Autós tippek a sötét téli napokra

Látni és látszani! Ez a legfontosabb!

Szerző: Kovács Miklós levél küldés 
Dátum: 2013.12.03. 11.00

Ahhoz, hogy a kavargó hópelyhek között, koromsötétben észrevegyenek minket közlekedő társaink, és mi is tudjuk, merre halad alattunk az út, a téli szezon beköszöntével ellenőriznünk kell fényszóróink állapotát.

A cudar időjárás mellett a téli hónapok igazi átka a napfény hiánya. Januárban, átlagosan mindössze 57 órán át látjuk meleget adó csillagunkat, míg júliusban ez az érték 296 óra! Ezért nyilvánvaló, hogy autónk téli felkészítésénél a “Látni és látszani” elv szem előtt tartása kiemelt fontosságú.

Fényszórók

Ahhoz, hogy a kavargó hópelyhek között, koromsötétben észrevegyenek minket közlekedő társaink, és mi is tudjuk, merre halad alattunk az út, a téli szezon beköszöntével ellenőriznünk kell fényszóróink állapotát.

A tél közeledtével kiemelten fontos a látás és a láthatóság kérdése, ugyanis jelentősen romlanak a látási viszonyok és hosszabb a sötétedés utáni időszak is

A korral sokat változtak az autók orrán és farán kötelezően ülő fényszórók. Nőtt a fényerő, a hagyományos izzókat felváltó halogén, Xenon világítóberendezések már sokkal nagyobb területet világítanak be, ugyanakkor az összetett lámpatesteket tartalmazó műanyag burák hátránya, hogy érzékenyebbek a sérülésre, hajlamosak a karcolódásra.

A bemattult, opálos fényáteresztő felület nagyban rontja a világítóberendezés hatékonyságát, de szerencsére már több szerviz felfedezte a költségtakarékos felújításban rejlő üzleti lehetőséget, így könnyedén orvosolhatjuk a problémát, lámpánként körülbelül 2-3 ezer forintos áron. Nemcsak jobban fogunk látni, de az autó is újszerűbbnek tűnik majd az újra csillogó burájú lámpákkal.

Még komolyabb problémát jelent a téli utakon fényszórókra kerülő kosz. A por, latyak, hókása leplénél semmi sem csökkenti nagyobb mértékben lámpáink hatékonyságát. Ha autónk nincs felszerelve automata fényszórómosóval, fordítsunk figyelmet a lámpatestek gyakori tisztítására, pár perces törölgetés komoly előrelépést jelent a téli balesetek megelőzésében. Hosszabb utazás során érdemes megállni is megtisztítani a lámpákat.

Üdvös dolog, ha mi tisztán látunk mindent magunk előtt, de ezzel együtt nem szerencsés, ha a többi közlekedő csak ragyogó fénygömböt lát autónk helyén. Ezért vezetés közben mindig ügyeljünk, hogy csak lakott területen kívül, indokolt esetben használjuk a távolsági fényt, akkor, ha sem az előttünk haladót, sem a szemben jövő autóst nem vakítjuk el. A ködlámpával és a ködzárófénnyel is bánjuk csínján, csak valóban szükség esetén használjuk. 

Ha már előttünk fényes az út, komoly lépést tettünk a biztonságos autózás felé, viszont közlekedőtársainkat sem érdemes elvakítani, ezért ügyeljünk a fényszórómagasság helyes beállítására

Ha mindenki ránk villog, és pár kilométer múlva sem látunk bokorban bújva sebességet mérő rendőrt, akkor valószínűleg a fényszórómagasság beállításával lehet gond. Ez több fronton is problémát okozhat: ha csak 1 fokkal is feljebb hord a kelleténél, a szembe jövő gépkocsik vezetőit 20-szor jobban vakítja, ha 1 fokkal az aszfalt irányába tér el az érték, akkor a világítás hatékonysága 20-ad részére csökken, ami 30 méteres látáscsökkenést jelent.

A fénykéve magasságát a húsz évnél fiatalabb autók esetén többnyire motorosan szabályozhatjuk, a műszerfal bal alsó szegletében található kapcsolóval. Izzócsere, vagy az egész lámpatest cseréje után lehet, hogy ez a megoldás már nem hoz kielégítő eredményt. Ebben az esetben egy átlagos felszereltségű műhelyben műszerrel pár perc alatt – néhány ezer forintért – be tudják állítani a helyes értéket.

Szélvédő kívül-belül

Ha minket látnak annál csak az jobb, ha mi sem vakondként közlekedünk. Az autók téli üzemkezdete előtt ezért különösen ajánlott az ablaktörlők ellenőrzése. A csíkozó, nem teljes felületet törlő ablaktörlő gumik rizikófaktora egyértelmű, a hiba nem csak bosszantó, hanem kifejezetten balesetveszélyes. A kopott ablaktörlő lapátok cseréje nem mér halálos csapást a pénztárcánkra, pár ezer forintból megúszható a művelet, ha szükség van rá, mindenképp szerezzünk be egy párat.

A szélvédő tisztán tartásá triviális tanács, de reggelente sietve sokan csak lőrésnyi sávot takarítanak le, pedig nem árt 2-3 percet rászánni a műveletre.

