Hogyan vezessünk hóesésben?

Tippek az elinduláshoz és úton maradáshoz

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.11.22. 16.00

A meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján. Most már tényleg komolyan kell venni a téli felkészülést.

A meteorológiai előrejelzések alapján hétfőtől akár hózáporok is előfordulhatnak az ország több pontján. A Magyar Közút már november 10. óta téli üzemmódban dolgozik, ami azt jelenti, hogy 0-24 órában, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak a szakemberek, hogy szükség esetén azonnal tudjanak reagálni.

Összesen négy fokozat van a téli üzemeltetési időszakban, most még I-es, vasárnaptól több megyében azonban már II-es készültségi fokozat lép életbe. A Magyar Közút néhány vezetési tippet is adott az autósoknak.

– A legfontosabb, hogy amint a hőmérséklet tartósan +7 Celsius-fok alá süllyed, téli abroncsot használjunk. A nyári abroncsok ennél hidegebb időben nem biztosítanak megfelelő tapadást. Melyik téli gumit érdemes megvenni? Tesztösszefoglalónkat megtalálja erre a linkre kattintva.

– Indulás előtt ajánlatos a várható időjárási viszonyokról, esetleges útakadályokról tájékozódni.

– Töltse fel ablakmosó tartályát téli folyadékkal és ellenőrizze, hogy megfelelő állapotban vannak-e az ablaktörlő lapátok!

– Érdemes lehet hóláncot is beszerezni, különösen akkor, ha hosszabb kirándulásra vagy hegyi utakra indul. A felszerelést ajánlatos előre begyakorolni.

– Csak tele üzemanyagtartállyal induljon útnak, sőt célszerű a csomagtartóban jól rögzítve elhelyezni egy plusz üzemanyaggal teli kannát. Így egy esetleges elakadás esetén sem okozhat gondot, ha a fűtés miatt járatni kell a motort.

– Tartsa be a látni és látszani elvet! Fontos, hogy indulás előtt alaposan takarítsa le a szélvédőket. Ellenőrizze a gépjármű világítását, valamint az akkumulátor állapotát is.

– Ha bajba kerülne vagy máson kellene segítenie, jól jöhet a vontatókötél, de akár az indítókábel is, így nem árt, ha ezek is helyet kapnak a csomagtartóban.

– Érdemes jégkaparót és jégoldó sprayt is az autóban tartani, ahogyan jól jöhet elakadáskor egy hóeltakarításra alkalmas lapát vagy egy kefe is.

– Réteges, meleg öltözetben ajánlott útra kelni, és lehetőleg takarók is legyenek az autóban. Egy hosszú út, esetleg elakadás során jól jöhet némi meleg tea vagy más innivaló, valamint némi harapnivaló is.

– Ha síkosabb útszakaszra érkezik, lassítson és kerülje a hirtelen kormánymozdulatokat és a fékezést!

– Növeljük a megszokott követési távolságot: normál esetben az előttünk haladó jármű után 2 másodperccel kellene ugyanahhoz az útfelfestéshez érnünk, csúszós útfelület esetén azonban ezt nyugodtan megduplázhatjuk.

– A hideg, csapdákos időben különösen figyeljünk a gyalogosokra. A hideg idő és a csúszós út elterelheti a figyelmüket a közlekedésről, óvatlanul az útra léphetnek.

– Az autópályán hagyja szabadon a leállósávot, a mentési útvonalat! Amennyiben a leállósávon ragadt, azonnal értesítse a hatóságokat!

– Végül ne felejtse el feltölteni a mobiltelefonját, nehogy akkor merüljön le, amikor éppen a legnagyobb szükség lenne rá.

Mit tegyen, ha az autó orra kicsúszik, netalán a hátulja kifarol? Részletes vezetéstechnikai tanácsainkért kattintson erre a linkre!

