Matematikusokkal fejleszti autóit a Ford

Szerző: Vezess.hu levél küldés 
Dátum: 2013.11.06. 14.00

A Ford Kutatási és Innovációs Központjának elemzői összetett matematikai modellek segítségével próbálják fokozni a Ford versenyképességét, és mérsékelni a gyártás környezeti hatásait.


A Ford Kutatási és Innovációs Központjának elemzői összetett matematikai modellek segítségével próbálják fokozni a Ford versenyképességét, és mérsékelni a gyártás környezeti hatásait. A 15 évvel ezelőtt még kicsi kutatócsoportnak mára nemcsak a létszáma, hanem a fontossága is sokszorosára nőtt, feladata azonban változatlan – ez a csapat jelöli ki a vállalat számára a gazdaságosabb működés felé vezető utat.

A természettudósokból, matematikusokból, számítógépes modellezőkből és egyéb kutatókból álló csoport a legújabb adatelemzési módszerek felhasználásával fedeznek fel új lehetőségeket a Ford környezeti hatásának minimumra csökkentésére, miközben meghatározzák az új eljárásokban rejlő lehetséges kockázatokat és lehetőségeket.


A részleg kidolgozott például egy tudományos alapokon nyugvó modellt annak előrejelzésére, hogy a következő 50 évben mekkora széndioxid-kibocsátást produkál majd a közúti közlekedés. Tudományos és matematikai számításokkal kimutatták, hogy a közeljövőben nem várható egy bizonyos alternatív hajtási mód a többi fölé kerekedése, így a vállalat sokszínű hajtáslánc-portfólió kialakítása mellett döntött.

A Ford szerint az ilyen jellegű adatelemzés új dimenziókat nyit az innováció terén, amire jó példa az amerikai, plug-in hibrid hajtású Ford Fusion Energi modell. A jármű óránként 25 gigabájtnyi adatot termel, ezek pedig felhasználhatók az üzemanyag-takarékosság és az emisszió további javításához. A Ford kutatói már olyan járművekkel is kísérleteznek, amelyek tízszer ennyi,azaz 250 gigabájtnyi adatot szolgáltatnak óránként.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

100 új buszt kaptak a vidéki közlekedési központok

Összesen 100 vadonatúj, magyar gyártmányú Credo autóbusz állt forgalomba a vidéki közlekedési társaságoknál december vége óta.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

F1: Teljes valójában itt az új Williams

A Williams-csapat másodszor is leleplezte 2017-es autóját, ezúttal számítógépes grafika helyett már a valódi autóról készült fotókat nézhetjük.

Segítene parkolni a Magyar Telekom

A betonba épített szenzorok segítenének az autósoknak szabad parkolóhelyet találni a városokban.

Három hengerrel támad az új Ford Fiesta ST

1,5 literes háromhengeres turbómotorral érkezik a hothatchek közé a Ford Fiesta legsportosabb változata, az ST.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.