Razziával ellenőrzik a gumikat és lámpákat

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.11.08. 08.00

Országszerte 21 helyszínen ingyenes műszaki állapotfelméréssel, valamint összehangolt közúti ellenőrzési akcióval kívánja felhívni a figyelmet a téli közlekedésre.

Országszerte 21 helyszínen ingyenes műszaki állapotfelméréssel, valamint összehangolt közúti ellenőrzési akcióval kívánja felhívni a gépjárművezetők figyelmét a téli időjárás okozta közlekedési feltételek megváltoztatására a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A november 9-15. között sorra kerülő eseménysorozaton a hatósági műszaki vizsgálóállomásokon megrendezett ingyenes nyílt napot a járművek műszaki állapotának tematikus – elsősorban a gumiabroncsokra, a világító-, valamint a jelzőberendezésekre és a fagyálló folyadékra fókuszáló – közúti ellenőrzése követi.

Egyre több környező országban kötelező a téli gumiabroncs használata. A szabályozást nem sótlan bürokraták találták ki.


A Téli átállás 2013 akció kezdetén, döntő többségében november 9-én (szombaton) a hatósági műszaki vizsgálóállomások nyílt napot tartanak, lehetőséget biztosítva ezzel a járművek ingyenes műszaki állapotfelmérésére. A program keretében felhívják a figyelmet az esetleges karbantartási és felülvizsgálati műveletekre, amelyek hozzásegítik a gépjárművezetőket a balesetek elkerüléséhez, valamint támogatják a biztonságos téli közlekedést.  észvételi igény esetén ajánlott az előzetes egyeztetés a műszaki vizsgálóállomással.

Az országos szinten összehangolt, november 14-15-én tartott ellenőrzés kiemelt célja a személygépjárművek gumiabroncsainak, világító- és fényjelző berendezéseinek és a fagyálló folyadék meglétének a vizsgálata. Mindezek koordinációját a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatala intézi a rendőrséggel közösen.

Az ellenőrök vizsgálják a használt gumiabroncsok téli időszaknak való megfelelőségét és azok műszaki állapotát (kopottság, repedezettség, elöregedettség, bordázatmélység), valamint méret- és típusazonosságát. Nézik a fagyálló folyadék meglétét, szintjét és fagyáspontját, az ablaktörlő lapátok elhasználódottságát, működőképességét, a folyadék meglétét. Figyelik a világító- és jelzőberendezések beállítását, és előbbiek fényerejének alkalmasságát, továbbá tájékoztatják a gépjárművezetőket, hogy általánosságban mire ügyeljenek a téli járműüzemeltetésnél.

Kommentek

 • hegedusjozsef2

  A minden országban fellelhető közlekedésbiztonsági hatóságok nyomást gyakorolhatnának a gyártókra,hogy az izzók cserélhetőek legyenek. A “korszerű” autók,mint tudjuk direkt úgy vannak konstruálva,hogy az izzókat csak szakműhelyben lehessen -tetemes költségért -!!! cserélni.Ilyenkor mi van a közlekedésbiztonsággal????

 • Guevara

  Jogos az előző felvetés, de azt is látni kell, hogy a gyártók érdeke az, hogy autók lehetőleg szakműhelyre, hovatovább márkaszerviz segítségére legyen szorulva. Ez viszont valóban ellentmond a közlekedésbiztonság 1-2 alapvető szempontjának. Szerencsére én relatíve könnyen ki tudom cserélni bármelyik külső izzót az autómon, legfeljebb kézügyesség szükségeltetik hozzá.

 • kocogok

  Anno nem volt téli meg nyári gumi! Volt egy gumi, mégis lehetett közlekedni! Igaz, akkor még ésszel közlekedtünk és az időjárási, út- és látási viszonyoknak megfelelően, nem állat módjára esztelenül!

 • PAlex

  Régen meleg víz, meg elektromos áram, meg hűtő sem volt…

 • husky

  Csak a személyautógyártók ilyem köcsögök, mindne buszon és kamionon már alapvető, hogy puszta kézzel,, szerszám nélkül, percek alatt elvégezhető legyen az izzócsere!

 • Nyesamu

  Én még a telet sem látom.
  Egyébként meg valóban sohasem cseréltem a Zsigulimon a 80-90es években gumikat,mégsem történt semmi baj.

 • figoocsi

  Kötelező a téli gumi Magyarországon?

 • kovachtamas

  És tessék mondani, ha a fagyállóm csak – 15 fokos akkor engemet megbüntetnek…a bírság meg megy a feneketlen költségvetésbe?

