Célba vették a zsarukat

Egyedi futóművet kapnak a Volvo rendőrautói

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.11.13. 10.00

Új lendülettel szeretne a mostaninál jelentősebb szeletet kihasítani magának a világ rendőrautó-piacából a Volvo. Ehhez vadonatúj műszaki tartalmat és termékfilozófiát fejlesztett ki.

Megkétszerezné rendőrségi megrendeléseit a Volvo, és ennek érdekében a jelenlegi megközelítés helyett egy merőben újszerű, költséghatékony rendszert dolgoztak ki. 


Miközben pillanatnyilag évente 5-600 darab, teljesen felszerelt járőrkocsit értékesítenek, elsősorban belföldi piacukon, az új tervek szerint hamarosan felveszik palettájukra a speciális tulajdonságokkal bíró, ám rendőrségi berendezéseket egyáltalán nem tartalmazó “járóképes alvázat”, amiből minden rendőrség azt épít ki, amit szeretne. 
Ennek az új modellnek a lényege az a különleges, megerősített futómű, amelyet a bűnüldöző szervekkel folytatott együttműködés és párbeszéd nyomán fejlesztettek ki. 
A finom részletek nem publikusak, csak annyit árultak el, hogy lecserélték a stabilizátorokat, a lengéscsillapítókat és a rugókat, majd az egész csomagot a szokásos kíméletlen teszteknek vetették alá: hidegben és melegben, alacsony és nagy tapadású felületeken nyúzták az autókat. 
Mindez önmagában nem számít említésre méltónak, csakhogy itt rendkívül csekély darabszámokról van szó, a fejlesztés fajlagos költsége tehát igen magas. 
Sovány vigasz a pénzügyi osztály számára, hogy az új felfüggesztés révén a termékfelelősök akár évi 1200 darab autó értékesítését is el tudják képzelni – nem csak Svédországban, de tengerentúli piacokon is. 
A svéd rendőrség a közelmúltban felmérte gépjárműállományát (talán csak nem a Volvo sugalmazására?); ennek során az összkerekes, dízelmotoros XC70 a “bevetéses vezethetőség” terén maximális, összességében 90 százalékos eredményt ért el. 
Továbbra is megmaradnak persze a kínálatban a teljesen felszerelt rendőrautók; ezek civil autóként kezdik pályafutásukat, majd egy félreeső műhelyben 45 órányi beavatkozás során nyerik el rendfenntartó, bűnüldöző képességeiket. Az új futóművel szerelt modellek gyártása november végén kezdődik meg, az első hatósági ügyfelek januárban kapják meg autójukat.

Kommentek

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

Teniszpályára skiccelték fel a luxuskombit

Wimbledon makulátlan gyepébe nem vandálok, hanem maguk a pályagondozók rajzolták bele a Jaguar XF Sportbrake prémium kombi körvonalait.

A Toyota felszámolja a közlekedési dugókat

Sikerrel zárult a Toyota Mobilitási Alapítvány (TMF) thaiföldi projektje, amelynek elsődleges célja a hatmilliós Bangkok utcáin gyakran tapasztalható közlekedési dugók enyhítése volt.

Na, hány km új autópálya épül 100 milliárdból?

Az M4 Berettyóújfalu és Nagykereki közti szakaszának első üzeméhez hasonlóan a másodikat is a Duna Aszfalt és a Hódút építheti meg, ezúttal az A-Híd Zrt.-vel együtt.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

F1: Szocsiban talán már célba ér Alonso

A Honda a hétvégén következő Orosz Nagydíjra megbízhatósági javításokat visz, a múlt heti teszt után bizakodnak a McLarennél.

Felhők közé emel a magyar Trabant motor, és ez nem vicc

Magyarországon az épülő szocializmus találkozása a repülési vággyal érdekes szerkezeteket szült, a felhők közé vágyóknak köszönhetünk egy különleges Trabant motort, ami képes volt embereket égbe emelni.

Három lány egészen intim viszonyba került az új Suzukival

Az új Suzuki Ignist főleg a fiataloknak szánja a japán gyártó, közülük is a női vásárlókat fogták leginkább célkeresztbe. Nekünk sem kellett több: megkértünk három fiatal hölgyet, hogy szedjék ízekre az Ignist.

F1: Mégsem nyúlnak a DRS-zónákhoz

Bár az előzések száma jelentősen csökkent a Forma-1-ben 2016-hoz képest, a Nemzetközi Automobil Szövetség úgy döntött, nem módosít a DRS-zónákon.

Kereszteződésben ennél zseniálisabb dolgot még nem láttunk

Nem tudsz kihajtani a keresztező forgalom miatt, és senki nem enged ki? Van egy megoldás!

F1: Napokon belül bejelenthetik a Sauber-Hondát

Ahogy közeleg a határidő, egyre erősebbek a Saubert a Hondával összekapcsoló hírek. Jövőre már két csapatnak szállíthat a japán gyártó.

Fontos változásokra készülhetnek az autósok

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

SMS-ben rúgta ki munkásait az államosított gyár

Miután a General Motors venezuelai üzemére rátette a kezét a helyi kormány, a cég írásos üzenetben közölte alkalmazottaival: átutalták a végkielégítésüket, vehetik a kalapjukat.

Nagy a baj Szeged és Hódmezővásárhely között

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szerint ellehetetlenülni látszik a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamosvasúti rendszer, a tram-train.

Sosem látott fotókon az oroszok új tankja

Nézz be az orszok legújabb tankjának fülkéjébe, ezeket a fotókat még nem sokan látták, néhány napja kerültek fel a netre.

Százezerszer büntették meg az autósokat

Közel kétmilliárd forintot kellett fizetniük tavaly az autósoknak a fővárosi közterület-felügyelők intézkedései után. Olyan 70 ezer helyszíni bírságot róttak ki rájuk, bő 36 ezer alkalommal szereltek fel kerékbilincset, és közel 4600 autó elszállítását kezdeményezték.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.