Ejtőernyővel ugrott a kabrióba

Első próbálkozásra sikerült

Szerző: Svékus Gergő levél küldés 
Dátum: 2013.11.05. 09.00

A kaliforniai Katie Hansen még nyáron, Norvégiában hajtotta végre a bravúros ugrást. A 28 éves ápolónő rögtön az első kísérletre sikerrel teljesítette a nem mindennapi kihívást.

Amióta a kabrió nem magától értetődő tény, hanem választható és kívánatos fícsör az autóiparban, az emberek valamiért ellenállhatatlan késztetést éreznek arra, hogy ne az ajtókat használják ki- és beszálláshoz, hanem laza mozdulattal beszökkenve foglaljanak helyet az ülésen. 

Ennél egy fokkal vagányabbaknak az sem előfeltétel, hogy álljon az autó. Sőt: Katie Hansen alighanem bajban lett volna, ha az a Ford Mustang, amelyet becélzott magának, egy helyben áll. 
Bár a precíziós leszállásoknál manapság gyakorlatilag arasznyi pontossággal érnek földet a legjobb ugrók, ebben az esetben a mozgásban lévő cél, illetve annak sofőrje maga is tudott igazodni leendő utasához, aki másodpercenként négy-hatméteres sebességgel közeledett a jobb hátsó üléshez. 
“Izgultam, de tudtam, hogy mit vállalok” – mondta a sikeres ugrás után a huszonnyolc éves Katie, civilben kaliforniai ápolónő, akinek nyári bravúrját a napokban töltötték fel az internetre.
Száguldás, szél, szabadság: tagadhatatlanul léteznek kapcsolódási pontok az ejtőernyőzés és a kabriózás között. Ráadásul vannak, akik a kettőt leginkább egyszerre szeretik űzni, ami az őrület új dimenzióit nyitja meg az emberiség előtt. Tény, hogy egészen sajátos élmény lehet a föld felett több száz méterrel autózni… 
Ilyen alkalmakkor persze olykor halálos veszélybe is kerülhetnek az ejtőernyősök. Az autózás eleve kockázatos foglalatosság, az ejtőernyőzésről nem is beszélve, de vajon mi annak az esélye, hogy valakit ugrás közben gázol el egy gépkocsi?
Olykor még egyébként józan eszű, higgadt termékfelelősöket is meg lehet bolondítani az autós ejtőernyőzés gondolatával. Ilyenkor történik az, hogy egy teljesen átlagos kisautó egy hatalmas költségvetésű reklámfilm keretében adrenalinvadász életmódautóvá avanzsál, és bár ezt az ígéretét soha többé nem tudja beváltani (mi több, vásárlói sem kérik számon ezt rajta), legalább mulatott egy jót a stáb.
A végére hagytunk egy, a fentiekkel marginális hasonlóságot mutató rekordkísérletet. Annak idején mi is beszámoltunk a David Coulthard részvételével végrehajtott próbálkozásról, amikor egy száguldó autó utasterébe próbálták meg beütni a golflabdát. Ha nem láttad, feltétlenül érdemes megnézni: a film új értelmet ad a bukósisak létezésének, illetve rávilágít arra az általában elhanyagolt körülményre, hogy egy rekord valójában csak akkor számít, ha a végén megtalálod a tárgyat, amivel azt elérted.

Kommentek

F1: Alonso nem megy a Mercedeshez

Fernando Alonso felfedezője, menedzsere, “második apja”, Flavio Briatore azt állítja, hogy a spanyol biztosan nem megy a Mercedeshez 2017-re, tiszteletben tartják a mclarenes szerződést.

Leszavazhatják a Forma-1 megvásárlását?

A Forma-1 új tulajdonosaként emlegetett Liberty Media akár még ki is hátrálhat az üzletből, csak januárban szavaznak róla, hogy végigvigyék-e a felvásárlást.

F1: A McLarennek jövőre sem lesz főszponzora

A McLaren új főnöke, Zak Brown 2018-ra célozza az új névadó szponzor megszerzését. Nem lesz könnyű.

Így kell móresre tanítani a pofátlan porschést

Egy újabb közlekedő, akinek drágább az ideje, mint a többi autósé. Rutinosan előzte a sort, de most nem jött ki a lépés, mehetett vissza a startvonalra.

F1: Tízmilliárdos bukás az Osztrák Nagydíj

A Red Bull több tízmillió eurót veszített már a két évvel ezelőtt feltámasztott Osztrák Nagydíjon. Meddig nyelik le a veszteséget?

Üdvözöl a pokol

Rájöttem a titokra: minél hosszabb egy Mercedes neve, annál nagyobb a móka; és az új E 63 neve bizony piszok hosszú. Portugáliában teszteltük minden idők legerősebb E-osztályát.

Videón, ahogy egy kismama szétveri férje autóját

Megtudta, hogy megcsalta a férje, gyermeke apukája, erre nem gyöngén bepöccent a leendő anyuka.

F1: Ilyen, amikor Verstappen nagyon hülyén néz ki

A Red Bullnál Mikulás-napi rendezvény volt december 6-án, Max Verstappennek sikerült hülyét csinálnia magából.

F1: A pechvogel is jelentkezett a Mercinél – videó

A Forma-1 történetének egyik legmókásabb balesetét produkáló japán sereghajtó, Taki Inoue is bejelentkezett Nico Rosberg mercedeses üléséért.

F1: Ferrari-uralmat a Mercedesé helyett!

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke szerint jobb lenne, ha a Ferrari, és nem a Mercedes lenne egyeduralkodó a Forma-1-ben.

Hamilton: Furcsa dolgok történtek a Mercedesnél

Lewis Hamilton nem áll le a célozgatásokkal, az angol szerint különös dolgok is történtek idén a Mercedesnél.

F1: Meglepetés volt a Francia Nagydíj feltámasztása

A Francia Nagydíj újjáélesztése még a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone-t is meglepte egy kicsit, de úgy fest, a Paul Ricard pálya jó otthona lesz a versenynek.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.