Brutális téli gumik Nyíregyházáról

Michelin gyár, Nyíregyháza

Szerző: Földes Attila levél küldés 
Dátum: 2013.11.05. 16.30

Főleg nagy teljesítményű autókra való, hatalmas és méregdrága abroncsok készülnek Nyíregyházán, a Michelin gyárában. Megnéztük, hogyan.

Úgy látszik, a még novemberbe is belecsúszó vénasszonyok nyarának, bármennyire is fáj de vége van. Jön a taknyos, esős, havas idő, talán érdemes a zsírtartalékok felhalmozása és a napi vitaminadag növelése mellett egyéb praktikákkal is felkészülni a ramaty időre. Például lassan időszerű bejelentkezni abroncs-cserére a sarki gumishoz.
Örök kérdés: téli gumit, vagy négy évszakost?
Ami mindenre jó, az semmire sem jó, tartja az ősi dakota közmondás. Abban van is valami, hogy hóban, fagyban, a kifejezetten téli körülményekre fejlesztett abroncsok tényleg jobban teljesítenek, illetve hogy a nyári gumik a nagy melegben, esőben, extra terhelés mellett is elverik a négyévszakosakat. Ennek ellenére vannak olyan autósok, akinek még így is ez éri meg legjobban. 
Ha valaki télen keveset autózik, nem muszáj autóba ülnie, ha nagyon havas, jeges az út, alig mozdul ki a városból autójával, nem megy a hegyekbe télen, éves szinten nem autózik pár ezer kilométernél többet, aránylag kis teljesítményű autóval, óvatosan közlekedik, és figyelmes, tudatos, járműve képességeivel tisztában lévő sofőr; akkor alighanem jobban jár egy garnitúra négyévszakossal, mint egy szett nyárival és egy szett télivel.
Persze akik nagy teljesítményű autóikra keresnek abroncsot, azok aligha érik be ezzel a kompromisszumos megoldással. Ki gondolná, hogy nekik éppen Magyarország keleti csücskében Nyíregyházán, a Michelin gyárában gyártják a legújabb, extrém teljesítményre képes téli abroncsokat.
A hajdani Taurus üzemei helyén ma a Michelin gépsorai zakatolnak. A Michelin Magyarországon 4 telephellyel rendelkezik, ezek közül Budapesten a teher-, míg nyíregyházán a személyabroncsok gyártása folyik. Innen, Nyíregyházáról látják el a környéket spéci méretű téli személyabroncsokkal, illetve szöges gumik is készülnek itt. 

Elképesztő méretű téli gumik készülnek Nyíregyházán

Az üzemet igen nagy flexibilitás jellemzi, magyarul rövid szériák, gyakori méretváltások jellemzőek rá. A Michelin olyan márkáknak szállítja az autókra kerülő első abroncsokat, mint a VW, Volvo, BMW, Mercedes, Ford, és nem utolsó sorban a nem is az eladott gumik volumene, hanem inkább a presztízs miatt igen sokat jelentő Porsche. Mivel alapvetően nagy teljesítményű sportkocsikra, szabadidő-autókra és terepjárókra gyártanak itt abroncsokat, így a méretek is aránylag nagyok, jellemzően 17 és 21 col közötti gumik készülnek itt. Belegondolni is rémes, mennyibe kerülhet egy 21 colos téli garnitúra…

Sokféle méretet gyártanak

A több mint ötven éve működő nyíregyházi gumigyár jövője is biztosnak tűnik, hiszen 20 százalékos kapacitásnövelést terveznek 2 éven belül, illetve a napi gyártható abroncsméretek számát is héttel szeretnék bővíteni. Ebben a szegmensben ez az igazán fontos, hiszen ilyen extra méretekben nem mennyiséget kell gyártani, hanem inkább sokfélét, hogy gyorsan és teljes mértékben alkalmazkodhassanak a vevők igényeihez.
Néhány vezetéstechnikai tipp, havas napokra:
Miért jó?
A téli gumi nemcsak különleges, mély, jó vízelvezető képességű, jó öntisztuló tulajdonságú mintázatában különbözik a nyári abroncsoktól, hanem alapanyagában is. Az extra keverék nagy hidegben sem veszti el rugalmasságát, és a lehetőségekhez képest jól tapad. Nyáron pont ezért nem használható, mert a lágy keverék pillanatok alatt elkopna. 

Brutális téli gumik Nyíregyházáról 1

Katt a képre, és olvashatóvá dagad!
Egyre több helyen kötelező
Bár idehaza is sokan szeretnék, hogy ne csak a taxik számára, hanem mindenkinek kötelező legyen a téli gumi, de egyelőre erről nincs szó. A környező országokban is vegyes a kép, míg Szerbia, Ukrajna és Horvátországban nem kérik számon, a többi szomszédos államban viszont a jogszabályok előírják a téli gumi használatát. A szabályozás azonban nem egységes: van, ahol időjárási helyzettől, van, ahol dátumoktól teszik függővé a téli abroncsok használatát.  Akit az európai szabályozás érdekel, az ezen az oldalon minden kérdésére – hol, mikor, miért – választ találhat.