(Forrás: Magyar Közút)

Kommentek

  • istvan66

    Nem vagyok meggyőződve a téli gumiról, csak együttműködök a törvénnyel. Vajon Newton mit szólna a téli gumihoz? Hólánc sem mindig oké, de segíthet egyes fajtája. Különös, hogy én tartok alkalmatosságot, hogy segíthessek. Ezt az ötletet érdemes azért értelmezni: azért tartok, hogy segíthessenek nekem. Ki mennyire fogadja el a jótanácsot, a buxa vastagsága és az autó márkája határozza meg. A család autóin vonó rudat tartunk. Kissé kukacoskodás az egész, legalább mi autósok tartsunk össze: ha nem sikerült fellökni a gyalogost, lökje fel valaki más_Hi…

Rekordévet zárt a Mercedes Magyarországon

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. tavaly közel 190 ezer gépkocsit gyártott Kecskeméten, 3,8 százalékkal többet, mint 2015-ben.

Pars Krisztián autóját csúnyán összetörte a szerelője, nem lennénk a helyében

A sofőr és feltételezett utasa elszaladt a helyszínről. Mint kiderült, az autó az ismert sportolóé, Pars Krisztiáné, aki javítás miatt hagyta autóját a szerelőnél.

Új gumikat kaptak a koraszülöttmentők

Hét mentőautóra szerelték fel azokat a nyári gumikat, amelyeket az Abroncs Kereskedőház adományozott a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány számára.

Ismét csökken az üzemanyagok ára

A szerdai árcsökkentés után pénteken folytatódik az áresés a hazai benzinkutakon.

F1: Az Orosz Nagydíj legütősebb balesetei – videó

A Forma-1-es Orosz Nagydíjat csak 2014 óta rendezik, de a szocsi helyszín három év alatt is produkált jó néhány húzós esetet.

Nem akárhogy loptak szét egy magyar Ladát

Nem lopták el az autót, csak a számukra értékesebb alkatrészeket nyúlták le az épített Ladából. Segíts te is, hogy előkerüljön a tettes!

Át akar verni a benzinkutas?

Tankolás után többet mutatott az oszlop kijelzője, mint amennyi az autó tartályának a mérete. Olvasónk nem hagyta magát, panaszos levelet írt a MOL-nak. Érdekes választ kapott.

Azért még az Ikarus az úr

Megannyi vadonatúj, luxus és kevésbé luxus kivitelű buszok között még mindig egy Ikarus a sztár. A zsámbéki Busexpón jártunk.

F1: Te jó ég, hát ezért olyan rossz a Honda-motor!

Így már minden világos, de ezzel a mindent megmagyarázó rajzzal hamarabb is elő lehetett volna állni!

Eszement adóra kényszerítenék a Forma-1-et

Az indiai legfelső bíróság úgy döntött, hogy a Forma-1-nek adót kell fizetnie a 2011-2013-ig rendezett három helyi futam után.

Vettel: A Ferrari tavaly alapozta meg az idei sikert

Sebastian Vettel szerint a Ferrari számára győzelem nélkül véget ért 2016-os idény alapozta meg az idei feltámadást.

Ez most a legjobb Suzuki!

Jó vezetni, alig eszik, igényes és komfortos belül, szép kívül. Ez most a legjobb Suzuki – pontosabban ez lehet, ha az ára is van olyan jó, mint a kocsi maga. De vajon van-e?

Vajon hány garázsban pihen még ilyen makulátlan veterán, mint ez a Volga?

A Volga M21-esből komoly mennyiséget, 639 000 darabot gyártottak, így nem meglepő, hogy a kitartó kutatók még mindig találnak egy-egy megkímélt példányt.

Zsír új BMW E30 M3-ast valaki?

Egészen hihetetlen, ahogy időről-időre előbukkannak olyan autók, amik évtizedeket töltöttek egy garázsban, miután megvásárolták őket.

F1: Brazília elvesztésével riogat Ecclestone

A Brazil Nagydíj szerződéshosszabbítási tárgyalásainak lebonyolításával megbízott Bernie Ecclestone nem túl bizakodó az interlagosi futam jövőjét illetően.

F1: Szocsitól mamuszban versenyez Vettel

Az Orosz Nagydíjtól Sebastian Vettel cipő helyett versenymamuszban ül a Ferrariba.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.