A kilátással eső nélkül is meggyűlhet a bajunk, a szélvédő belső oldalának párásodását megfelelően működő szellőzőrendszerrel, párátlanító spray és törlőkendő kéznél tartásával előzhetjük meg. Sajna télen még a napsütés sem jelent túl nagy örömöt, legalábbis vezetői szemmel. A fény ebben az időszakban éles szögben érkezik, ráadásul a havas táj felerősíti a hatását, így szemünk a megszokott kép helyett fájdalmas fehérben úszó képet állít elő. Ezt a vakító hatást vezetésre alkalmas napszemüveggel enyhíthetjük.

Ha autónkat hó vagy jég borítja, mindenképpen tisztítsuk meg indulás előtt az üvegfelületeket. Nem csak egy foltot tegyünk szabaddá a vezetőülés előtt, de az összes ablakot, ha egy jobbról érkező buszt nem látunk épp olyan veszélyes, mintha a parkolóban az autó mögött haladó gyalogost.

Tiszta szélvédőn keresztül is lehet homályos a kép, de ebben az esetben hiába használjuk a törlőkendőt, a hiba valószínűleg a saját készülékünkben, a szemünkben keresendő. Az optikus felkeresése nem lehet évszakfüggő, ha látásromlást észlelünk, ne várjunk, tegyük meg a megfelelő lépéseket!

A rendőrség is rajta van az ügyön

2012-ben indult útjára a Látni és látszani nevet viselő országos baleset-megelőzési kampány. Az akció idén is folytatódik, 2013. november 7. és december 15. között számíthatnak a közlekedők fokozott országos közúti ellenőrzésre. Ezek során teljes körűen vizsgálják a személy-, illetve haszongépjárművek és motorkerékpárok világítását, láthatóságát.

A tavaly sikeresen elindult Látni és látszani kampány idén is folytatódik, amely során az ORFK és az OBB ingyenes szerviz akciókkal, és közúti ellenőrzésekkel segítik elő a biztonságosabb téli közlekedést

A kezdeményezés célja a figyelem felkeltése, és a viszonylag kicsi, de nagy bajt okozó hibák kiszűrése, javítása, ezáltal pedig a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek okozta károk csökkentése.  Éppen ezért az október 1-jétől december 15-ig tartó időszak során lehetőség nyílik a kampányba bevont szakszervizekben térítésmentesen átvizsgáltatni a gépjárművet.


A Látni és látszani akció alatt azonban nemcsak a jármű láthatósága ellenőriztethető a szakszervizekben, hanem a járművezetők látását is ingyenesen vizsgálják meg azok az optikusok, akik csatlakoztak a kezdeményezéshez. A szervizek, optikusok listája a latnieslatszani.hu weboldalon érhető el, de mivel ez egy haladó szellemű kezdeményezés, Facebook oldalon is követhetjük a legfontosabb híreket.

Kommentek

 • hova

  Mindegyik “téli” cikket-ezt is-elolvastam és nagyon jók, lényegre törőek,fontos dolgokat közölnek velünk. A magas fényszóró azonban lassan általános jelenség,azt vélem,hogy szándékosan ílyen 10 autóból 8-nál.Még nyár közepán szóltam a volvós ismerősömnek,hogy elképesztően magas a tompítottja,válasz:ha nem tetszik,maradj le,gyere mögöttem!!?? Na ugye, ez is egy magatartási forma. A tisztességes ember rendesen karban tartja az autóját-amiket itt olvastam-a tisztességtelen meg lyukon át vezet. Jó utat mindenkinek, vigyázzatok magatokra és másokra is!

 • imi001

  Mindennel egyetértek csak a ködlámpa használatával nem illetve az első ködlámpa használatával Engem például soha nem zavart ha valaki velem szemben ködlámpával közlekedett Már csak azért sem mert logikusan az első ködlámpák alul vannak elhelyezve és szigorúan az autó előtt párméterre az utat világítják meg Szóval egy jól beállított első ködlámpa semmivel sem zavaróbb mint a sima tompított fény Sőt jobban megvilágítja az autó előtti közvetlen teret Viszont a hátsó ködlámpa az nagyon zavaró tud lenni ha rajta felejtik

 • CoIie

  A hátsó ködlámpát cask annyira kell megközelíteni ködben, hogy ne legyen zavaró, vagy használni kell a napellenzőt, hisz pont ugyanúgy jó ködlámpa ellen, mint a nap ellen! ;)

 • imi001

  Majdnem mondtam valami de nem akarlak megsérteni :) Csak megkérdezném szerinted a nap illetve a ködlámpa egyforma magasságban világít ? Vagy ezt csak viccnek szántad mert annak jó

 • CoIie

  Természetesen nem vicc, hiszen működik! Mindkettő; a lemaradás is, és a napellenző is!

  Viszont ami vicc; a ködzárófénnyel együtt bekapcsolhatna egy ködgép is, így minden körülmények között lenne létjogosultsága a bekapcsolva ‘felejtett’ ködlámpának! ;)

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

Soha nem látott új rendszer jöhet az autókba

A Continental egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely felismeri a különböző útviszonyokat.

16 ezer kilométeres túrára indul a Nissan Leaf

Egy e-mobilitási szervezet benevezett egy Nissan Leafet a barátságos, de kíméletlen Mongol-ralira. 16 ezer kilométert kell megtennie a villanyautónak.

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

F1: Már jövőre jöhet a New Jersey-i futam?

Felpörögtek az események az USA-ban, három helyszínen is folyik a Forma-1-es futam előkészítése.

Egészen félelmetes, ahogy elalszik a volán mögött a kamionos

Végig azt várod majd, hogy melyik autós lesz a szerencsétlen áldozata az elbóbiskoló kamionosnak.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.