Lánctalpakon gurul a jövő városa

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.11.06. 14.15

El tudnátok képzelni az életet egy olyan sétáló városban, amit hatalmas gépezetek mozgatnak?

Tagadhatatlanul olyan világban élünk, ahol a természeti adottságok, és a társadalom gazdasági helyzetén pihenő helyhez kötöttség, egyre inkább kezd a mobilitás irányába elmozdulni. Hiszen sokan költöznek külföldre a jobb megélhetés reményében. Így nem meglepő, ha olyan terveket látunk, amin egész városokat elmozdító gépezeteket ábrázolnak, megszüntetve ezzel a röghöz kötöttség alapvető béklyóit: az adott helyen lévő lakást, munkahelyet. 
Lassan de biztosan éljük fel világunk nyersanyag-készleteit, és még a hatalmas metropoliszok is – vagy főleg azok – biztos pusztulásra vannak ítélve, ha a megfelelő mennyiségű energiaforrás hiányában képtelenek kiszolgálni lakóik igényei. Erre, a jövőben lehetségesen bekövetkező problémára készített merész megoldást Manuel Dominguez.
A spanyol tervező hatalmas lánctalppal felszerelt, lábakon közlekedő nomád várost képzelt el, ami kiküszöböli a fenyegető nyersanyag-hiányokat, hiszen ha elfogy a nyersanyag egyszerűen tovább állnak másik helyre, valamint a kisebb, hagyományos földi lakóövezetek környezetkímélőbben fenntarthatóak lesznek, ha nincsenek víz és levegőszennyőz városok a közelben. Dominguez nem tagadja, hogy az ötlete mérnöki nagyravágyásnak is tekinthető, tervei szándékosan keltenek utópisztikus hatást, de elméletileg megvalósítható, ellentétben Ron Herron 1960-as évekbeli önjáró robotvárosával.
Herron ötlete inspirációul szolgált más mérnökök számára, és nem kevés sci-fi rendezőnek, mint például Andrew Stantonnak, a John Carter direktorának, aki a híres “A Mars hercegnője” könyvet dolgozta fel 2012-es filmjében, amelyben a Mars uralmára törő nép “póklábakon” közeledő városát, Zodangát eképpen ábrázolta:

Ha hinni lehet a számításoknak, a sétáló városok óriási méreteik ellenére kevésbé terhelik Földünk ökoszisztémáját. A nomád város mozgás közben a mezőgazdasági területeken felmerülő rekultivációs munkálatokat is elvégezné, és munkát biztosítana az embereknek. 

Ti el tudnátok képzelni ilyen városban az életet?

Kommentek

Megújult a legfiatalosabb Lexus

Még frissebb megjelenés, még gazdagabb technológiai tartalom, még teljesebb körű biztonsági arzenál a Lexus NX kínálatában.

Csökken az üzemanyagok ára

Szerdán megáll az üzemanyagok árának emelkedése, a benzin és a gázolaj is olcsóbb lesz.

Elképesztő világcsúcsot futott a Honda

Mostantól a Honda Civic Type R tartja az elsőkerék-hajtású autók pályacsúcsát a Nürburgringen. Nem kevéssel verte meg az eddigi bajnokot.

1300 kilométert vezetett egyedül egy gyerek

Ezerháromszáz kilométert vezetett egyedül egy 12 éves fiú Ausztráliában, mielőtt a rendőrök vasárnap lekapcsolták volna, mivel az autó egyik lökhárítója leszakadt.

F1: Ilyen, amikor Verstappen trollkodik

Max Verstappen rajongói csak egy életnagyságú bábúval akartak fotózkodni, de a függöny mögött bujkált az igazi is.

Ezzel a busszal új értelmet nyernek az éjszakai utazások

A Neoplan Skyliner hálóbusszal egészen más értelmet nyernek az éjszakai utazások. Sör és üdítő a hűtőben, a diszkrécióról pedig a kisfüggönyök gondoskodnak.

F1: Apucival motorozott a kis Räikkönen – fotó

Nem lehet elég korán kezdeni…

A fehér oldalfalú abroncsok gyártása valódi kézműves meló

Öreg autókra új abroncs, avagy a veteránosok igényeit is ki kell szolgálni.

F1: Hamilton már nem is emlékszik Rosbergre

Lewis Hamilton végleg lezárta magában azt a fejezetet, amely a Nico Rosberg elleni, házon belüli csatájáról szólt.

F1: Kubica nem zárja ki a második debütálást

Robert Kubica egyre nyíltabban beszél arról, hogy újra megpróbálkozik a Forma-1-gyel.

Finom kis KRESZ-anomáliára bukkantunk Budapesten

Tudod mi az a három úttestű út és hogy hol van ilyen? Mutatjuk.

F1: A szabad gumiválasztást el lehet felejteni!

A Pirelli motorsportfőnöke azt mondja, kizárt, hogy teljesen a csapatokra-pilótákra bízzák, ki milyen gumit használ a versenyhétvégéken.

Ősszel jön az 1000 lóerős Mercedes hibrid!

Szeptemberben mutatja be eddigi legextrémebb autóját a Mercedes-AMG. A Project One több mint ezer lóerős lesz.

F1: Átírhatják a túl szigorú motorszabályt

A Forma-1 szabályait előkészítő Stratégiai Munkacsoport mai ülésén lazíthatnak egy motorszabályon, emellett a Honda hóna alá is nyúlhatnak a riválisok.

KRESZ-oktatás, amire régóta vártunk

Ez a két videó a legkisebbeknek tanítja meg a KRESZ alapjait, és ennek nagyon örülünk.

F1: A Renault nem fog Alonsóért kapkodni

A Renault Forma-1-es főnöke nincs meggyőződve arról, hogy 2018-ra meg kellene szerezniük a McLaren-Hondától valószínűleg távozó Fernando Alonsót.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.