Megvan az engedély az M0-s új szakaszára

Giga összegért bővülhet az autóút

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.11.21. 11.00

2018 és 2020 között épülhet meg az M0-s körgyűrű új, északnyugati szakasza a 10-és 11-es számú utak között. Völgyhíd és 5,2 kilométeren alagút is épülne.

A Népszabadság szerint a gyorsforgalmi út új nyomvonaláról már csütörtökön kormányrendelet jelenik meg. A lap úgy tudja, az új útszakasz megépítéséhez már megvan a jogerős környezetvédelmi engedély.

Az új szakasz megépítésének már az ütemterve is kész, 2014 első negyedévében meghirdethetik a közbeszerzési eljárást az autóút engedélyezési terveinek elkészítésére. A tervek 2015 őszére készülhetnek el, és 2016 tavaszára születhet meg a jogerős építési engedély.

A 250 milliárd forintos gyilkos

A főváros körüli gyorsforgalmi út gondolatát először dr. Vásárhelyi Boldizsár, a budapesti Műegyetem egykori professzora fogalmazta meg, ő vázolta fel az általa javasolt nyomvonalat ? Budapesttől a mainál kissé távolabb vezetve ?, a magyar automobil utak hálózatáról 1942-ben megjelent munkájában.

Még bő 70 évvel később, azaz ma is csak találgatjuk, hogy mikor lesz a körgyűrűnek nevezett valami tényleg kör. Zárt egész. Az M0-s történetével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

A Megyeri hidat és a 10-es főutat összekötő szakasz 8041 méter hosszú lesz. A 11-es főút után egy viadukton halad majd át a szentendrei HÉV vonala és a mellette haladó 1115-ös számú út felett. Ezután a sztráda bebújik a föld alá, első alagútja két kilométer hosszú lesz, az Ezüsthegy alatt halad, és a Budakalászi útnál ér véget. Ezután egy újabb, 3,2 kilométeres alagút következik, majd a Köves-bércnél bukkan ki a föld alól, és itt éri el a 10-es főutat.

Szavazás

Mikor lesz már teljes az M0-s?

Kérjük várjon ... Kérjük várjon ...

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a 10-es út bekapcsolásával a körgyűrű minden, a fővárosba vezető főutat gyorsforgalmi úttal kötne össze. A fejlesztéssel Óbuda és lényegében a teljes budai oldal mentesülne a fővárost az Almásfüzitő – Esztergom – Dorog – Pilisvörösvár vonalról érő jelentős forgalomterhelés alól.
 
A szakasz elkészültének egyik akadálya a megfelelő nyomvonal kijelölése volt. A jogerős környezetvédelmi engedély szerint a 8 kilométeres autóút több mint fele a felszín alatt vezetne. Így megoldható, hogy a beruházás ne érintsen lakott területeket, ne igényeljen a természeti kincsek állapotát és a kilátást rontó felszíni műtárgyakat, és ne zárja el a fővárost a Pilisből érkező friss levegőtől a légszennyezettség növekedését okozva. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleménye szerint a szükségszerű megoldás miatt a beruházás megvalósítása akár százmilliárd forintos nagyságrendű költséggel is járhat. Sajtó információk szerint jelenleg hazánkban nagyságrendileg 2-3 milliárd forintért épül meg egy kilométer autópálya, hagyományos körülmények között, úgy tűnik ennek tízszerese is lehet az M0 új szakaszának km-ára.

Ha a beruházás el is készül, az 1-es és 10-es út közötti szakasz megvalósítása további éveket vehet igénybe, akkor válhat teljessé a körgyűrű. Ha teljes lesz a kör, akkor a jelenlegi 83 kilométeres szakasz nagyjából 128 kilométerre bővül.

Szakaszai

Az M0-s 4 fő szektorra osztható:

    M0 déli szektor: az 1-es főút és M5-ös autópálya között,
    M0 keleti szektor: az M5 és M3 autópályák között,
    M0 északi szektor: az M3-as autópálya és a 10-es főút között,
    M0 nyugati szektor: a 10-es főút és az 1-es főút között.

A kilométer-számozás az 1-es főúttól indul az M1-es autópálya felé.

Kommentek

 • szaboata

  És mikor lesz meg az engedély az M9 teljes hosszára? közel nem kerülne annyiba,de sokszor többet nyerne vele az ország.Persze,nem Budapest,hanem Magyarország.Annak is a déli része konkrétan kb 4 millió ember.
  És kiderülne,hogyha el lehetne menni pl nyugati határszéltől,a délnyugati határszéltől Szegedig,akkor a kamion tranzitforgalom sem terhelné az M0-t,tehát az eddigi aranyáron mért háromsávosítás kidobott pénz volt.Pluszba,beindulna a gazdaság is az országba.Nagykanizsa-Pécs-Szeged-Debrecen útvonal,tranzit meg a vonzás.
  Aki itt lakik,tudja miről beszélek.
  De akkor miért fizetünk itt is ugyanannyi adót?

