Razziával ellenőrzik a gumikat és lámpákat

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.11.08. 08.00

Országszerte 21 helyszínen ingyenes műszaki állapotfelméréssel, valamint összehangolt közúti ellenőrzési akcióval kívánja felhívni a figyelmet a téli közlekedésre.

Országszerte 21 helyszínen ingyenes műszaki állapotfelméréssel, valamint összehangolt közúti ellenőrzési akcióval kívánja felhívni a gépjárművezetők figyelmét a téli időjárás okozta közlekedési feltételek megváltoztatására a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A november 9-15. között sorra kerülő eseménysorozaton a hatósági műszaki vizsgálóállomásokon megrendezett ingyenes nyílt napot a járművek műszaki állapotának tematikus – elsősorban a gumiabroncsokra, a világító-, valamint a jelzőberendezésekre és a fagyálló folyadékra fókuszáló – közúti ellenőrzése követi.

Egyre több környező országban kötelező a téli gumiabroncs használata. A szabályozást nem sótlan bürokraták találták ki.


A Téli átállás 2013 akció kezdetén, döntő többségében november 9-én (szombaton) a hatósági műszaki vizsgálóállomások nyílt napot tartanak, lehetőséget biztosítva ezzel a járművek ingyenes műszaki állapotfelmérésére. A program keretében felhívják a figyelmet az esetleges karbantartási és felülvizsgálati műveletekre, amelyek hozzásegítik a gépjárművezetőket a balesetek elkerüléséhez, valamint támogatják a biztonságos téli közlekedést.  észvételi igény esetén ajánlott az előzetes egyeztetés a műszaki vizsgálóállomással.

Az országos szinten összehangolt, november 14-15-én tartott ellenőrzés kiemelt célja a személygépjárművek gumiabroncsainak, világító- és fényjelző berendezéseinek és a fagyálló folyadék meglétének a vizsgálata. Mindezek koordinációját a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala intézi a rendőrséggel közösen.

Az ellenőrök vizsgálják a használt gumiabroncsok téli időszaknak való megfelelőségét és azok műszaki állapotát (kopottság, repedezettség, elöregedettség, bordázatmélység), valamint méret- és típusazonosságát. Nézik a fagyálló folyadék meglétét, szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátok elhasználódottságát, működőképességét, a folyadék meglétét. Figyelik a világító- és jelzőberendezések beállítását, és előbbiek fényerejének alkalmasságát, továbbá tájékoztatják a gépjárművezetőket, hogy általánosságban mire ügyeljenek a téli járműüzemeltetésnél.

Kommentek

 • hegedusjozsef2

  A minden országban fellelhető közlekedésbiztonsági hatóságok nyomást gyakorolhatnának a gyártókra,hogy az izzók cserélhetőek legyenek. A “korszerű” autók,mint tudjuk direkt úgy vannak konstruálva,hogy az izzókat csak szakműhelyben lehessen -tetemes költségért -!!! cserélni.Ilyenkor mi van a közlekedésbiztonsággal????

 • Guevara

  Jogos az előző felvetés, de azt is látni kell, hogy a gyártók érdeke az, hogy autók lehetőleg szakműhelyre, hovatovább márkaszerviz segítségére legyen szorulva. Ez viszont valóban ellentmond a közlekedésbiztonság 1-2 alapvető szempontjának. Szerencsére én relatíve könnyen ki tudom cserélni bármelyik külső izzót az autómon, legfeljebb kézügyesség szükségeltetik hozzá.

 • kocogok

  Anno nem volt téli meg nyári gumi! Volt egy gumi, mégis lehetett közlekedni! Igaz, akkor még ésszel közlekedtünk és az időjárási, út- és látási viszonyoknak megfelelően, nem állat módjára esztelenül!

 • PAlex

  Régen meleg víz, meg elektromos áram, meg hűtő sem volt…

 • husky

  Csak a személyautógyártók ilyem köcsögök, mindne buszon és kamionon már alapvető, hogy puszta kézzel,, szerszám nélkül, percek alatt elvégezhető legyen az izzócsere!

