Lánctalpakon gurul a jövő városa

Szerző: Erdős Norti levél küldés 
Dátum: 2013.11.06. 14.15

El tudnátok képzelni az életet egy olyan sétáló városban, amit hatalmas gépezetek mozgatnak?

Tagadhatatlanul olyan világban élünk, ahol a természeti adottságok, és a társadalom gazdasági helyzetén pihenő helyhez kötöttség, egyre inkább kezd a mobilitás irányába elmozdulni. Hiszen sokan költöznek külföldre a jobb megélhetés reményében. Így nem meglepő, ha olyan terveket látunk, amin egész városokat elmozdító gépezeteket ábrázolnak, megszüntetve ezzel a röghöz kötöttség alapvető béklyóit: az adott helyen lévő lakást, munkahelyet. 
Lassan de biztosan éljük fel világunk nyersanyag-készleteit, és még a hatalmas metropoliszok is – vagy főleg azok – biztos pusztulásra vannak ítélve, ha a megfelelő mennyiségű energiaforrás hiányában képtelenek kiszolgálni lakóik igényei. Erre, a jövőben lehetségesen bekövetkező problémára készített merész megoldást Manuel Dominguez.
A spanyol tervező hatalmas lánctalppal felszerelt, lábakon közlekedő nomád várost képzelt el, ami kiküszöböli a fenyegető nyersanyag-hiányokat, hiszen ha elfogy a nyersanyag egyszerűen tovább állnak másik helyre, valamint a kisebb, hagyományos földi lakóövezetek környezetkímélőbben fenntarthatóak lesznek, ha nincsenek víz és levegőszennyőz városok a közelben. Dominguez nem tagadja, hogy az ötlete mérnöki nagyravágyásnak is tekinthető, tervei szándékosan keltenek utópisztikus hatást, de elméletileg megvalósítható, ellentétben Ron Herron 1960-as évekbeli önjáró robotvárosával.
Herron ötlete inspirációul szolgált más mérnökök számára, és nem kevés sci-fi rendezőnek, mint például Andrew Stantonnak, a John Carter direktorának, aki a híres “A Mars hercegnője” könyvet dolgozta fel 2012-es filmjében, amelyben a Mars uralmára törő nép “póklábakon” közeledő városát, Zodangát eképpen ábrázolta:

Ha hinni lehet a számításoknak, a sétáló városok óriási méreteik ellenére kevésbé terhelik Földünk ökoszisztémáját. A nomád város mozgás közben a mezőgazdasági területeken felmerülő rekultivációs munkálatokat is elvégezné, és munkát biztosítana az embereknek. 

Ti el tudnátok képzelni ilyen városban az életet?

Kommentek

F1: Rosbergből filmszínész lesz?

A Forma-1 váratlanul visszavonult világbajnoka csendes karácsonyt tervez, de később akár filmszínészettel is megpróbálkozna. Tucatnyi utódot is szeretne.

A nap videója: észt nem osztottak a Bentleyhez

A hölgy túlszaladt a jegyautomatán, de ez bárkivel előfordulhat, ez a kisebbik gond.

Melyik a jobb zöld rendszámos luxus-SUV?

400 lóerő körül rendszerteljesítmény, kényeztető felszereltség és papíron 2 liter körüli átlagfogyasztás: az Audi Q7 e-tron 3,0 TDI quattro vagy a Volvo XC90 T8 Twin Engine AWD egyesíti hatékonyabban két világ előnyeit?

Jégre hajtott a Toyotás, a többit magadtól is kitalálod

Nincs év jégbe szakadó autósok nélkül, az idei tél is meghozta az első terepjáróst, aki egy befagyott tavon kereste az izgalmakat.

Ragadozót készítettek a Mercedes Sprinterből

Nyomokban Sprintert is tartalmaz az a koncepció teherautó, melyet extrém terepre terveztek. Nem bányamunkás, de akár köveket is lehet vele hordani.

Zseniális vagy haszontalan ez a kreatív ötlettel feldobott ablaktörlő?

Télen áldás a tökéletes működő ablaktörlő, de ennek elérése nem egyszerű feladat. Ez a furcsa rendszer a jegesedés ellen küzd, többet erővel, mint ésszel.

Durva robbanásra képes a fagyban kocsiban hagyott kóla

Aki nem akar tetőkárpitra fagyott cukros löttyel szembesülni, az jobb, ha nem hagy éjszakára a kocsiban dobozos üdítőt.

F1: Elcsábítják a Mercedes nagyágyúját?

Brit sajtóértesülések szerint fennáll a lehetősége, hogy a Mercedes technikai főnöke, Paddy Lowe az egyik rivális csapathoz igazoljon.

Másfélszer hasznosabb az elektromos Kangoo

Ahogy a Renault Zoe, a franciák Z.E. villanyautó-családjának hasznos tagja, a Kangoo is másfélszeresére növelt hatótávolsággal fut neki a következő modellévnek.

Az autó, ami 2,5 literrel beéri

Nincs megelégedve az alternatív járművek jelenlegi felhozatalával? Mit szól a tüzelőanyagcellás Toyota Mirai-hoz? Kipufogóján csakis forró levegő távozik, azaz gőz.

Nagyképű, de van mire

A faceliften átesett Fiorino mosolyában van némi önteltség, ami nem csoda, hiszen van mire beképzeltnek lenni.

Már el is készült a legdurvább Fiesta

Az új Ford Fiesta máris megvadult és rallyautóként még elődjénél is sikeresebb szeretne lenni, amihez mindene adott.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.