Pancsolás az autóban tél előtt

Folyadékok ellenőrzése

Szerző: Rácz Tamás levél küldés 
Dátum: 2013.12.03. 11.00

Nyáron fröccs és sör, télen forralt bor és puncs. És a kocsi milyen folyadékokra vágyik, ha jön a hideg?

Itt a tél, jönnek a fagyok – érdemes felkészülni rá lélekben is és az autóval is. Aki nem barkácsolgató típus vagy csak nincs ideje otthon bütykölgetni, legjobban teszi, ha egy megbízható szervizben nézeti át az autóját – de még a legérdektelenebb technofóboknak is illik tudni, mi történik ilyenkor a kocsival. Vagy minek kellene megtörténnie. Ebben a cikkben a kocsiban lötyögő folyadékok téliesítését vesszük át.

Hűtőfolyadék
A hűtőfolyadék többnyire etilén-glikol, víz és korrózió-gátló adalékanyagok keveréke. Feladata a motor hőfeleslegének elvezetése, a hő átadása a fűtőradiátornak, hogy bent ne fázzunk, mellesleg az ő dolga a vízpumpa kenése. Bár magától nem tűnik el a hűtőfolyadékból a fagyálló év közben, a biztonság kedvéért akkor is érdemes megméretni a dermedéspontot az első fagyok érkeztével, ha viszonylag új, hibátlan autónk van. Ha pedig öregebb a kocsi és nyáron desztvízzel töltögettünk utána a csurranó-cseppenő hűtőfolyadéknak, kötelező feladat ez, mert a fagyás jóvátehetetlen károkat okozhat a motorban. Bármelyik benzinkúton megnézi nekünk a kutas egy refraktométer nevű műszerrel, hány fokig vagyunk jók – a nagyáruházakban kapható, fokoló-szerű sűrűségmérő szettet nem érdemes megvenni, teljesen megbízhatatlan.

Fagyállóból érdemes új fejlesztésűt, márkásat venni, ha hosszú távra tervezünk az autóval

Ha nyáron valamiért vízzel hígítottuk a fagyállót és koncentrátummal szeretnénk beállítani alacsonyabb dermedéspontot, vegyük figyelembe az etilén-glikol-víz keverék sajátos fizikai tulajdonságait! A fagyállóság ugyanis nem arányosan változik a koncentrációval; a tömény etilén-glikol -12,5 fokon dermed, a sima víz ugye 0-n. A legtovább a kb. 70%-os koncentrációjú etilén-glikol marad folyékony, ez -72 fokig jó. Vicces, de az 50 és a 90%-os töménységű keverék egyaránt kb. -42 fokon fagy:

Az etilén-glikol és víz keverékének dermedéspont-görbéje

Akár a motorolaj, a fagyálló is öregszik, az etilén-glikol bomlik, savas anyagok keletkeznek a folyadékban, amik eszik a fémet maguk körül. Nem csak arról kell gondoskodni, hogy a lé dermedéspontja megfelelő legyen, időnként ajánlatos le is cserélni, cseréltetni. Ha a kocsi kezelési útmutatójában megadott típusú fagyállót használjuk, akkor az ott leírtaknak megfelelő gyakorisággal, ha csak amolyan autósbolti vagy nagyáruházi anyagot, akkor 2-3 évente.

Otthon bütykölős autósok: a lecserélt fagyállót ne engedjük a földre, csatornába: bár biológiailag hamar lebomlik, lokálisan károkat okozhat az élővilágban. Veszélyes hulladéknak minősül, szervizekben, benzinkutaknál lehet leadni.

Ablakmosó
E sorok írója, amióta csak van saját autója, minden évben a bajuszkapcsoló hiábavaló húzgálásakor jön rá valamikor a tél elején, hogy megint elfelejtett valamit. Pedig az esős-havas-sós latyakban létszükséglet az egészséges ablaktörlőgumi mellett a fagyálló mosófolyadék is.

A csomagolás minősége is elárulja, mennyire hihetünk a címkének

Nyomjuk hát ki bátran a nyári maradékot, ha még az lötyög a tartályban, és töltsünk a helyére fagybiztos anyagot, ami víz, alkohol és glikol keveréke, egy kis színezékkel, illatosítóval feldobva. Hogy melyik a tuti? Valószínűleg a drága.

A legolcsóbb, nagy kiszerelésben árult folyadékoknál a többnyire -19 fokban megadott fagyáspont sem szokott meglenni a fogyasztói tesztek szerint, ráadásul ezeknek a folyadékoknak szokásos kispriccelés és törlés után vékony jéghártya formájában az ablakra fagyni, mert gyorsan elpárolognak belőlük az illékonyabb anyagok.

Üzemanyag
Manapság már nincs nagyobb kockázat a dízelautók téli reggeli indításában, mint a benzinesekében; elmúltak azok a daliás idők, mikor még házilag kellett adalékolni dermedésgátlóval a gázolajat, nehogy kiváljon belőle a paraffin és belefeszüljön a tankba, üzemanyagellátó rendszerbe. Viszont aki nem a kútról tankolja a nagy társaságok által -20, -30 fokig biztosan lötyögősen maradósra adalékolt gázolajat, hanem mondjuk egy kapitánytól veszi, nem biztos, hogy nem fog meglepődni egy -10 fok alatti reggelen. Ilyenkor nem sok mindent lehet tenni a kocsival, a legjobb, ha fűtött garázsba visszük és megvárjuk, míg átmelegszik.