 • Nyesamu

  Én még a telet sem látom.
  Egyébként meg valóban sohasem cseréltem a Zsigulimon a 80-90es években gumikat,mégsem történt semmi baj.

 • figoocsi

  Kötelező a téli gumi Magyarországon?

 • kovachtamas

  És tessék mondani, ha a fagyállóm csak – 15 fokos akkor engemet megbüntetnek…a bírság meg megy a feneketlen költségvetésbe?

 • Mirage

  Szerintem meg megint mindennel foglalkoznak, ahelyett, ami a dolga lenne a téli közlekedésért felelős szerveknek.. Kartársak! Talán télen, ha leesik a hó (mert nagy eséllyel leesik) LE KELL TAKARÍTANI AZ UTAKAT!!! Mint ahogyan azt a szomszédban is megteszik. Nem a baszogatás kell, hanem a közlekedési körülményeket kellene biztosítani, ha már minden szarért sarcot fizetnek az autósok!!!!! Megint mindennel foglalkozik mindenki, csak éppen a lényegről van kuss! Hogy járhatatlanok az utak télen, mintha Szibériában lennénk vazze..! De akkor minek etetjük az útkarbantartókat??? Ezzel kellene foglalkozni, nem az baromságokkal. Egy járható (!) úton simán elmegyek egy 10 éves gumival is! Ahogyan az régen volt… Erről beszéljünk már! Köszi.

Eladó a BMW, amiben Tupacot lelőtték

A híres és hírhedt énekest, Tupac Shakurt 1996-ban lőtték le, amikor épp egy Las Vegasban lévő koncertre tartott. A BMW, amiben a halálos lövések érték, most eladó.

F1: A Mercedes tarolt az első tesztnapon

Az első Forma-1-es előszezoni tesztnapon a Mercedes a legtöbb és leggyorsabb kört is elkönyvelhette. A Ferrari is tisztességgel dolgozott, a McLarennél viszont nem festenek jól a dolgok.

Nem lesz EU-s vizsgálat az F1 eladása miatt

Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős európai biztos úgy döntött, hogy nem indítanak vizsgálatot a Forma-1 eladása miatt.

Egészen magas szinten űzi az öreg a karosszériázást

Toppon van a bácsi, látszik, hogy a legmagasabb iskolában tanulta el az alapokat. Innen nincs fentebb.

A modern autók rákfenéje, a méregdrága kettős tömegű lendkerék

Gajdán Miklós kollégánk a modern, turbós autókban már kopóalkatrészként számon tartott kettős tömegű lendkerék alkalmazásának okát járja körbe. Ezért van szükség erre a drága alkatrészre.

Képcunami a Forma-1-es tesztről

Több tucatnyi fotó és számos videó a 2017-es Forma-1-es autók első napjáról Barcelonából.

A tíz legfurcsább raliautó, amit valaha pályára engedtek

Igen különleges látványt nyújtottak ezek a versenyautók, amikor elrúgták a murvát és csattogott a kipufogó. Következzen most tíz unortodox raliautó, amire soha nem számítanál a pálya szélén ácsorogva.

F1: Máris leírta az évet a Williams?

Claire Williams csapatfőnök szerint “nagy kihívást jelentő” szezon előtt áll a Williams az idén, ami ritkán szokott jót jelenteni.

F1: A Mercedes máris ledarált egy versenytávot

Az első 2017-es Forma-1-es teszt első délelőttjén a Mercedes több mint egy versenytávot lehúzott Valtteri Bottasszal, a leggyorsabb viszont a Ferrari volt. Gondban a McLaren és a Red Bull.

F1: Trumphoz hasonlították a McLarent, kiakadt a net

Az egyik Forma-1-gyel foglalkozó Twitter-csatornán Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlították a McLarent.

Így spórol a gázolajjal a Škoda

Négy gázüzemű teherautót állított munkába a Škoda a Mladá Boleslav-i gyárában. Ily módon nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a gázolajra fordítandó összegek is csökkenhetnek.

F1: A jövő héten visszatérhet a sérült pilóta

Sajtóértesülések szerint az első barcelonai tesztet nyaksérülés miatt kihagyni kényszerülő Pascal Wehrlein a jövő héten már beülhet a Sauberbe.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.