze meg az alábbi videót.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.