Ha esetleg kannában maradt otthon egy kis gázolaj nyárról, vagy valamilyen okból annyira keveset használtuk eddig a dízel autót, hogy még november előtti gázolaj van benne, használjuk el gyorsan ezt az üzemanyagot. Az olajcégek a fagymentes időszakban nem adalékolják a gázolajat dermedés ellen.

A vízpumpa kenését is a fagyálló végzi, ezért nem célszerű nyáron sem tiszta vízzel hűteni

Fékfolyadék

Nem a télhez kötődik ugyan ez a tétel, de ha úgyis átvizsgáljuk vagy átvizsgáltatjuk az autót, a fékfolyadék utolsó cseréjének időpontjára is próbáljunk meg visszaemlékezni. Ez az anyag ugyanis idővel elvizesedhet, forráspontja lecsökken és nagy terhelés alatt (1-2 nagy fékezés a sztrádán, hosszú lejtő) felforrhat, vagyis gázneművé válhat, ami a fékhatás azonnali és drasztikus visszaesését okozza.

2-3 évente illik lecserélni a fékfolyadékot – ha már amúgy is ideje lenne, a téli felkészítés apropóján végeztessük el ezt a munkát is, vagy pumpáljuk ki otthon a felhígult anyagot.

Szavazás

Felkészültek az autód nedvei a télre?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

Kommentek

8000 kilométer kevesebb mint 4 nap alatt

A Goodyear az új abroncsa bevezetését azzal ünnepeli, hogy próbára teszi a gumikat Rainer Zietlow világrekord kísérlete során. A pilóta és csapata azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a 8000 kilométeres, Dakartól Moszkváig tartó távot kevesebb mint 4 nap alatt teszi meg.

Jeep Yuntu: rejtélyes jövőkép

A közeljövő kínai Jeep modelleinek formai és technológiai koncepcióját vázolja az a hétszemélyes tanulmányautó, amelyről szinte semmit nem árultak el.

Dühös tulajdonosok perelik a Teslát

Csoportos keresetet adtak be a Tesla ellen a cég kaliforniai ügyfelei. Állításuk szerint életveszélyes kísérletbe kényszerítette  őket a cég az Autpilot szoftver idő előtti aktiválásával.

Nem tetszik a KRESZ-tábla? Beperelheted a kihelyezőjét

Jövőre jogi lehetőség nyílik az autósok, gyalogosok, vagy bárki számára, hogy levetethessék a nekik valamilyen okból nem tetsző KRESZ-táblákat.

Közösen állnak ki a Visegrádi Négyek a protekcionizmussal szemben

Közös álláspontot fogadtak el a Unió piacán kialakult versenykorlátozó intézkedésekkel szemben a Visegrádi Négyek fuvarozó vállalkozásait tömörítő érdekképviseletek. 

F1: A McLarennek és a Williamsnek drukkol Hamilton

A háromszoros világbajnok Mercedes-pilóta, Lewis Hamilton reméli, hogy a két patinás brit csapat lehet még ellenfél számára a világbajnoki küzdelemben.

Kemény balesetet mesél el egy magyar kamionos, videóra vette az egészet

A magyar sofőr előtt kalapot emelünk, azonnal megállt és kiszállt segíteni. Az egészet rögzítette a fedélzeti kamera.

Egy kiscica miatt zárták le az ország legfontosabb útját

Elárvult kölyökmacska nyávogott egy nyolcsávos szupersztráda elválasztó sávján Abu-Dzabiban. A tűzoltóság nem teketóriázott, irdatlan torlódás árán megmentették az állatot.

Na így töltenek elektromos autót a kazincbarcikai lakótelepen

Örök kérdés a villanyautókkal kapcsolatban, hogy mi lesz a lakótelepen élőkkel, akik otthon szeretnének tölteni, és nincs a közelben töltőoszlop? Ma az egyetlen megoldás, amire gondolhatnak, az egy jó hosszú, ablakon kilógatott vezeték.

Ez a videó a bizonyíték, hogy Pesten sokan birkamód közlekednek

Krisztián nem bírta cérnával, de nem csodálkozunk, hiszen pár perc alatt több olyan helyzettel is találkozott Budapesten, ami balesettel is végződhetett volna, ha nem figyel.

Csillag született

A DB9 fénye alaposan megkopott. Az Aston Martin 2004 óta próbálta feléleszteni különböző átdolgozásokkal a modell egykori csillogását – sikertelenül. De most változik a helyzet! A vadonatúj DB11 megérkezett és úgy ragyog, mint még soha. Nem fogja vissza magát, motorja V12-es és biturbó.

Titkos magánéletéről beszélt Vettel

Privát életét is érintő interjút adott a Forma-1 négyszeres világbajnoka. Szóba került az otthona, félelme, bosszúsága, vágyai.

F1: Nem Brawn rúgatta ki Ecclestone-t

A Forma-1 sportszakmai irányítója, Ross Brawn cáfolta, hogy ő kérte volna Bernie Ecclestone eltávolítását ugyanakkor nem tagadja, hogy elég nehéz lett volna a közös munka.

Hazatért végre az utolsó Ikarus

Tizenöt évig szolgált külföldön a magyar ritkaság, de most már végleg itthon marad.

Szexi tánc okozott tragédiát

Meggondolatlan kamaszlány szexinek tartott táncba kezdett a közlekedő autók mellett, meg is lett az eredménye.

Üzemanyagcellás kamiont tesztel a Toyota

A Los Angeles-i kikötő és környéke extrém teherforgalmát kívánja környezetbarátabb mederbe terelni a Toyota.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.