 • Mirage

  Szerintem meg megint mindennel foglalkoznak, ahelyett, ami a dolga lenne a téli közlekedésért felelős szerveknek.. Kartársak! Talán télen, ha leesik a hó (mert nagy eséllyel leesik) LE KELL TAKARÍTANI AZ UTAKAT!!! Mint ahogyan azt a szomszédban is megteszik. Nem a baszogatás kell, hanem a közlekedési körülményeket kellene biztosítani, ha már minden szarért sarcot fizetnek az autósok!!!!! Megint mindennel foglalkozik mindenki, csak éppen a lényegről van kuss! Hogy járhatatlanok az utak télen, mintha Szibériában lennénk vazze..! De akkor minek etetjük az útkarbantartókat??? Ezzel kellene foglalkozni, nem az baromságokkal. Egy járható (!) úton simán elmegyek egy 10 éves gumival is! Ahogyan az régen volt… Erről beszéljünk már! Köszi.

Önjáró autók üzembe helyezését tervezik

Bő két év múlva már vezető nélküli autók közlekedhetnek a London és Oxford közti 100 kilométeres úton, ha valóra válnak egy frissen létrehozott brit konzorcium tervei.

Porsche: három visszahívás egy héten belül!

A német sportautógyár típusait különböző problémák sújtják, de mások sem immúnisak a péntekinadrág-szindrómára.

Figyelem, újra bírságolnak az óbudai kamerák

A III. kerület a polgármesteri iroda honlapján tette közzé, hogy mostantól megint küldik a csekkeket a szabálytalankodóknak, mert továbbra sem bizonyított, hogy jogtalanul bírságolnának kameráik felvételei alapján.

Barbár Mad Max-autó a Mitsubishitől

A Top Gear felkérésére félelmetes sivatagi versenyautót épített a Mitsubishi, majd elkészítették annak civil, megvásárolható kiadását is.

Használt autó: nagypályás használt BMW egy új Octavia árában

2017. februárjában, az utód értékesítésének indulásával kifutott az F10-es BMW 5-ös. Öt-hatmillióval be lehet szállni, egy kompakt autó árából. Megéri kockáztatni a használt luxusautóval?

Egyszerűsítenék az újtdíjfizetést

Három multinacionális vállalat közös céget alapított a Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás (ETTS) hatékonyságának javítása érdekében. A Toll4Europe vállalkozás már minden szükséges hatóságtól zöld utat kapott.

F1: A Mercedes segíti ki a Hondát?

Brit sajtóértesülés szerint a Mercedes beszáll a Honda motorfejlesztésébe. A Red Bull nem örül a rivális felzárkóztatásának.

F1: Kínszenvedés lesz megegyezni az új motorokról

A Forma-1 új motorformulára vált 2021-től, sokan előre látják, hogy nem lesz könnyű megegyezni erről.

F1: Komoly veszélyben volt Wehrlein pályafutása

A Sauber versenyzője, Pascal Wehrlein szerint a Bajnokok Tornáján szerzett hátsérülésére a karrierje is rámehetett volna, ha nem adott volna magának elég időt a felépülésre.

F1: Egyenlítésre készül a Mercedes

A hétvégi Orosz Nagydíjon a Mercedes szeretné 2-2-re felhozni az idei győzelmi arányt, Toto Wolff szerint az egész csapatnak fáj, amikor kikapnak a Ferraritól.

Visszatért a lépcsőshátú Swift!

Bemutatkozott és három hét múlva már meg is vásárolható a Suzuki Swift szedán – igaz, nem Suzuki, nem Swift, és nem is kapható Európában.

F1: Alonso rátette a kezét az Indy-trófeára

Hétfőn az Andretti Motorsport főhadiszállásán járt Fernando Alonso.

A lakótelep közepén sikerült elakadni egy szabadidő-autóval

Újabb eset bizonyítja, hogy a szabadidő-autó nem terepjáró, főleg utcai abroncsokkal nem.

F1: Buttonnak elég lesz 10 kör!

A McLarennél nagyon bíznak a Monacóban Fernando Alonso helyére beugró Jenson Buttonban, úgy gondolják, a pályás tesztelésnek nem lett volna haszna számára.

Városban száguldozó kretének rontják a BMW-sek jó hírét

Az ilyen videók miatt romlik a bajor márka tulajdonosainak megítélése, mert ez már nem a használja-e az indexet szint. Ez közveszélyes szórakozás.

Magyarországon épít szupertöltőt a Tesla

Nagyszabású töltőinfrastruktúra-fejlesztést jelentett be a Tesla. Az akciónak van hazai vonatkozása is.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.