Jogtalanul büntetik a külföldi rendszámosokat

Az ötlet jó, a megvalósítás nem

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.11.11. 15.05

Az Európai Bíróság szerint nem elvárható, hogy valaki a helyszínen, azonnal igazolja, hogy jogszerűen használja a külföldi rendszámot.

Egy októberben született végzés egy ilyen ügyben azt mondja ki: ha valaki csak valamivel később tudja bemutatni az igazoló iratokat, arra nem szabható ki ugyanakkora bírság, mintha valóban jogszerűtlenül, a hazai regisztrációs és gépjárműadó megkerülése céljából használt volna külföldi rendszámot.

“A szankciót nyilvánvalóan aránytalannak kell tekinteni az adott jogsértéshez képest, amely egyértelműen kevésbé súlyos, mint a gépjármű nyilvántartásba vételének elmulasztása” – állapítja meg október 10-én kelt végzésében az Európai Unió Bírósága.

A Kovács Ferenc Tibor által a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság ellen indított eljárásban a magyar kormány azzal érvelt: a büntetés célja az, hogy azok, akik állandó magyarországi lakhellyel vagy székhellyel rendelkeznek ne tudják kijátszani a Magyarországon üzemben tartott gépjárművek után fizetendő regisztrációs és gépjárműadó megfizetésére vonatkozó kötelezettségeiket.

Mit is jelent a döntés?

Dr. Hankó Faragó Miklós ügyvéd értelmezése szerint a bíróság C-5/13. számú végzésében kimondta, hogy ellentétes a közösségi joggal az a tagállami szabályozás, amely előírja, hogy a közúti forgalomban kizárólag a tagállam által kiadott hatósági engedéllyel és jelzéssel rendelkező gépjárművek vehetnek részt, másrészt az is ellentétes a közösségi joggal, hogy a külföldi rendszámú jármű használatát alátámasztó okirati igazolást a jármű vezetője kizárólag a közúti ellenőrzés során igazolhatja csak, és a szabályok megszegőire aránytalanul magas bírságokat alkalmazzanak a hatóságok. Mindkét magyar törvényi megoldás a hátrányos megkülönböztetés tilalmába, és a személyek szabad mozgása elve érvényesülésébe ütközik. Ez a döntés kihat a még folyamatban lévő ilyen témájú hatósági eljárásokra, de minden bizonnyal a már korábban befizetett bírságok sorsára is.

A felperest osztrák munkáltatójától kapott járművel igazoltatták és büntették meg a magyar rendőrök, mert nem tudta a helyszínen igazolni, hogy jogszerűen jár osztrák rendszámú autóval, de később ezt megtette. Az eljárásban arra hivatkozott, hogy a magyar hatóságok korlátozták az uniós szerződés által garantál szabad mozgáshoz való jogát.

“Az adócsalás elleni küzdelem közérdeken alapuló olyan kényszerítő indoknak minősül, amely igazolhatja a szerződés által biztosított szabad mozgás gyakorlásának korlátozását” – húzza alá a végzésben az Európai Bíróság, amely azt is megállapítja, hogy a magyar szabályozás alkalmasnak tűnik a regisztrációs adó és a gépjárműadó tekintetében az adócsalás elleni küzdelem célkitűzésének megvalósítására.

Azt viszont egyáltalán nem tartja megalapozottnak a bíróság, hogy kötelező a helyszíni ellenőrzésnél azonnal igazolni a jogszerű használatot, és ennek hiányában azonnal akkora bírságot szabnak ki, mintha az illető nem helyezte volna szabályosan forgalomba a járművét Magyarországon, mintha jogellenes külföldi rendszámmal, vagy rendszám nélkül közlekedett volna.

“A szabályozást úgy kell tekinteni, amely meghaladja a cél eléréséhez szükséges mértéket” – derül ki a végzésből, amely szerint az adócsalás és -elkerülés ellen úgy is fel lehetne lépni, ha az igazolást a közúti ellenőrzést követő “rövid időn belül” bemutatják.

