Rendeletet hoztak a téli gumikról

Új szabályok a kerékpárosokra és motorosokra

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.12.03. 10.58

A téli gumikra és a biciklilámpákra vonatkozó szabályok is változnak a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent rendelet értelmében.

Több ponton változnak az autók, kerékpárok és motorkerékpárok forgalomban tartásának műszaki feltételeit rögzítő jogszabályok. Az európai gyakorlathoz igazodnak a kerékpárok kötelező felszerelését és gépkocsis szállításukat szabályozó előírások, és meghatározást adnak a téli gumiabroncsokra. Jelenleg sem a hazai, sem a nemzetközi szabályozás nem teszi kötelezővé a téli gumi használatát, Magyarországon is általános közlekedésbiztonsági követelmény azonban, hogy az autóvezetők kizárólag az út- és időjárási viszonyokra felkészített gépjárművel induljanak útnak.

A szabályozás a gumiabroncs-jelzések (pl. “M+S” vagy “Winter Use” felirat, “hópihe” ábra) tételes bemutatásával segíti az üzembentartókat a megfelelő minőségű gumiabroncsok beszerzésében. Az új meghatározás szerint a bordázatnak 4 milliméternél mélyebbnek kell lennie.
    
A kerékpároknál a megfelelő észlelhetőséget biztosító világító és fényjelző berendezésekre vonatkozó követelmények átalakításával lehetővé válik LED-es lámpák használata. Az egyszerűsítést célozza, hogy a szabályozás megengedi a lámpa elhelyezését a kerékpáros ruháján. Az új előírások tételesen rögzítik a kerékpáros gyermekülés felszerelésének feltételeit is.
   
A rendelkezések lehetővé teszik a nappali menetfény használatát a motorkerékpároknál. Ezt azzal indokolják, hogy ezek járművek egyre nagyobb számban vesznek részt a forgalomban, biztonságos közlekedésükhöz pedig elengedhetetlen a “látni és látszani” elv maradéktalan érvényesítése.

A módosítás pontosítja a rakományszállításra vonatkozó előírásokat is. Egyértelműen kimondja, hogy a gépkocsi hátsó világító és fényjelző berendezéseit kitűzhető világító és fényjelző berendezéssel meg kell ismételni akkor, ha a járművön hátra túlnyúlóan szállított rakomány (például vonóhorgon rögzített kerékpár) a gyári lámpák észlelését akadályozza.

(Forrás: MTI)

Kommentek

 • jimmy49

  Ne engedjék meg a motorkerékpároknál az állandó reflektor használatát. Nagy divat a nappali reflektor használat, amely még nappal is zavaró. Két hete megfigyeltem, hogy a ködben minden 10 autóból jó ha 2 használta a ködlámpáját. Gyönyörű időjárási viszonyok között pedig 3-4 autó közlekedett este ködlámpával.

 • Holiday

  Jimmy!
  Most sem szabályos motorkerékpáron a reflektor használat és ezután sem lesz az. A nappali menetfény egészen más. gyakorló motorosként azért azt el kell mondjam neked, hogy sokszor a reflektor az egyetlen remény arra, hogy a bambák észrevegyenek.

 • Funkyman

  Azért az se magától értetődő, hogy ködben ködlámpát kell használni. Én pl. sokat bosszankodom a sok balfasz miatt, akik a városi dugóban is használják, mert hát ugye köd van. Hogy a ködzáró kiégeti a retinámat, az nem baj.

 • Funkyman

  Ami pedig a 4 mm-es szabályt illeti: ez NEM azt jelenti, hogy nem szabályos a 4 mm-es mintamélység alatti téli abroncs.

F1: Esőnapot hirdetett Barcelona

A jövő hétfőn kezdődik a Forma-1-es tesztelés, amelyen a Pirelli kérésére a nyolcból egy napon vizes pályán mennek majd az autók. A barcelonai pálya bejelentette, mikor locsolnak.

Hat Suzuki Ignis, amitől könnybe lábad a szemed

Ebben az esetben nem ítélkezünk, ha valakinek ebben a formában tetszik az Suzuki Ignis, akkor nincs mit tenni, a lényeg, hogy a tulaj boldog legyen.

Milliárdos papával könnyebb az F1-be jutni

A Williamsnél idén bemutatkozó 18 éves újonc, Lance Stroll nem tagadja, hogy édesapja anyagi támogatása sokat segített a Forma-1-be való eljutásban, igaz, tehetséget azért nem ő vett neki.

Őszinte használt autók több mint 500 000 kilométerrel

Ebben a kategóriában sokkal több eladó darabot találnánk, ha nem volna nemzetközi sport a kilométerórák visszatekerése. De mivel valamilyen csoda folytán a legtöbb eladó 15-20 éves autó alig futott 150-250 ezer kilométert, így a kilométert bevalló sokat futott autók ritkák, akár a fehér holló.

F1: Ki lesz a Red Bull tartalékosa?

A Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko elmondta, kit ültetnének a nagycsapat autójába, ha Daniel Ricciardo vagy Max Verstappen kidőlne valamiért.

F1: Világbajnok tanácsadó segíti Bottast

A 2017-re a Mercedeshez szerződött Valtteri Bottas nagyon örül neki, hogy a kétszeres világbajnok Mika Häkkinen segíti majd őt a háttérből.

Hivatalosan is megvan Magyarország legtorzabb BMW-je

Ha valaki netán van olyan elvetemült és pénzt ad érte, egy dologra kérjük: bontsa szét és alkatrészenként adjon túl rajta, mert ez ebben a formában a márka meggyalázása.

SsangYong XAVL: új szabadidőjármű Koreából

Genfben mutatja be új SUV-tanulmányát a SsangYong. Az egykori Korando szellemi utódja meglehetősen távol esett a fájától.

Élőben barátságosabb a törtszemű Skoda Octavia

Menetrend szerint érkezett a harmadik generációs Skoda Octavia időközi ráncfelvarrása, ami leginkább két, alig pár centi hosszú lemezdarab miatt igazán érdekes a szokásos új színek, digitális funkciók, vezetéssegédek mellett.

Most minden kiderül egy F1-es kormány titkairól

A Haas versenyzője, Romain Grosjean ad egy kis eligazítást a Forma-1-es kormányok titkairól.

Százszámra gyártanák az elektromos buszokat a lengyelek

2025-től évente ezer buszt gyártanának Lengyelországban. Ennek alapjait most fektethetik le a lengyelek.

Hamilton: Az új Merci olyan, mint egy hajó

Lewis Hamilton elmondta, hogy mit gondol a Mercedes 2017-es autójáról, a W08-asról.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.