Önök kérték

Korábban már mi is feltettük a kérdést, olvasóink pedig 10 654 igen, 3495 nem arányban úgy érezték, hogy jót tenne a közlekedésbiztonságnak, ha Magyarországon is kötelező lenne a téli gumi használata.

Mit fogadnak el téli guminak?
Fontos tudni, hogy az abroncs más országokban is csak akkor minősül téli guminak, akár téli, akár négyévszakos, ha oldalán M+S jelölés van és a radiálgumi profilja legalább 4 mm-mély. A hópihe a gumi oldalfalán önmagában nem elég és négy milliméteres mintázat alatt a gumi nyárinak számít. Az előírás megsértése esetén 35 euróról indulnak az osztrák büntetési tételek és a közlekedők veszélyeztetése esetén elérhetik az 5000 eurót is.
Brutális téli gumik Nyíregyházáról 2

Kommentek

 • CoIie

  Jó lenne hinni a számoknak, de az ábrán a 4,1 m fékút különbség nálam 5,1-re jön ki!

 • Specialized78

  Colie!
  Én rossz voltam matekból,de számomra is az az eredmény jött ki,amit te írtál és nem az,ami a cikkben van.

 • v_johny

  Ugyan már… Nem kell csodálkozni semmin. Ha oda az van írva, akkor az úgy is van csak Ti nem számoljátok jól. Erre jók a statisztikák, reklámok, különféle kimutatások és prezentációk. Játék a számokkal ahol megpróbálnak meggyőzni arról, hogy pedig az úgy van és csak az az überkirály…

 • bundaska1001

  40-éve vezetek balesetmentesen hívatás szerűen,(papírom van róla)akkor még csak egy fajta gumit ismertünk,a diagonált s ráadásul aszfalt út is ritkaság volt.A vigécnek mindegy hogy milyen gumival közlekedik,így is úgy is a fán végzi.Ezzel csak annyit akarok mondani hogy míg kis Hazánkba nem érkezik meg a közlekedési kultúra addig lánc talpon is lehet járni,mind hiába.

 • Guillotine

  Bundaska!

  És 40évvel ezelőtt mennyi volt az autók átlagsebssége??

 • Ambrus Gergely

  tiszta röhej, saját magukat égetik le ezzel az ábrával.. még ki is hangsúlyozzák, hogy rosszabb a téli gumik fékútja száraz és nedves útfelületen, csak hóban jobb…

F1: Szürke gyilkost mutatott be az amerikai csapat

A mezőnyből utolsó előttiként bemutatkozott az amerikai Haas-csapat új autója is, a VF-17-es.

Nem hitt a szemének a magyar szerelő, amikor a Skoda alá nézett

Facebookon kaptuk a fotókat Miklóstól, aki még nem nagyon találkozott ilyen gyári hibával pályafutása alatt.

F1: Itt a (bal)szerencsés új Red Bull – videó

A Red Bull Racing-csapat vasárnap 13 óra 13 perckor leleplezte 2017-es Forma-1-es autóját, az RB13-ast. Tesznek a babonákra.

Így veszélyeztethetik egészségünket a trükköző európai fuvarozók

Az európai teherautó gyártók az AdBlue adalék-anyaggal történő mahinálás megállítását szorgalmazzák. Az európaiak egészségével szórakoznak a buherálók.

F1: Pályán a McLaren és a Renault

Barcelonában a McLaren-Honda és a Renault is pályára küldte új Forma-1-es autóját.

Ezt a parkolást már 14 millióan látták, nem csodálkozunk

A videó nem friss, de mi eddig nem találkoztunk vele. Facebookon hívta fel rá figyelmünket olvasónk. Köszönjük, kár lett volna kihagyni.

Olcsó középmotoros sportkocsi érkezik

A legváratlanabb helyen: Indiában születik meg a középmotoros autók piacának legújabb és legolcsóbb képviselője. Genfben is ott lesz a Tata Tamo Futuro.

125 éves a ketyegő, amit csak dízelmotornak neveznek

Rudolf Diesel német gépészmérnök százhuszonöt éve, 1892. február 28-án adta be szabadalmát belső égésű motorjára. A később róla elnevezett dízelmotor alacsonyabb fogyasztása miatt a benzinüzemű Otto-motorok komoly konkurense lett, s ma is sok közúti, vízi és vasúti jármű erőforrása.

Így nyílik az új Mercedes E-osztály kabrió teteje!

Hamarosan teljes szépségében megláthatjuk az E-kabriót, addig is itt egy animált kép a tetőnyitásról.

Tíz fotón a tökéletes autó

“Amikor el kellett búcsúznom ettől a szívfájdítóan csodálatos géptől, szabályosan meggyászoltam.”

Peugeot Instinct: nagy szájú GT-tanulmány

Kiszivárgott a Peugeot új tanulmányautójának egy fotója. Az impozáns gran turismo minden valószínűség szerint elektromos hajtást kapott.

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.