Kiderül a bírósági iratokból az is, hogy a magyar kormány a perben azzal érvelt, hogy a jogszerű rendszámhasználatot igazoló dokumentumok azonnali, helyszínen való bemutatása azért szükséges, mert a közúti ellenőrzés során a vezető jogosítványát és a jármű forgalmi engedélyét is köteles azonnal, a helyszínen bemutatni, ahogy azt is köteles igazolni, hogy van kötelező biztosítása.

A bíróság megállapítása szerint ugyanakkor ez az érvelés nem állja meg a helyét, mert a jogosítvány, a forgalmi engedély azonnali, helyszíni bemutatása, s a kötelező biztosítás meglétének igazolása nem az adócsalás elleni küzdelmet, hanem a közúti közlekedés biztonságát szolgálja.

Vagyis továbbra is lehet büntetni, de nem ilyen aránytalanul.

Mit gondolsz a regisztrációs adót külföldi rendszámmal elkerülőkről?
Eredmény

Kommentek

 • hova

  A “SZABAD MOZGÁST ” még komolyan gyakorolni kell a magyar jogrendnek és jogalkalmazóknak. Nem értik, vagy nem akarják érteni,hogy a szabad mozgásba -szerintem- még az is belefér-ne, hogy Európában autót vegyek és rendszámmal ellátva ott használjam az Únión belül, ahol nekem tetszik! Ez a szabadmozgás, ez a szabadság- és nem mindíg a pénzre kellene hajtani.

 • Lelkiismeret

  Hova! Két dolgot keversz csak:

  A szabadságot a szabadossággal.
  A szabad mozgást az autóval történő szabad mozgással.

  A szabadság alapjog. Szabad vagy.
  A szabad mozgás alapjog. Szabadon mozogsz (hazai autóval, vonattal, repülővel, hajóval) az EU nagy részében államhatárok nélkül.

  Akkor mi a bajod?

 • zoldfulu2000

  Lelkiismeret: ez eddig világos, a gond azzal volt hogy a szabályozás ellehetetlenítette ezt.

  Gyakorlatilag ez azt jelentette hogy te akkor sem jöhettél haza külföldi autóval ha kint éltél. Lehetetlen feltételekkel és aránytalanul.

  Van még 3 másik alapszabadság is, és itt egy másik sérül szerintem. Ha letelepedsz külföldödön elvárható lenne hogy haza is tudj térni a kint kialakított infrstruktúrával (azaz kint legálisan használt autóval).

  Itt a gyakorlatban az történt hogy a letelepedési ország és az új ország között nem tudsz autóval közlekedni.

 • zoldfulu2000

  Hozzáteszem, akkor is ha a cél rendben van, és ahogy én látom el is érték. A Szlovák luxusautók évekre eltűntek kishazánkból.

  Ehhez persze kellett a regadócsökkentés, és a szlovákok adóemelése is, tehát egy viszonylag koherens intézkedéscsomag.

  A gond mindössze az volt hogy a csomag egy része eléggé necces volt, ezt mondta ki most az Európai Bíróság.

 • papalaci

  A jogszabäly alapcelja valoban jo volt, DE…
  Amikor pl haza autoztam es nanä, hogy ellenörzött a rendör, azonnal le akarta venni a rendszämomat. Aztän közösen összeraktuk a jogszabälyt, miszerint, ha le veszi a rendszämot, neki arrol igazoläst es igazolo jelentest kell irnia. Aztän 30 napon belül vissza kell küldenie a rendszämot a kiällito hatosäghoz (esetemben Sväjc Kt Thurgau), ahol simän vissza adjäk. Räadäsul a jogszabäly szerint igazoläs birtokäban a telephelyig mehetek az autoval (Sväjc Kt Thurgau). Azaz nem csinält semmit csak sajät magänak egy rakäs adminiszträciot. Räadäsul rajtam adok modjära sem hajthato be a büntetes mert otthon semmim sincs, csak lakcimem. Ritka ertelmes rendör volt, mert azt mondta, hogy szerinte nem is talälkoztunk. Arrol nem beszelve, hogy aki külföldön el, dolgozik, elöbb-utobb muszäly a fogado orszäg törvenyi szerint elnie. Jogositväny honositäs, honos rendszämu järmü stb. Mellekesen meg annyit, hogy pl Sväjcban cca 5-8 szor annyiba kerül autot fenntartani, mint otthon. Akkor ez mifele adoelkerüles ??????