 • szaboata

  Most olvastam a TC-on,talán itt is foglalkoztok majd a Tarlós-Vitézy féle polémiával,ami végülis a Budapesti kaotikus közlekedésről szól.
  A hibás koncepció,miszerint mindent Budapest visz,és onnan nézve fejlesztenek, kezd beérni.Illetve beérett.Az ország halódik, a főváros kínlódik,és folyik a tüneti kezelés a fővárosban,mostmár a marakodás is,mert egyszer minden folyamat tetőzik:a víz felforr, a pohárból egyszer csak kifolyik,Pest bedugul.
  Ideje lenne észhez térni,egyébként érdemes lenne meggondolni a leválást Magyarországról Budapestnek.

 • husky

  Van egy régi nagy sláger: “In the year 2525” Reméljük hamarább meg lesz. A köcsög 4-es mteró árából és ugyanennyi idő alatt már elkészülhetett volna az M4-es autópálya Budapest és Záhony között. A Trans-Canadian highway autóút/autópálya Új-Skóciától Alaszkába vezet, 7824 kimlométer hosszan. 12 év alatt készült el, 24 cég építette, szakaszonként. Mindenki azt a részt építette, amelyik hozzá közel esett.

Negyedmillió Toyotából folyik az olaj

Az Egyesült Államokban 228 ezer Toyota Tacoma pickupot hívnak vissza, mert szivárog  a differenciálművükből az olaj.

Halálos baleset a veteránautó-versenyen

Egy pilóta meghalt, utasa pedig életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor veterán Jaguarjuk fának ütközött egy amerikai túraralin.

Eladja a Ducatit az Audi?

A hírek szerint a Volkswagen-csoport megkezdte az olasz sportmotor-márka eladásának előkészítését. A Ducati Ferdinand Piëch szíve csücske volt.

Kémfelvételen a Škoda Yeti utódja

Karoq néven érkezik egy hónap múlva a második generációs kompakt Škoda SUV. Csehországban lefilmezték egy prototípusát.

A GM legjobb vicce: kabrió kisteher Corvette-motorral

A Totálisan Értelmetlen Autó, 300-as végsebességgel, platóval és nyitható keménytetővel. Nem tudom, mire, de nagyon jó!

Mit ér a Lada, ha nem segíti nosztalgia?

Sokak szerint a Lada eddig fogadtatása a Kádár-kor iránt egyesekben élő nosztalgiából fakad. A Vesta azonban egy új korszak autója, amit olyan embereknek mutattunk meg, akiknek ez pont olyan modern kori autó, mint az összes többi.

Kipakol egy kamionsofőr, ezért hagyja ott a pályát

Egy férfi nemrég azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmondja miért hagyja abba a kamionvezetést. A hatóságok utaznak a teherautókra, az autósok pedig szidják a kamionsofőröket.

F1: Megmutatjuk Vettel kedvenc zenéit

Szokatlan playlisteket állítottak össze Sebastian Vettelel kapcsolatban, de a rádiós beszólásai alapján telitalálat a két lista.

F1: Torpedóval a fején indul az orosz pilóta

A hazai versenyére érdekes sisakfestést választott a Toro Rosso versenyzője, Danyiil Kvjat. A Vettel-balesettel viccel az orosz pilóta, torpedóval a fején versenyez majd.

Lengén öltözött hölgyek olasz autókra gerjednek

Az életet igenlő szenvedély, a nagy kanállal habzsolt élvezet minden valamire való olasz autóban megbújik, és az alábbi képek alapján nagyon úgy tűnik, hogy a hölgyek tisztában vannak ezzel a ténnyel. Hiába, egy Ferrari V8-as hörgése többet mond ezer szerelmes szónál.

Ezért változott a lámpaprogram a Nagykörúton

A Budapest Közút szerint a nagykörúti lámpaprogram módosítása a közlekedők érdekében történik, aminek a tömegközlekedéssel és a közúti közlekedéssel közlekedők is kedvezményezettjei lehetnek.

F1: Megosztottak a pilóták az új fejvédőről

A héten eldőlt, hogy a glóriának nevezett fejvédő rendszer végleg süllyesztőbe kerül, helyette a pajzs névre keresztelt eszközzel kezdenek kísérletezni.

Franciaországban magára hagytak egy Lada-kereskedést, tele autókkal

Úgy tűnik, Franciaországban tényleg a kutyának sem kellett a Lada, egy komplett kereskedés áll évek óta elhagyottan, autókkal együtt.

TOP10: Halott márkák örökéletű szépségei

Biztos lehet benne mindenki, nem az ő szépségükön múlt gyártójuk megszűnése. Halott autómárkák egykori csodálatos alkotásaiból következik szubjektív válogatás.

F1: Meglepő dolgot mondtak a Mercedes-motorról

Sergio Perez, a Force India pilótája szerint a Mercedes motorelőnye eltűnt, csak a Hondát előzik biztosan a németek.

F1: Egyéves problémát oldhat meg a Haas

A fékekkel a tavalyi bemutatkozás óta küszködő Haas-csapat az Orosz Nagydíjnak új beszállító termékével vág neki.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.