 • zoldfulu2000

  papalaci: igen ezt gy hívják hogy kiöntjük a fürdővízzel a babát is.

  Kedvenc sztorim amikor a kint dolgozó magyar diplomatákat szívatta a yard hogy mi ez a külföldi rendszám itte :) …

  De mentségükre mondva nem egy olyat is láttam amikor a szlovák rendszámmal vadiúj fullos BMWket intették ki a belvárosban igazoltatásra.

 • Adócsaló

  Ez az egész rendszámosdi egy baromság. Konzuli “papírt” kell mutatni a jardnak, és mehetnek a francba a K2-Jánosék. Mit tesz? Lejelentkezik minimum.

15 pusztítóan kontár módon tuningolt autó

Stílusérzéket és mértékletességet nyomokban sem tartalmazó autók Mekkmester-díjas tunerektől.

F1: Az év végéig meglesz Rosberg utódja?

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, nem akarják sokáig húzni a váratlanul visszavonuló világbajnok, Nico Rosberg utódjának kiválasztását.

Hihetetlen látvány a porban csapató 6-os BMW

Rallyautó bármiből lehet, még egy olyan luxuskupéból is, mint a BMW 650i.

F1: Valaki óriási ajándékot kapott Rosbergtől

A Red Bull-os Daniel Ricciardo szerint Nico Rosberg a visszavonulással valamelyik pilótának nagyon szép karácsonyi adott – nem valószínű, hogy az ausztrál lesz az.

Elektromos buszt álmodott meg a Škodák tervezője

A Czechbus kiállításon megtekintettük a csehek legújabb büszkeségét, melyet az a férfi tervezett, aki korábban Škoda buszokat is megálmodott.

F1: Rosberg vállalná Hamilton oktatását

Lewis Hamilton azt tervezi, hogy még 10 évig marad a Mercedesnél, és később már németül szólhat a márka hazai szurkolóihoz. A visszavonuló Nico Rosberg vállalná a nyelvtanári szerepet.

Új 5-ös BMW – Káprázat és parasztvakítás

Ne higgyétek, hogy a gazdagok élete csupa játék és mese! A Harman Kardon vagy Bowers & Wilkins hifi csak az egyik kérdés, amit a G30 kódú új BMW 5 kapcsán el kell dönteni.

Vége a pénzbehajtásnak Újpesten

Pár hete írutunk arról a sokak szerint nem egyértelmű forgalmi helyzetről, ahol csak úgy hullottak az 50 ezres büntetések. Mára változott a helyzet.

Rosberg autójában Wehrlein: Köszi, Nico!

Nem dőlt még el a visszavonuló Nico Rosberg helyének sorsa. Az egyik legesélyesebb versenyző azonban olyan fotót posztolt, amin a világbajnok autójában ülve látható.

F1: A fél mezőny bejelentkezett a Mercedesnél

A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda azt mondja, óriási az érdeklődés Nico Rosberg megüresedett helye iránt, mégsem lesz könnyű betölteni a bajnoki ülést.

Kitiltják a dízeleket több nagyvárosból

Párizs, Madrid, Athén és Mexikóváros összefogott, majd közösen bejelentette: 2025-től kitiltják az útjaikról a dízelüzemű járműveket.

F1: A Mercedes tényleg számolhat Alonsóval?

A Mercedes még egyetlen nevet sem említett a nagy meglepetésre visszavonulását bejelentő Nico Rosberg utódjaként, de a korábbi nyilatkozatok alapján Fernando Alonso tényleg a listájukon lehet.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.